![]() |
Yakup Kadri'ye Verdiği Mulâkat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yakup Kadri'ye Verdiği Mulâkatİzmir- Buraya geldiğim gündenberi hep karargah muhitinde ve kumandanlarla zabitan arasında bulunuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Paşa hazretleri, Dumlupınar Meydan Muharebesi kazanıldıktan sonra ordulara ilk hedefin Akdeniz olduğunu söylemiştiniz ![]() ![]() Bilâtereddüt cevap verdiler, dediler ki: ''- Türkiye Büyük Millet Meclisi ordularının vazifesi Misak-ı Millî ahkâmını (hükümlerini) temin etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Başkumandanın şu son cümlesi bana âtideki (gelecekteki) suali irad etmek (sormak) cesaretini verdi: - Herhalde, dedim; bu hedeflere ordu ile veya diplomasi ile vâsıl olmak hususlarındaki noktai nazarınızı (görüş tarzınızı) bilmek pek faydalı olur zannındayım ![]() Paşa hazretleri ayni kat'i edâ ile: ''- Hiçbir vakit fuzulî yere kan dökmek istemedik ve istemeyiz ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine tasavvur ettiği sulhun mahiyeti hakkında bir sual daha sormak istedim; dedim ki: - Yunan ordusunu, senelerce kendi topraklarını bile müdafaadan âciz bırakacak bir surette müzmahil (dağıtıp) ve perişan ettiniz! Böyle büyük ve kahhar (yok edici) bir zaferden sonra sulhun tesisinde müzakerat-ı siyasiyeyi çetinleştirecek bazı yeni şartlar mevzuu bahıs olacak mıdır! Başkumandan tebessüm etti: ''- Bu suali sormakla faydalı bir iş yaptığınızı zannederim ![]() ![]() Evvelâ herkesin kat'iyetle bilmesi lâzımdır ki, Türkiye halkının mukadderatına bizzat vaz'ülyed olması (sahip olması) suretiyle teessüs etmiş bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti ve yine herkesin sarih (açık) olarak bilmesi lâzımdır ki bugünkü Türkiye halkı asırlarca kendi iradesini başkasının elinde görmeye tahammül eden halk değildir ve asıl bilinmesi lâzım gelen cihet bugünkü Türkiye halkının ve hükûmetinin tûl-ü (aşırı emel) peşinde koşup kendi evni unutan ve harap bırakan sergüzeştçi insanlardan olmadığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() YAKUP KADRİ (İkdam'dan: 22 Eylûl 1922) Kaynak: ADD |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|