Ararot |
06-24-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
ArarotArarot Ararot özellikle hastalar ve çocuklar için pelte, muhallebi gibi yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan sindirimi kolay bir nişastadır Ama çoğu kez patates unu, mısır unu, hatta bildiğimiz beyaz buğday unuyla karıştınlarak satışa sunulur Bu nişastanın ve elde edildiği bitkinin dilimizdeki adı, "ok kökü" anlamındaki İngilizce arrowroot sözcüğünden gelir Çünkü Güney Amerika'nın ilk kâşifleri, gerçek ararotun elde edildiği bitkiyi {Maranta arundinacea) Amerika Yerlileri'nin zehirli ok yaralannı iyileştirmekte kullandıklan başka bir bitkiyle kanştırmışlardı Sonradan Yerliler'in bu bitkiden tadı güzel bir un elde ettiklerini öğrendiler Bir başka açıklamaya göre de ararot sözcüğü, Amerika Yerlileri'nin bu bitkiye verdikleri araruta ("un kökü") adından türemiştir Ararot elde etmek için bir yaşını geçmiş bitkilerin kökleri soyulur, suda rendelenir ve güneşte kurumaya bırakılır Su buharlaştığında geriye ince, beyaz bir toz kalır Bu toz çok hafiftir; parmaklann arasında ovalandığında çıtırdar ve suyla pişirildiğinde iyice şişer Birçok ülkede başka cins bitkilerden gene ararot denen nişastalar elde edilirse de, en iyi ararot Batı Hint Adaları'nda üretilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|