Süt Neden Taşar ? (Bunları Biliyrmusunuz) |
10-07-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Neden Taşar ? (Bunları Biliyrmusunuz)Süt neden taşar ? Çoğumuz kaynayıp taşan sütün yol açtığı sıkıntıyı biliriz Bunu önlemek için birinin ocağın başında bekleyip sütü karıştırması ve taşmadan önce altını kapatması gerekir Niye sütün kendine has böyle bir özelliği vardır? işte size cevap ,,, Taşan Süt Çoğunluğu sudan oluşan sütün içinde ayrıca biraz yağ, protein, laktoz ve bazı mineraller vardır Sütün içindeki yağ, gliserid yapan yağ asitlerinin bir karışımıdır; bu asitler süt serumundan daha düşük bir yoğunluğa sahiptirler Katı yağ, serum içinde küçük kürecikler şeklinde bulunur Bu yağ kürecikleri yukarı doğru yükselirler ve erime noktalarına yakın bir değerde (yaklaşık 50°C), sıcak süt üzerinde bir "kabuk” oluştururlar Isınan sütün içinde oluşan buhar kabarcıklarının yüzeye ulaşmaları bu katman tarafından engellenir; kabarcıklar kabuğun altında toplanırlar Sayıların artan ve birleşen bu kabarcıklar, bir an gelir kabuğu ittirebilecek kadar yüksek bir basınç yaratırlar; bu durumda da süt taşmış olur Sütü karıştırmak kabuğun oluşmasını engelleyeceğinden, basınç oluşmaz; dolayısıyla süt de taşmaz |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|