![]() |
Yerel Yönetim Nedir? Yerel Yönetim Birimleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yerel Yönetim Nedir? Yerel Yönetim Birimleri![]() Yerel Yönetim Nedir? Yerel yönetimler (mahalli idareler), il, belediye ve köy halkının yerel ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan, organları seçimle işbaşına gelen kamu tüzelkişilikleridir ![]() ![]() • Yerel yönetimler, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak düzenlenirler ![]() Yerinden yönetim, çeşitli kamu hizmetlerinin, merkezi idare dışında örgütlenmesi, yürütülmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Yerel yönetimler tüzel kişiliğe sahiptirler ![]() Tüzelkişilik, yerel yönetimlerin, görev alanı ile ilgili karar almasını ve bu kararları uygulayabilmesini sağlar ![]() • Yerel yönetimlerin karar organları seçimle işbaşına gelir ![]() Demokratik yönetimin de bir gereği olarak, yerel yönetimlerin karar organlarının seçimle işbaşına geleceği kabul edilmiştir (AY m ![]() ![]() ![]() • Yerel yönetim seçimleri beş yılda bir yapılır ![]() Anayasada değişiklik yapılarak, milletvekili seçimleriyle birleştirmek için bir yıl erkene alınması veya ertelenmesi mümkün kılınmıştır ![]() • Yerel yönetim seçilmiş organlarının organlık sıfatının kaybı yargı kararıyla olur ![]() Anayasa, yerel yönetimleri, merkezi idareye ve merkezi idareyi oluşturan siyasal iktidara karşı güvence altına almak için, seçilmiş organların organlık sıfatlarını kaybetmelerini yargı kararına bağlamıştır ![]() ![]() ![]() • İçişleri Bakanı geçici olarak görevden uzaklaştırma yetkisine sahiptir ![]() Anayasanın 127 ![]() ![]() • Yerel yönetimler üzerinde idari vesayet denetimi vardır ![]() İdarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde mahalli hizmetlerin yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, merkezi idareye yerel yönetimler üzerinde denetim yetkisi tanınmıştır ![]() ![]() İdari vesayet denetimi yasalarla belirlenen esas ve usullerle yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belediye Kanunu, 1930 tarihli, Köy Kanunu ise 1924 tarihlidir ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|