|
|
Konu Araçları |
familyası, kuşkonmaz, liliaceaezambakgiller |
Kuşkonmaz- Liliaceae-Zambakgiller Familyası |
07-18-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Kuşkonmaz- Liliaceae-Zambakgiller FamilyasıKuşkonmaz- Liliaceae-Zambakgiller Familyası KUŞKONMAZ, biri sebze olarak yenen, öbürleri süs amacıyla yetiştirilen çeşitli bitki türlerine verilen addır Hepsi de zambakgiller (Liliaceae) familyasının Asparagus cinsinde yer alan bu türlerin yabanilerine dünyanın ılıman bölgelerinde sıkça rastlanır Çok eskiçağlarda kendi doğal ortamından alınıp taze sürgünleri için yetiştirilmeye başlanan sebze kuşkonmaz (Asparagus officinalis) Eski Yunan ve Romalılar'dan beri çok sevilen değerli bir besin kaynağıdır Bugün en çok Fransa, İtalya ve ABD'de yetiştirilir Türkiye'de ise, taze sebze olarak pek göremediğimiz, daha çok konservesinden tanıdığımız bu bitki yok denecek kadar az üretilmektedir Kuşkonmaz A, Bı, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir Kuşkonmaz en iyi besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir Üretimi tohumla ya da toprakaltı gövdelerinden kesilen parçalarla (çelikle) yapılır Bitki gelişimini iki ile Kesime hazır kuşkonmaz sürgünleri (solda); yetişkin bir kuşkonmaz bitkisi (sağda) dört yıl arasında tamamlayarak sürgün vermeye başlar Kuşkonmaz bitkisinin sebze olarak yenen bölümü bu taze sürgünlerdir Bir bitki yalnızca bir kez değil, 1520 yıl boyunca her yıl yeni sürgün vermeyi sürdürür Sürgünler, henüz tepedeki yapraklar tomurcuk halindeyken, yani yaklaşık 25 santimetreyi aşmayan bir yüksekliğe eriştiğinde kesilerek hasat edilir Sürgünlerin kesilme dönemi 68 hafta arasında değişir Bu dönemin sonunda kesilmeyen sürgünler yumuşaklığını yitirerek sertleşir ve dallanmaya başlar Bir kuşkonmaz tarlasından iyi bir bakım sonucu ortalama 15 yıl ürün alınabilir Eğer bir kuşkonmaz bitkisi hasat edilmeyip doğal haline bırakılacak olursa 120 santimetreye kadar boylanır Dalları kaplayan ince, iğnemsi yaprakların ardından küçük, sarımsı çiçekler açar; çiçekler daha sonra kırmızı etli meyvelere döner Süs kuşkonmazları içinde en yaygınlarından biri olan tül kuşkonmazı (Asparagus plumosus) tüy gibi incecik, hoş görünümlü yaprakları için yetiştirilen bir saksı bitkisidir Bitkinin yaprakları çiçekçilikte buket hazırlamakta da kullanılır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|