|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hangileridir, nelerdir, sanatları, sanatlarımız, yapılan, ülkemizdeki, yurdumuzda |
![]() |
Yurdumuzda Yapılan El Sanatları Nelerdir? Ülkemizdeki El Sanatlarımız Hangileridir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yurdumuzda Yapılan El Sanatları Nelerdir? Ülkemizdeki El Sanatlarımız Hangileridir?Yurdumuzda Yapılan El Sanatları Nelerdir? Ülkemizdeki El Sanatlarımız Hangileridir? Yurdumuzda Yapılan El Sanatları Nelerdir? Ülkemizdeki El Sanatlarımız Hangileridir? GELENEKSEL EL SANATLARI Bugün dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeye paralel olarak sosyal ve kültürel alanlarda görülen hızlı değişimi, geleneksel sanatlarda da görmek mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokumacılık alanında görülen gerileme ve ilgisizlik diğer el sanatlarında da görülebilmektedir ![]() ![]() Sivas'ta geleneksel el sanatları oldukça gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Dokumacılık : Selçuklular döneminde başlayan dokumacılık sonraki yüzyıllarda gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden halılarda düğüm sayısı oldukça yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kilim dokumacılığı daha çok köylerde gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teknik kaygılarla kilimlerde çoğunlukla geometrik motifler yeğlenir ![]() ![]() Çorap Örücülüğü : Geçmişte Gürün'de çok gelişmiş olan çorap örücülüğü günümüzde yitmeye yüz tutmuştur ![]() ![]() ![]() "Yandım alamadım, yarimi eller aldı ![]() ![]() Çubukçuluk (Ağızlık Yapımcılığı) : Çubukçuluk köklü el sanatlarından biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süslemede uygulanan bir başka teknikte ekin saplarının üzerine ibrişim yada ipek sarılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakırcılık : Bakırcılık eski yaygınlığını yitirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ustaların yapıtlarına adlarını, bir din büyüğünün adını yada ayeti yazması gelenektir ![]() ![]() ![]() Çakı-Bıçak Yapımcılığı : Geçmişin gözde kılıçları, kılınççılar çarşısında yapılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yurdumuzda Yapılan El Sanatları Nelerdir? Ülkemizdeki El Sanatlarımız Hangileridir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yurdumuzda Yapılan El Sanatları Nelerdir? Ülkemizdeki El Sanatlarımız Hangileridir?SİNOP-EL SANATLARI ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köklü bir geçmişin ürünü olan ve çok zengin çeşitliliğe sahip Türk El Sanatları, maddi kültür varlığımızın en değerli belgeleridir ![]() ![]() El sanatları bütün halk sanatları gibi, bir ulusun kültürel kişiliğinin en canlı ve anlamlı belgeleridir (Taciser Onuk,1988) ![]() İnsanlar beğenilme güdüsü ile süsü ve süslenmeyi sevmiş, bunun için daima yenilik peşinde koşmuştur ![]() ![]() El sanatları ilk dönemlerde insanların beslenme, giyinme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını, daha sonraki dönemlerde ve günümüzde ise insanların süslenme, yaşadıkları mekanları süsleme gibi kişisel zevk ve isteklerini karşılayan ürünler olarak üretilmiş ve üretilmektedir (Mustafa Arlı,1992) ![]() Önceleri ihtiyacı karşılamak amacıyla, basit araç gereçlerle yapılan bu süslemeler zamanla birer sanat haline gelmiştir ![]() ![]() Türkiye, her yöresi birbirinden farklı zengin el işlemeleri ile dolu bir ülkedir ![]() ![]() El işlemeleri yılın her mevsiminde ve günün her saatinde, her yaşta ve öğrenim durumunda, sağlam ya da özürlü bireylere iş olanakları sağlaması, materyal temininde ve işleme tekniklerinde dışa bağımlı olunmaması gibi özelliklere sahiptir ![]() Büyük sermaye ve tesis gerektirmeyen el işlemelerinin, bütün bu özellikleri göz önünde tutulursa, turistik eşya üzerine uygulanarak üretilmesi ve pazarlanması için verilecek eğitimin önemi ortaya çıkmaktadır ![]() İnsanların yer değiştirme hareketi olarak tanımlanan turizmde tatil olgusu ve bu tatilin geçirileceği yer önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde kullanılmadığı için yok olmaya başlayan el işlemelerinin, kolay taşınan, üretilebilir ve kullanılabilir ürünler üzerine uygulanarak pazarlanması ancak verilecek bir eğitim ile mümkün olabilir ![]() Eğitim, genel tanımıyla, bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla ve kasıtlı olarak istendik değişiklikler meydana getirme sürecidir ![]() ![]() Eğitim; bireylerin ve toplumun sosyal gelişmesini hızlandıran, ekonomik kalkınmasını destekleyen, milli kültür değerlerini koruyan, geliştiren, nesilden nesile aktaran, milli birlik ve bütünlüğü sağlayan faaliyetlerden biri ve belki de en önemlisidir (Metin Emiroğlu,1996) ![]() Bir ülkenin zenginliği insanların verimli yeteneklerine ve bu yeteneğe uygun verilen eğitim düzeyine bağlıdır ![]() ![]() Kültürel ve tarihsel zenginlikle beraber, bozulmamış doğal bir yapıya sahip olan Sinop ilinde el sanatları oldukça gelişmiştir ![]() ![]() Eski dönemlerde hazır giyim olmadığı için, giyim ve ev içi ihtiyaçları karşılamak amacıyla keten life, lif ipliğe, iplik dokumaya, dokumalar giyime ve eşyaya dönüştürülmüş, keten dokumalar serin tutması ve teri emmesi nedeniyle daha çok iç giyimde kullanılmıştır ![]() ![]() Yapıldığı yerin adıyla anılan Ayancık Göynek Yakaları günümüzde giyilmediği için halk tarafından yapılmamakta, ancak gelen turistler tarafından talep edilmektedir ![]() ![]() ![]() Bu gereksinimden yola çıkarak Sinop Anadolu Meslek Lisesinde; Ayancık Göynek Yakaları üzerine uygulanan el işlemelerinin turistik eşya üzerine uygulanmasına ilişkin öğretim programı hazırlanarak Sinop ilinde yaşayan ev kadınlarına uygulanmıştır ![]() Hazırlanıp uygulanan öğretim programı ile; - Ayancık Göynek Yakalarında kullanılan araç gereç, renk ve işleme tekniklerinin tespit edilerek analizlerinin yapılması, - Yörede unutulmak üzere olan Ayancık Göynek Yakaları el işlemelerinin yeniden canlandırılması, - Yeni bir öğretim programının hazırlanması, - Ayancık Göynek Yakaları üzerine uygulanan el işlemelerinin turistik eşya üzerine uygulanabilirliğinin eğitim yoluyla sağlanması, - Uygulanan öğretim programından elde edilen sonuçların değerlendirilmesi, - Oluşturulan turistik eşyalarla Sinop ilinin tanıtımının yapılması, - Yapılan çalışma ile nakış öğretmenlerine kaynak oluşturulması, - Üretime yönelik çalışmaların yaygınlaştırılarak ekonomiye katkıda bulunulması, - Ev kadınlarının üretime yönlendirilerek aktif hale getirilmesi amaçlanmıştır ![]() Yapılan alan araştırmalarında yöresel el sanatlarının saptanması yapılmışsa da bu işlemelerin turistik eşyaya uygulanmasına ilişkin öğretim programı hazırlanmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Ayancık Göynek Yakaları üzerine uygulanan el işlemeleri yörede unutulmak üzeredir ![]() ![]() Yörede bu alanda hiçbir çalışmanın yapılmamış olması ve yapılacak ürünlerin turizm yöresi olduğundan kolay pazarlanabilmesi nedeniyle yöre halkına getireceği ekonomik katkıdan dolayı önemlidir ![]() Nakış öğretmenlerine bulundukları yörede geleneksel işlemeleri araştırarak üretime yönelik çalışmalar yapmaları açısından hazır materyal sağlayacağı umulmaktadır ![]() El Sanatları alanında üretime yönelik çalışmalar konusundaki eksikliği giderme ve yeni araştırmacıları teşvik etme açısından da bir ölçüde katkıda bulunacağına inanılmaktadır ![]() Sinop Anadolu Meslek Lisesinde üretime yönelik çalışmalar; Ayancık Göynek Yakaları üzerindeki el işlemeleri ile sınırlı kalmayıp diğer el işlemeleri ile ilgili olarak devam etmektedir ![]() ![]() ![]() Heybe-Foto1Heybe-Foto2Kılıf-Foto3 Ayancık Göynek Yakaları üzerindeki el işlemeleri günümüz ürünlerine uygulanarak üretilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göynekler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keseler ![]() ![]() ![]() Sinop İlinde Yapılan El Dokumaları ve El İşlemeleri Sinop ili el dokuma ve işlemeleri yönünden oldukça zengindir ![]() ![]() Sinop ili ve çevresinde, peşkir veya çarşaf olarak yapılan el dokumalarının iki kısa kenarına dokuma sırasında renkli ipliklerle oluşturulmuş geometrik süslemeye "Dökme" adı verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peşkir(Dökme) ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca Sinop ili ve çevresinde çok yaygın olarak dantel perdelere rastlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Foto 14 ![]() ![]() ![]() "Tire" ile Örülü Dantel Perdeler ![]() ![]() ![]() Yine halk arasında "Peşkir" adı verilen el dokuması üzerine sadece sim iplikle veya renkli ipliklerle yapılmış el işlemelerine rastlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sim veya Renkli İplikle El İşlemeli Peşkirler ![]() ![]() ![]() Ayrıca "Çevre" adı verilen kare şeklinde, dört köşesinde işleme bulunan, erkeklerin boyunlarına fular olarak bağladığı işlemelere rastlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinop ili Boyabat ilçesi, el dokuması Boyabat Çemberi (Fotoğraf 20) ile Durağan ilçesi Mahrama (Fotoğraf 21) ile çok ünlüdür ![]() Çember ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nezgep ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göynek yakaları, el dokuması olan Ayancık Keteni üzerine işlenmektedir ![]() ![]() Foto 24Foto 25 Ayancık Göynek Yakaları, Göynek adı verilen ve içe giyilen bir tür iç çamaşırının yaka kısmına işlenerek yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Foto26Foto27 Göynek yakaları üç farklı şekilde işlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Foto 28Foto 29Foto 30 ![]() Dikmen ilçesi ve civar köylerde el dokuması üzerine el işlemeli göyneklere rastlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Foto 31 ![]() ![]() ![]() Foto 32Foto 33Foto 34 Gerze ilçesinde el örgüsü dantel perde, dökme ve peşkirlere rastlanmıştır (Fotoğraf 35-36) ![]() Sinop ili el sanatları ile ilgili alan araştırması halen Sinop Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sinop Anadolu Meslek Lisesi tarafından ortak bir çalışma ile yürütülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() El Örgüsü Dantel, Perde, Dökme,Peşkir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sinop ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|