|  | Nitrozoaminler |  | 
|  10-09-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   NitrozoaminlerNİTROZOAMİNLER ELDESİ Alifatik ve aromatik 2° aminlerin HNO ile reaksiyonundan N-nitrozaminler oluşur  (-N=O grubuna nitrozo grubu denir  ) Örneğin: C H ?N-H + NaNO + HCl → C H ? N - N = O + NaCl + H O 3° aromatik aminler kuvvetli aktifleştirici ? NR grubunu içerdikleri için HNO ile bir halka supstitusyonu verirler  Bir ? nitrozolandırma reaksiyonu? olan bu reaksiyonda başlıca bir tersiyer aromatik aminin p-nitrozo türevi oluşturur  Örneğin: Nitrozolandırma reaksiyonu bir elektrofil aromatik substitusyon olup burada elektro grup reaksiyon ortamında oluşan nitrosonium iyonu + NO dur  Nitrosonium iyonu zayıf bir elektrofil olup ancak ?NR veya ?OH gibi kuvvetli aktifleştirici gruplar içeren aromatik halkaların nitrozolandırılması olasıdır  Bu bileşikler sarı renkte yağlar olup diğer aminlerden kolayca ayrılabilir  Besinlere Katılacak GKM Miktarlarının Belirlenmesi Besinlere katılacak katkı maddesinin maksimum miktarlarının belirlenmesi için katkı maddesinin ADI (Acceptable Daily İntake); günlük alınabilecek miktarının bilinmesi gereklidir  Katkı maddesinin ADI değeri toksikolojik testlerle saptanır  Deney hayvanlarında öldürücü dozda (lethal doz = LD50 : deney hayvanlarının % 50?sinin ölümüne neden olan doz) katkı maddesi verilir  Daha sonra doz tedrici olarak azaltılarak doz-cevap ilişkisi araştırılır  Her dozda; katkı maddesinin emilimi ¤¤¤¤bolizması ve atımı incelenir  Deney hayvanlarının hücre doku ve organları incelenerek karsinojenik mutajenik teratojenik ve allerjik etkileri araştırılır  Bu çalışmalarda çeşitli disiplinler görev alır  Bunlar Kimya: Katkı maddesinin analizi Biyokimya: Katkı maddesinin ¤¤¤¤bolizması Hematoloji: Kan bulguları Bakteriyoloji: Mutajenik testler Veteriner patoloji: Klinik ve histolojik incelemeler otopsi Farmakoloji: Katkı maddesinin organ işlevleri üzerine etkileri İmmünoloji: Allerjik etkiler İstatistik: Verilerin analizi ile ilgili çalışmaları yapar  Çalışmalar sonunda katkı maddesinin hiçbir etkisinin bulunmadığı bir doz elde edilemezse katkı maddesinin besinlere katılmasına izin verilmez  Şayet deney hayvanına hiçbir zıt etki göstermeyen bir doz elde edilirse bu doz ?etkisiz doz? veya NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) olarak tanımlanır  NOAEL dozu ile deney hayvanlarının yaşam süresinin %85?ini kapsayacak sürede deneye devam edilir  Ancak bu doz deney hayvanının vücut ağırlığının kilogramı başına mg olarak saptanmış bir dozdur ve insandaki etkileri bilinmemektedir  Deney insanlar üzerinde de etik nedenlerle yapılamayacağından güvenlik faktörü kullanılır  Güvenlik faktörü genellikle 100?dür  Yani deney hayvanında hiçbir etki göstermeyen dozun 1/100?ü insan için kabul edilir  (ADI = NOAEL / 100)  Böylece günlük alınabilecek miktar (ADI) insanın vücut ağırlığının kilogramı başına mg olarak belirlenir  Günlük maksimum alım = ADI x Vücut ağırlığı şeklinde saptanır(56)  Besine katılacak katkı maddesinin maksimum miktarının saptanmasında 2  aşama besinin üretim teknolojisinin gerektirdiği miktarın (Good Manufacturer Practice = GMP = Uygun Üretim Teknolojisi) ADI çerçevesinde belirlenmesidir  Eğer GMP miktarı ile ADI değeri aşılıyorsa katkı maddesinin kullanılmasına izin verilmez  ADI değeri GMP ile aşılmıyor ise bilinmesi gereken 2 veri daha vardır  Bunlardan biri katkı maddesinin kaç çeşit besine katılacağı ikincisi ise bu besinlerin tüketim düzeyidir  Özetlersek besine katılacak katkı maddesinin maksimum miktarının belirlenmesi için: a  ADI (mg / kg) değeri b  Besinin üretim teknolojisinin gerektirdiği miktar (GMP) c  Katkı maddesinin kaç besine katılacağı d  Besinlerin ortalama günlük tüketim miktarlarının bilinmesi gerekir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)nün katkı maddeleri üzerine çalışan ortak uzmanlar komitesi (JECFA) dünyada her çeşit katkı maddesi ile ilgili yapılan toksikolojik çalışmaları değerlendirir ve uluslar arası Gıda Kodeksi Komisyonuna ( Codex Alimentarius Commission) öneriler sunar  JECFA GKM?nin spesifikasyonlarını belirler analiz yöntemlerini standardlaştırır  GKM ile ilgili A B C listelerini hazırlar  A listesi pozitif listedir GKM?nin ADI değerleri saptanmıştır  B listesinde değerlendirilmesi tamamlanmamış katkılar yer alır  C listesi ise negatif listedir  Bu listede yer alan GKM? lerinin besine katılmasına izin verilmez  FDA tarafından da GKM ile ilgili GRAS (Generally Recognized As Safe) listeleri hazırlanır  ADI değeri kapsamlı toksikolojk çalışmalar sonucu bulunmuş olmakla birlikte değişmez değildir  Yeni araştırma verilerine göre azaltılıp arttırılabilir  GKM ile ilgili çalışmalar süreklilik özelliği taşır  INS (International Numbering System) ve E Kodu Her GKM?nin uluslar arası kabul görmüş bir numarası vardır  Örneğin 621: Monosodyum glutamat (MSG) 102 : Tartrazin  gibi  Avrupa Ekonomik Topluluğu?nda kullanımına izin verilen katkı maddelerine ?European? kelimesinin baş harfi olan E kodu verilmiştir  E621: MSG E102 : Tartrazin gibi  Aroma maddelerine E kodu ve numara verilmemiştir  Çünkü bu grup çok geniştir  Yaklaşık olarak 340 GKM varken aroma maddelerinin sayısı 1700 civarındadır (7)  Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde çeşitli amaçlarla kullanılan 300 civarında gıda katkı maddesi yer almaktadır  Bunlar JECFA FDA ve AT?nin çalışma sonuçlarına göre düzenlenmiştir  Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği? ne(2) göre besin etiketinde içindekiler kısmında besine katılmış olan katkı maddesinin fonksiyonu ile birlikte adı veya E kodunun yazılması zorunludur  Gıda Katkı Maddelerinin Fonksiyonları Koruyucular :Besinleri bakteri küf maya bozulmalarında korumak raf ömrünü uzatmak doğal renk ve aromayı korumak amacıyla kullanılan bu maddelerin en çok tartışılanları nitrit ve nitratlar (E250 E251)?dır  Kansere neden olan nitrozaminleri oluştururlar  Kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltırlar (8)  Buna karşın bazı araştırmacılar nitritin et endüstrisinden katkı maddesi olarak çıkarılmasını olanaksız olarak görmektedirler  Eğer et ürünlerinde nitrit kullanılması yasaklanırsa pek çok et ürününün piyasadan kalkacağı; dolayısıyla hayvan üreticisinin et teknolojsinin insan beslenmesinin ve genel ekonominin önemli ölçüde zarara uğrayacağını savunmaktadırlar  Nitritsiz üretilecek et ürünlerinin dayanma süresinin azalması lezzetsiz ve kötü renkte olması ve dolayısıyla gıda zehirlenmeleri yoluyla sağlık sorunları yaratacağı endişesi duyulmaktadır (9)  Bu nedenlerle son üründe nitrit kalıntısını ve nitrozamin oluşmasını azaltacak yöntemler araştırılmaya başlanmıştır  Tokoferoller ve askorbik asit (10) ve laktik asit bakterileri (11) nitrozamin oluşumunu azaltmaktadır  Gerek dünyada gerekse ülkemizde yapılan çalışmalarda et ürünlerinde kalıntı nitrit miktarının azaldığı görülmektedir (12)  Ülkemizde 1970?li yıllarda yapılan çalışmalarda et ürünlerinde izin verilenin çok üzerinde nitrit kullanımı saptanırken (13) son çalışmalarda daha iyi sonuçlar alınmıştır  Kuyumcu ve Yurttagül(12) 20 sucuk 16 salam ve 13 sosis örneğinin kalıntı nitrit ve nitrat düzeylerini incelemişlertir  Sonuçta sucuk örneklerinin bir tanesinde kalıntı sodyum nitrat düzeyi; salam örneklerinin bir tanesinde de kalıntı sodyum nitrit düzeyi Türk Gıda Kodeksi?nde izin verilen değerin üzerinde bulunmuştur  Analize alınan et örneklerinin % 96?sının kalıntı nitrit ve nitrat miktarları insan sağlığı açısından sorun yaratmayacak düzeydedir  | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |