|  | Serviste Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar |  | 
|  10-11-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Serviste Dikkat Edilmesi Gereken NoktalarSERVİSDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR 1) Yemekler büyük servis tabaklarında mümkün olduğu kadar iştah açıcı bir düzende yerleştirilmiş olarak sofraya getirilir  Asıl yemeğin dışında tabaklara konulacak garnitür maddelerinin dışında bazı güzelleştirici garnitürler de servis tabağında uygulanır  Genellikle büyük kayık tabakların kullanıldığı bu servislerde tabağın konukların önlerine konulması ve onların karışık bir şekilde yemeklerini kendileri almalarıya da konuk lardan birinin hattâ ev sahibesinin onlara servis yapması doğru değildir  Servisi yapan ev sahibesi ve ev halkından kişiler de olsa garson veya hizmetçiler de olsa servis tabağı sofraya konulmaz  Elde tutularak tabağına yemek verilecek konuğun sol tarafından servis yapılır  2) Bazı kimseler servisin garson ya da hizmetçiler tarafından ya pılması sırasında konukların yemekleri tabaklarına kendilerinin alması şeklini uygularlar  Bu doğru değildir  Yemeği yiyecek olan konuk kendisi aldığı takdirde istediği kadar almaktan çekinir utanır  Bazı kimselerservis tabağındaki çatal ve kaşığı kullanmasını; yemeği bu ikisini birden ve maharetli bir şekilde kullanarak almasını bilmeyebilirler  Bu da konuğa sıkıntı verir mahcubiyet duymasına hattâ belki yüzünün kızarmasına bile sebebiyet verebilir  Konuklar yemeklerini servis tabağından kendileri almak durumunda bırakılmamalıdır  3) Servisi yapan garson ya da hizmetçilerin tabaklara aktarmas' şart olan yemeğin servisinde dikkat edilmesi gerektiğini ev sahipleri önemle hatırlatmalıdırlar  Garson veya hizmetçiler örneğin bir et yemeğinden hemen iki parça koyup garnitürlerini vermeye kalkışmamalıdırlar  Norma! yenebilecek miktarın iki parça olması halinde servisi yapanlar bir üçüncü parçayı koymaya devam etmelidirler  Ancak konuk kendilerine yeter dediği veya bunu belirten bir işaret yaptığı takdirde servisi kesmelidirler  Zira yemeği alan davetli yemeklerden bir ikisini yememek düşüncesinde olabilir veya çok sevdiği bir yemekten daha fazla yiyip öteki bir ikisini ye-memeyi tasarlamış olabilir  Davetlerde ev sahibi ikramla konuğunu istediğini yiyerek veya yemeyerek memnun edilmiş olarak göndermekle yükümlü ve buna istekli bulunduğuna göre bu noktada davetlinin iradesi arzusu esas alınmalıdır  Asıl yemeğin yanında alınacak garnitürlerin servisinde de ayni şekilde hareket edilmeli davetli yeter deyinceye kadar hepsinden koyma çabası içinde bulunulmalıdır  4) Yemek servisine kadın konuklardan onların içinde de şeref konuğu hanımdan başlanır  Bir sofradaki bütün hanım konukların servisi tamamlanmadan erkek konuklara servis yapılmaz  Ancak bu hususta kalabalıkça sofralarda servisin iki üç koldan yapılması gerekir  Hanımlara servis en son ev sahibesine yapılmak suretiyle tamamlanır ondan sonra erkeklere geçilir  Erkeklerde de yine şeref konuğu erkekten başlanır ve sofranın en son servisi ev sahibine yapılır  5) Yemeğini alan konuklar yemeye başlayabilirler  Sofradaki servisin tamamlamasını beklemelerine gerek yoktur  Yemeği mümkün mertebe yavaş yemeleri servis yapılan konukların kendilerine yetişmelerini böylece yemeği hep birlikte bitirmelerini sağlamaları normaldir  Bu hep birlikte bitiriş şüphesiz ayni anda ayni dakikada anlamını taşımaz ikinci servisin mümkün olduğu kadar bir önceki gibi yapılmasını sağlayacak düzeni gözetmek gerekir  Bu serviste kadın - erkek ayırımı dışında konukların yaş ve mevki durumları da göz önünde tutulur  Yaşları ve mevkileri birbirlerinden ayırde-dilmeyecek durumdaki konuklardan birine önce servis yapıldığı taktirde ikinci serviste ötekine öncelik verilir  Sonraki servislerde bu sıraya dikkat edilir  6) Servisi yapanlar yemek verdikleri kimsenin bazı özel durumlarına dikkat etmek mecburiyetindedirler  Bazı kimseler yemeğin yağlı tarafından yemeyebilirler  Bu sağlık veya zevk nedeni ile olabilir  Bu baKim-dan köşesinde yağlı parçaları bulunan et parçalarını servis yapıldığı sırada Konuklar da ikaz etmek suretiyle almayabilirler  Konukların utanarak bu ika» yapmamaları için hiç bir sebep yoktur  Zira alınıp da zor yenilen bir yemek yemeğin ortasında ev sahiplerinin duruma müdahale etmelerine yol açabilir  Hem onları hem sizi hem de servis yapan kişiyi mahcup düşürebilir  Ancak  servis yapan kişiye ikazda bulunulurken bu görünüş gerisinde daha büyük bir parçayı işaret etmek onu koymasını istemek doğru değildir  Bunu servisi yapanın inisiyatifine bırakmak lâzımdır  Esasen o  istediğinizden fazla yemeği tabağınıza koyma çabası içinde bulunacağına göre parça ayırmaya kalkmak sadece konuğun aç gözlülüğünün belirtisi olarak kendini ortaya koyar  Bu da hiç hoş olmaz  | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |