Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
fermantasyon, hakkında, tanımı

Fermantasyon Nedir? - Fermantasyon Tanımı - Fermantasyon Hakkında

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fermantasyon Nedir? - Fermantasyon Tanımı - Fermantasyon Hakkında



Fermantasyon Nedir? Fermantasyon Tanımı, Fermantasyon Hakkında
Fermantasyon Nedir? - Fermantasyon Tanımı - Fermantasyon Hakkında

Fermantasyon

Fermantasyon, 'mayalanma olarak da bilinir', organik besin monomerlerinden,oksijen kullanılmakızın yapılan,ATP enerjisi elde etmereaksiyonlarının genel adıLaktik asit fermantasyonu,alkol fermantasyonu,sitrik ait fermantasyonu, bütrik asit fermantayonu gibi çeşitleri vardır Fermantasyon, oluşturulan son ürüne göre isimlendirilir Tek bir reaksiyon olmayıp, bir dizi reaksiyondan oluşur

Alıntı Yaparak Cevapla

Fermantasyon Nedir? - Fermantasyon Tanımı - Fermantasyon Hakkında

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fermantasyon Nedir? - Fermantasyon Tanımı - Fermantasyon Hakkında



FERMENTASYON (oksijensiz solunum) NEDİR?

Her canlının yaşamını devam ettirebilmek için enerjiye gereksinimi vardır Enerji elde etmek için kullanılan yollardan biri fermentasyon yani oksijensiz=anaerobik solunumdur Kimi mikroorganizma oksijensiz solunumla yaşamak zorundadır Kimi mikroorganizmalar da yaşam döngülerinin bir kısmında çevresel etkilere bağlı olarak oksijensiz solunum yaparlar Fakat oksijensiz solunumu kullanan sadece mikroorganizmalar değildir Örneğin biz insanlar da sıkı bir fiziksel egzersiz sırasında oksijenli solunumun yeterli derecede oksijen sağlayamaması durumunda kaslarımızda oksijensiz solunum yaparız

Canlılarda enerji elde etmek için izlenen yolun ilk adımında, genellikle 6 karbonlu bir şeker olan glikoz parçalanır (Kimi bakteriler yağ asitlerini ya da amino asitleri de kullanabilirler) Glikoz çok çeşitli şekillerde fermente edilmektedir Fakat bunlar aras*nda en çok rastlanan başlıca iki tip fermentasyon vardır:

Altı karbonlu glikoz molekülünün iki tane üç karbonlu laktik asite yıkılması (Homolaktik fermentasyon) Glikozun bu şekilde yıkıma uğraması, mikroorganizmaların çoğunda ve memelileri de içine alan çok sayıda yüksek organizasyonlu hayvan hücresinde görülür Bu olaya genellikle glikozun erimesi anlamına gelen glikolizis adı verilmektedir
Bu tepkimeyi formüle şöyle dökebiliriz:

C6H12O6 --> C3H6O3 (laktik asit)+ 2 ATP + 2H2O

Altı karbonlu glikoz molekülünün, iki tane iki karbonlu etanole ve iki karbon dioksit molekülüne yıkımı Bu tip oksijenli solunuma “alkolik fermentasyon” denmektedir Alkolik fermentasyon glikolizle aynı enzimatik tepkimelerden oluşmakta fakat üç karbonlu bileşiğin etanol ve karbon dioksite parçalanması için ek olarak iki enzim tepkimesi daha gerekmektedir
Bu tepkimeyi ise şöyle formüle dökebiliriz:

C6H12O6 --> 2 C2H5OH (etanol) + 2 ATP + 2H2O + 2 CO2

Son olarak, sülfür bakterileri gibi kimi canlıların bu saydıklarımızdan daha farklı yollar izleyerek oksijensiz solunum yaptıklarını ekleyelim

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.