Mülakat Örneği

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mülakat Örneği

Mülakat Örneği

Bize ne katabilirsiniz?

a) Satış (veya finansveya ) konusunda 7 yıllık deneyimimle artık bu konuda kendime çok güveniyorum Üstesinden gelemeyeceğim iş/ müşteri yoktur Mesela şöyle bir örnek verebilirim Senelerdir bizimle çalışan bir firma fiyatlarımızın yüksekliğini öne sürerek rakibimizden mal almaya başladığında onlarla konuşarak yeniden bize dönmelerini sağladım

En iyi cevap değil

Alanımda iddialıyım diyor ama altını doldurmuyor

b) Satış alanındaki deneyimimi şirketinizin politikaları ve hedefleri ile birleştirerek en iyi sonuca varmayı hedefliyorum Müşteri ilişkileri yönetimi, ikna becerim ve müşteriye özel çözümler sunabilme yetkinliğimle şimdiye kadar bu alanda çok başarılı bir geçmişim var Örneğin, ABC İlaç firmasında bölgemde portföyüme kattığım 27 yeni hekim sayesinde 2004 yılı satış rakamlarımda % 12 artış gerçekleştirdim

Doğru cevap Hem başarıları hem yetkinlikleri anlatıyor Başarılarını somut, ölçülebilir verilerle destekliyor

c) Sektörü ve yapılacak işi gayet iyi biliyorum Bu konuda kendime güvenim tam Yeni müşteri kazanımı en başarılı olduğum alan Şirketiniz bana ne verebilir?

En iyi cevap değil

Başarılardan bahsediyor ve bir soruyla bitiriyor Şirketin aradıklarını sizde bulacağına emin olmasını sağlamadan, siz bana ne katacaksınız diye sormamak gerek Bu cevapla fazla ukala olarak algılanma ihtimaliniz var

İşinizde karar verme becerinizi kullandığınız bir durumu anlatır mısınız?

a) Çoğunlukla kararları kendim veririm Zaman zaman amirime danışırım ancak çok zorlandığım durumlarda yıllık deneyimle artık bir çok şeyi idare edebileceğime inanıyorum

En iyi cevap değil Fazla kendine güven var

b) Günlük işlerimde çok fazla karar vermem gerekmiyor Bu işleri genelde müdürüm yapıyor Aslında bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum Umarım şirketiniz bana bu şansı verir

En iyi cevap değil

Şimdiye kadar ufak da olsa hiç bir konuda karar vermemiş olamazsınız Bu cevap karar verme becerisini pratik etmek için bütün umudu yeni işine bağlamış gibi, pasif bir hava yaratıyor

c) Bir keresinde önemli bir müşterinin sevkıyatında sorun vardı Konuyu kendi uygun gördüğüm şekilde çözdüm, ertesi gün yöneticimle durumu görüştük, sonuçtan memnun olduğunu söyleyerek katkım için teşekkür etti Neleri farklı yapabilirdim bunun üzerinden geçtik, bana olumlu geri bildirim verdi ve beni bu konuda destekledi

Doğru cevap İnisiyatif alma yetkinliğini gösteriyor, olumlu bir sonuçtan bahsediyor

Sizi en çok ne motive eder?

a) İşler düzenli yürümediğinde rahatsız olurum Sistemli çalışmayı severim Bana net bir şekilde benden ne beklendiğinin belirtilmesini isterim En büyük motivasyonum işimi sevmemdir

En iyi cevap değil Kişisel özelliklerden bahsediyor, ama altını doldurmuyor

b)Kurum içinde hedeflerin herkes tarafından bilinmesi ve paylaşılması benim için önemlidir Nereye gittiğimi bilmeliyim İş sonuçlarımın görülmesi ve takdir edilmesi de beni motive eder Kişisel gelişime inandığım için kurum içinde öğrenme ortamının desteklenmesi de diğer bir etken

Doğru cevap Açık bir şekilde iyi performans göstermek için neye gereksinim duyduğunu belirtiyor Ayrıca sonuç odaklı olduğunu vurguluyor

c) Bana sunulan kariyer fırsatları önemli Kurum fikirlerime değer vermeli ve ilerlemem için bana yol açmalı İlerlemediğimi hissettiğimde demotive olurum

Kısmen doğru ama en iyi cevap değil

İlerlemenin fazla üzerinde duruyor Küçük-orta çaplı şirketlerde bu cevap sorun yaratır Bu cevap kendine güvenli bir mesaj veriyor ancak kurumun kültürü ve temel değerleri ile örtüştüğünden emin olmadan bu kadar iddialı konuşmamakta fayda var

Bir üst pozisyonun sorumluluklarını üstlenmeye hazır mısınız?

a) Son 6 yıldır gösterdiğim araştırmacı ve problem çözücü kimliğim, ekiple uyumlu çalışmam, iş alanımda kendimi güncel tutmam ve geliştirmem sebebiyle bu pozisyon için kuvvetli bir aday olduğumu düşünüyorum Yöneticilik pozisyonunun gerektirdiği sorunlarla başa çıkma, koordinasyon ve üst yönetime destek verme konularında başarılı bir geçmişim var Bölümümde işi büyüttüm ve riskleri en etkin şekilde yönettim

Doğru cevap Yetkinlik ve becerileri anlatıyor Başarılarıyla ilgili somut örnek sunuyor Yöneticilik deneyimi olduğunu vurguluyor

b) Evet tabi ki Uzun yıllardır bu işi yapıyorum Finans ( satış, üretim vs) konusunda kendime çok güveniyorum ABC şirketinde ilerlemem beklediğimden uzun zaman aldı çünkü organizasyon buna müsait değildi Amirim 3 kez yönetime terfi etmem konusunda görüş bildirdi Uzun zamandır bu pozisyona hazırım

En iyi cevap değil

Sizin için olumlu bir şey olan terfi için bir kaç kez önerilmek karşı taraftan farklı algılanabilir Bu kadar zaman neden terfi ettirmediler acaba diye bir kuşku yaratabilir Ayrıca kendine güvenin altını doldurmuyor Geçmişten başarı örnekleri eksik

c)Kesinlikle Takipçilik, yenilikçilik, işine bağlılık en önemli özelliklerim Adeta işine aşık biri diyebilirsiniz bana Ve her zaman, her yerde işimi en iyi şekilde yapmaya çalışırım Beni çok az şey engelleyebilir

İddialı bir cevap ama en iyisi değil Biraz havada kalıyor Pozisyona gelecek kişiden tam olarak ne beklendiğini öğrenmeden böyle bir cevap vermek riskli Burada genel kişilik özellikleri verilmiş, işe dönük daha net beceriler anlatılmalı

Bugüne kadar en önemli başarılarınız neler?

a) İş yerimdeki çalışma arkadaşlarımla her zaman iyi geçindim İşimi iyi yaparım, sorun çıktığı zaman amirime danışırım Günlük işlerim hiç aksamadı Herkes işine sahip çıkarsa zaten neden sorun çıksın ki? Ayrıca ofis içinde herkes bana güven duyar, başı sıkışan bana gelir, sıcak ve anlayışlı bir kişi olarak tanınırım En önemli başarım olarak muhasebe sistemi değişiyorken yaşadığımız yoğun dönemde işleri yoluna koymam ve zamanında yeni programa geçişin sağlanmasını verebilirim Bu konuda Genel Müdür Yardımcı'mızdan bir takdir yazısı ve bölüm olarak akşam yemeği hediyesi kazandık

En iyi cevap değil

şe yönelik spesifik başarılar anlatmıyor Insan ilişkilerinin kuvvetli olduğunu vurguluyor ancak yeterli değil Muhasebe sistemi değişikliğinde bu sonuca ulaşılmasında kişinin kendi katkısını net olarak anlatmıyor

b)Bir önceki iş yerimde satış destek sistemini kurdum, müşteri beklentilerini tam olarak anlayarak buna yönelik bir çalışma şekli oluşturdum Şirketin ihtiyacını tam olarak karşılamayan sipariş takip programının değiştirilmesini önererek uygulamaya aldım Bu sayede bölümde % 18 verimlilik artışı sağladık İnsan kaynakları ile koordineli olarak bölümde çalışanların Müşteri Hizmetleri eğitimi almalarını sağladım Sorunlu müşterilerle ilgili olarak finans departmanıyla birlikte hareket ederek, tahsil edilemeyen alacaklar oranını 2005 yılı için % 9 azalttık Olaylara geniş bir açıdan bakarak sistem yaklaşımı benimsemem, ekip çalışmasına inancım ve sonuç odaklı olmam bu başarılarda önemli rol oynadı

Doğru cevap Spesifik olarak bir kaç başarı örneği sunuyor Ölçülebilir sonuçlardan bahsediyor Ayrıca bu sonuca ulaşmasını sağlayan yetkinlikleri de içeriyor

c)Başarı ve sonuç odaklı çalışan biriyim Şimdiye kadar amirlerimden bunu teyit eden bir çok geri bildirim aldım Aslında pek çok başarım var, isterseniz performans değerlendirme formlarımdan örnek sunabilirim Birini anlatmam gerekirse, sipariş takip sisteminin değiştirilmesini verebilirim Bu çalışmaya liderlik ettim Depo ile sevkıyatı takibimiz kolaylaştı, müşteriye ürünü ulaştırma süremiz kısaldı

En iyi cevap değil

Kendini övüyor ama net, somut örnek az Ayrıca topu performans değerleme formuna atıyor Sanki detaylı anlatmaya istekli değil gibi bir izlenim veriyor Verdiği örnekte yaptığı işin sonucu da sayısal, ölçülebilir değil

Ücret beklentiniz nedir?

a)Bu soruya cevap vermeden önce işle ilgili daha fazla bilgi almam faydalı olur sanıyorum Benim için ücret ön planda değil, Hedeflerim ve yetkinliklerime uygun bir pozisyonda çalışmaya önem veriyorum

Doğru cevap

b)Son işimde 2000 YTL alıyordum, beklentim de bunun % 20 üzerinde Ayrıca özel sağlık sigortam vardı

En iyi cevap değil Firmayı iyice tanımadan ve görüşmeler belli bir olgunluğa varmadan direkt ücret belirtmek yanlış olabilir

c)Benim yetkinliklerime ve deneyimime sahip bir kişi için eminim piyasa ile uyumlu bir ücret seviyeniz vardır Siz ne önereceksiniz?

En iyi cevap değil Gücü karşı tarafa veriyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com