Aksaray İli Tanıtımı

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aksaray İli Tanıtımı



Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 7570 km²
Nüfusu: 396084 (2000)
Nüfus Yoğunluğu: 52
Şehir Nüfusu: 200216 (2000)
Köy Nüfusu: 195868 (2000)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %18,08
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %32,80
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %4,98
İl Trafik No: 68
İl Telefon Kodu: 382

Hakkında Bilgi

Aksaray' ın İlçeleri: Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy ve Sarıyahşi' dir

Coğrafyası: Aksaray, kuzeyden Kırşehir, doğudan Nevşehir, güney doğudan Niğde, kuzey batıdan Ankara ve batı ve güneyden Konya illeri ile çevrilidir

Türkiye' nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölünün güneydoğusunda yer alan Aksaray ilinin yeryüzü şekillerini, Hasan Dağı, Melendiz Dağları ve Ekecik Dağı gibi eski volkanik dağlar ile bu dağlardan püsküren lavların meydana getirdiği platolar ve ovalar oluşturmaktadır

İklimi: Aksaray İlinde İç Anadolu iklimi olan karasal iklim özellikleri görülmektedir Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve genellikle karlı geçmektedir

Tarihçesi: Kapadokya Bölgesi içinde yer alan Aksaray İli, MÖ 8000' den itibaren iskan edilmiştir Aşıklı Höyük, Akeramik Neolitik Döneme ait Anadolu' daki ilk köy yerleşimlerinden birisidir Tarihi süreç içerisinde Aksaray çeşitli medeniyetlere beşiklik yapmıştır 3000-2000 yılları arasında Asur Ticaret Kolonileri Devrinde en önemli ticaret merkezlerinden birisi kent merkezi yakınlarındaki Acemhöyük' tür İlde daha sonra Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri yaşanmıştır

MS 1 yüzyılda havari Aziz Paul ve müridleri tarafından Anadolu' da yayılmaya başlayan Hıristiyanlık çok tanrılı Roma taraftarlarının büyük tepkisine neden olduğundan, ilk Hıristiyanlar korunmak amacıyla bu yöreye gelmişlerdir

1142 yılında Selçuklu egemenliğine giren, 1923 yılında il olan Aksaray, 1933 yılında Niğde iline bağlı ilçe, 1989 yılında ise tekrar il olmuştur

Ne Yenir: Aksaray’ da hububat üretiminin geniş bir alana yayılmış olması ile bundan yapılan yiyecekler, hayvancılığın gelişmiş olması dolayısı ile yemek kültürüne yansımış, bamya çorbası, çörek, şepe, erişte, kuskus, mayalı, dolma mantı, soğanlama, çiğleme, sarığıburma, höşmerim bilinen yöresel yemeklerdir Helvadere kasabasının da alabalıkları lezzetleriyle ünlüdür

Ne Alınır: Türk halı dokumacılığının bugün Anadolu’ da devam ettirildiği yerlerden birisi de Aksaray Taşpınar’ dır Taşpınar halılarının günümüze değin koruduğu özelliklerden bir tanesi atkı, çözgü ve düğüm iplerinin tamamen yün olmasıdır İplerin renklendirilmesinde ise genelde doğal boya kullanılmaktadır

Taşpınar halıları taban, kelle, çift somya, minder, namazlık, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü adı verilen çeşitlerde dokunmuştur Son yıllarda en çok yastık ve yen halısı denilen çift halı dokunmaktadır

Aksaray' a nasıl gidilir?

Karayolu: Aksaray doğu ve batı, kuzey ve güney yönlerinde uzanan karayollarının kavşağında ve Kapadokya' nın girişinde yer almaktadır Otogar Tel: (+90-382) 213 78 00

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.