![]() |
Elma Sirkesi Hazırlanışı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Elma Sirkesi HazırlanışıSirke Yapımı Hakkında Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan ekşi meyve suyudur ![]() ![]() ![]() Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir ![]() Bilimsel incelemeciler Lavoisier, Chaptal, Persoon, Liebig, Pasteur'dür ![]() ![]() ![]() Üretimi Sirke üretimi için 3 temel şart vardır: Havanın sirkeleştirilecek sıvı ile teması 20-30 derece arası sabit sıcaklık Ortamda sirke bakterilerinin bulunması Beyaz veya kırmızı şarap sirkeleştirilir ancak alkol derecelerinin 8-9 derece arasında olması gerekir, bu dereceye ulaşmamış şarap katma yoluyla bu dereceye yükseltilir ![]() Sirke üretimi fıçılarda yavaş sirkeleşmeyle yahut düşey kazanlarda çabuk oksitlenmeyle yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alman veya Schützenbach metodunda düşey meşe tekneler veya jeneratörler kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka usulde, güçlü bir havalandırma ortamında, daldırma kültür metoduyla sirke üretilirken tahta veya paslanmaz çelik fıçılar kullanılır ![]() ![]() Elde edilen sirkeler meşe fıçılarda dinlendirilir, kokusu geliştirilir, süzülür ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|