![]() |
Erkek Erkeğe Mutfak Sohbetleri : Pilav |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erkek Erkeğe Mutfak Sohbetleri : Pilav![]() Öğlen yediğim pilavın tadını hiç beğenmedim ![]() ![]() ![]() Efendim pilav yapmanın 4 aşaması vardır: ayıklama ıslatma pişirme demleme ![]() ![]() Beyler marketten alış veriş yaparken paketlerin üzerini okuma alışkanlığınız yoksa bile pirinç alırken mutlaka okuyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangisini seçmeniz gerektiğine siz karar verin ben lüks baldo deneni kullanıyorum kendim alıyorsam ![]() ![]() ![]() "Kendim alıyorsam" dedim ya bizim bir yerlerde bir tanıdıklarımız varmış onlar sağ olsunlar bize çuvalla gönderirler pirinci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de Tosya ( Kastamonu'nun mis gibi çeltik kokan bir ilçesi) denen yerden geçiyorsanız yol kenarında pirinç satanlara denk gelirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neyse efendim ![]() ![]() ![]() İlk aşama ayıklamadır dedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yok aydınlık yer yok dizimize koyalım ne yahu bunlar ![]() ![]() Ayıklama işi bitince pilav yapımının en ciddi ve en beceri isteyen yerine gelinir : "pirinçleri tepsiden ıslatacağınız kaba boşaltmak" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pirinçleri kaba aldınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıkandığına kanaat getirdiğiniz pirinci şimdi "ılık" suda biraz bekletmeniz gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Islatma aşamasından sonra artık pişirme bölümüne geldik ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() sonra kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişiririz ![]() Yukarıdaki 4 çeşit ve annenizden duymuş olabileceğiniz birkaç çeşit daha pilavın farklı pişirilme yöntemlerinden biridir ![]() ![]() "Annem yaptığında da arada koyu renkli pirinçler oluyordu ama" diyenler onlar şehriye Tavuk ya da et suyu kullanacaksanız haricen başka yağ koymayınız ![]() Burada önemli olan koyacağınız su miktarı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu oranın gerçek olanı zaman içinde kullandığınız pirince göre sizin tarafınızdan öğrenilecektir ![]() ![]() Pirinciniz suyunu çektiğini kaşıkla şöyle bir karıştırarak anlayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Neden tahta kaşık kardeşim ben metal yemek kaşığıyla bakacağım" diyorsanız "bakın o zaman" derim ![]() ![]() Pilavınızın suyunu yeterince çektiğine ve olduğuna kanaat getirince altını kapatıyoruz ![]() ![]() Demleme dediğimiz "pilavın içindeki buharın pilav sıcaklığını kaybetmeden yoğunlaştırılarak pilavdan uzaklaştırılması tekniği"dir ![]() ![]() Benim pilav için ayrı havlum var valla sizi bilemem ![]() İyi bir pilavda pirinç taneleri normal hallerinde tek tek durmalıdırlar ![]() ![]() Kaşığı daldırdığınızda taneler kaşığın aralarına girmesine izin vermiyorsa kaşığı kaldırırken tabak da birlikte geliyorsaağzınıza attığınız kısımdan kaşık geri çıkmıyorsa ağzınızda çiğnediğiniz nesne ilkokul 4 ![]() ![]() Burada kendi ürettiğim bir özlü sözü sizlerle paylaşmak isterim :"Çok su lapa az su lata" Şimdi beyler; oturdunuz yiyorsunuz tadı gayet güzel olmuş mutfak zemininde 70 ve mutfaktan oturduğunuz yere kadar olan mesafede sizi takip eden 30 taneden daha az pirinç var; kendinizi son derece başarılı ve hatta neredeyse Mengenli hissediyorsunuz ![]() Cümleten afiyet olsun ( Beyler sabah kalktığınızda yatakta bir kaç pirinç olacak; korkmayın ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|