Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?süt tozu nasıl hazırlanır? |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt Tozu Nasıl Hazırlanır? Süt Tozu Hazırlanışı - Süt Tozunun Yapılışı Süt tozunun elde edilmesi, bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir Ambalajlanması ve taşınması daha kolaydır Kesilmez Ayrıca sütten on kat daha hafiftir Özellikle sıcak havalarda süt hemen bozulduğundan bu metod ile sütün koruyucu ve besleyici özelliği zayi edilmeden saklanması sağlanır Süt tozu havayla temas etmediği müddetçe aylarca bozulmadan saklanabilir İçine yalnız su katarak kullanmak hatta bebeklere bile vermek mümkündür |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt tozunun elde edilmesi bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir Ambalajlanması ve taşınması daha kolaydır Kesilmez Ayrıca sütten on kat daha hafiftir Özellikle sıcak havalarda süt hemen bozulduğundan bu metod ile sütün koruyucu ve besleyici özelliği zayi edilmeden saklanması sağlanır Süt tozu havayla temas etmediği müddetçe aylarca bozulmadan saklanabilir İçine yalnız su katarak kullanmak hatta bebeklere bile vermek mümkündür |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Püskürtmeli Kurutucu Süttozu Üretimi Gıdaların kurutulması, gıda maddesinin içerdiği suyun bir kısmının uzaklaştırılması işlemidir Gıda proseslerinde farklı tip gıdalar için çeşitli kurutma sistemleri kullanılmaktadır Sıvı gıdalara uygulanan yöntem püskürterek kurutmadır Yapılan deney sonucunda işlem tüm veriminin %4102, buharlaştırma veriminin %47,76 ve operasyon veriminin % 26,26 olduğu belirlenmiştir Ayrıca sistemden kayıp olan enerjinin 74,89kj ve bu oranın tüm enerjinin %5,13 olduğu hesaplanmıştır Giriş ve literatür: Laboratuar ortamında gerçekleştirilen bu deneyin amacı viskozitesi ve su oranları yüksek sıvı gıdaların kurutulmasıdır Deneyde Lab-Plant SD-40 laboratuvar tipi püskürtmeli kurutucu kullanılarak %3 nem içerikli süttozu elde edilmeye çalışılmıştır Püskürterek kurutmada ilke, kurutulacak ürünün atomize edilmesiyle son derece geniş bir yüzey kazandırılması ve böylece sıcak hava içinde hızlı bir kuruma sağlanmasıdır Damlacıklardan suyun buharlaşması o kadar hızlıdır ki, hem kuruyan ürünün sıcaklığı ıslak termometre derecesinin oldukça altında kalır, hem de kuruma çoğunlukla 1-20 saniye gibi kısa bir sürede gerçekleşir(1) Bir püskürtmeli kurutma cihazının en önemli kısmı atomizerdir Atomizer, kurutulacak sıvıyı, çeşitli faktörlere bağlı olarak 50-500 mikrometre çapında küçük zerreciklere parçalayan cihazdır Atomizerde ne kadar küçük damla elde edilebilirse, belli ağırlıktaki ürünün yüzey alanı o kadar artacağından kurumada o kadar hızlı gerçekleşir En yaygın olarak püskürtme memeli ve döner diskli atomizerler kullanılmaktadır Atomizerlerde damlacıkların tek düze ve küçük olarak sağlanması kadar bu damlacıkların henüz kurumadan sıcak hücre duvarına değmeyecek şekilde dağıtılması da önemlidir Damlacıkla sıcak havanın kurutma hücresine giriş şekline ve bunların hareket yönünün birbirlerine göre durumlarına bağlı olarak çeşitli tipte püskürtmeli kurutma cihazları vardır Bunlar ters akımlı, karışık akımlı ve paralel akımlı püskürtmeli kurutuculardır Ters akımlı püskürtmeli kurutucuda, oldukça yüksek sıcaklıklarda olan giriş havası, kurutulmuş veya oldukça kuru ürünle temas eder Bu durumda, kuru ürüne etki eden ısı nedeniyle ürün kalitesi azalabilir Eş yönlü akım kullanılan püskürtmeli kurutucular, ısıya duyarlı gıda maddeleri için en iyi düzenlemedir Çünkü sıvı ürün, yüksek sıcaklıktaki giriş havasıyla temas ederken kurutulmuş ürün, sıcaklığı oldukça azalmış havayla temas etmektedir Karışık hava düzenlemesinde ise birim hacim için buharlaştırma kapasitesi çok yüksektir(2) Gıda sanayiinde, farklı tipte püskürtmeli kurutucular ile çok çeşitli ürünler elde edilmektedir Püskürtmeli kurutucuyla kurutulan ürünlere örnek olarak süt, kaymağı alınmış aromalı süt, peynir altı suyu, yumurta, yumurtanın beyazı ve sarısı, çözünebilir (instant) kahve ve çay, meyveler ve meyve suları, sebzeler ve sebze suları, et ve sebze püre ve ekstraktı, hayvansal ve bitkisel protein, renk ve aroma maddeleri verilebilir Süttozu üretim akış şeması ise aşağıda gösterilmistir3) • Süt standardizasyonu • Önısıtma (93 C / 3dk) • Buharlaştırma (%42-48) • Isıtma (63-74 C) • Homojenizasyon (20Mpa) • Isıtma (72 C) • Püskürtmeli Kurutucu (180 - 200 C) • Akışkan yataklı kurutucu (100 C) • Lesitinasyon (50 C) • Depolama • Paketleme Materyal: Bu deneyde; • Lab-Plant SD-40 laboratuvar tipi püskürtmeli kurutucu • Süt tozu • Beher • Termometre • Hassas terazi kullanılmıştır Metot: • Püskürtme hattı kurulmuştur • Püskürtme hattı ana bölmenin üst kısmına yerleştirilmiştir • Ana hat açılmıştır • On/Off düğmesi On pozisyonuna getirilmiştir • Giriş ve çıkış kontrolör/indikatörünün yaklaşık ortam sıcaklığına ayarlanması sağlanmıştır • Giriş sıcaklığı ayarlanmıştır • Üfleyici açılmış, hava akış kontrolü maksimuma getirilmiştir • Kompresör açılmıştır • Besleme tüpü saf suyun içine daldırılmış, pompa çalıştırılmıştır • Örnek madde püskürtme hattına ulaştığı zaman kurutma işlemi başlamıştır • Kuru tozun toplama kabına siklondan spiral hareketlerle toplandığı görülmüştür • Sıvı örnek içinde katı süspansiyonu olmaması için manyetik karıştırıcı ile sürekli karıştırılmıştır Sonuçlar: Tgiren: Tkuru=100 0C; Tyaş=33 0C H=00045kgsu/kgkh Tçıkan: Tkuru=68 0C; Tyaş=34 0C H=002kgsu/kgkh Süt giriş sıcaklığı: 18 0C 18 derecedeki su yoğunluğu:998,54kg/m3 Proses sonunda elde edilen süt tozu miktarı: 7,79gr (%3 nem içeriğinde) Sütün kuru madde miktarı: 1151gr/100mlè28775grkm/250mlsüt Süt tozu yoğunluğu: 550kg/m3 Tüm verim: (100-68)/(100-22)*100=%4102 Buharlaştırma verimi: (100 - 68)/(100-33)*100= %47,76 Operasyon verimi: (7,79*0,97)/28,775*100=% 26,26 Vsüt=Vsüt tozu+Vsu 0,000250=(0,028775/550)+Vsu è Vsu=0,00019768m3 msu=(0,00019768)*(998,54)=0,1974kg msüt=msüt tozu+msu msüt=(0,028775)+(0,1974)=0,2262kg Su dengesi : msu=Wbuharlaşan+(msüttozu*0,03) Wbuharlaşan=0,1974-(0,028775*0,03)=0,1965kgsu Enerji dengesi : A*h1+(msüt*hsüt)=A*h2+(msüttozu*hsüttozu)+q 1kg kuru hava, (0,02 – 0,0045 )=0,0155 kgsu buharlaştırırsa, 0,1965kg suyu; A=0,1965*1/0,0155=12,68kg kuru hava buharlaştırır h=(1,005+1,88H)*(Tk–To)+2501,4H h1=(1,005+1,88H1)*(Tkuru-giriş–To)+2501,4H1 h1=(1,005+1,88*0,0045)*(100-0)+2501,4*0,0045 h1=112,60kj/kgkh h2=(1,005+1,88H2)*(Tkuru-çıkış–To)+2501,4H2 h2=(1,005+1,88*0,02)*(68-0)+2501,4*0,02 h2=120,92kj/kgkh hsüt=Cpsüt*(Tsüt–To)+W *Cpsu*(Tsüt-To) Cpsüt=3,831kj/kgC Cpsu=4,187kj/kgC hsüt=3,381*(18-0)+W *4,187*(18-0) hsüt=136,79kj/kg hsüttozu=Cpsüt tozu*(Tsüt-To)*0,97+Cpsu*(Tsüt-To)*0,03 hsüttozu=3381*(34-0)*0,97+4187*(34-0)*0,03 hsüttozu=115,78kj/kg q=A*h1+(msüt*hsüt)-A*h2-(msüttozu*hsüttozu) q=12,68*112,60+0,2262*136,78-12,68*120,92-0,0028775*11578 q= -74,89kj(enerji kaybı) qgiren=12,68*112,60+0,2262*136,78=1458,71kj Kayıp enerjiè%qkayıp=(74,89/1458,7)*100= %5,13 __________________ Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler? Mevlana |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?herşekilde olunire |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır? Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır Gıda Sektöründeki Tarihi Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir Çünkü ortalama % 87’si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden ürün taşıma sayısı artıyor Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getiriliyor Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir Isıtılmış tamburların üzerine süt dökülerek ve kuruyan sütteki katıları bıçakla kazıyarak süt tozu elde edilebilir Ama bu işlem, süt tozunun tadına (yanık tadı) ve rengine (daha koyu bir renk) istenmeyen etkiler bırakır Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez Gıda Sektöründe Kullanımı: Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor Süt tozuna 1’e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebiliyor Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih ediliyor Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor Ayrıca saklanma koşullarının elverişliliği, ürünün bozulması durumunun olmamasından süt tozu tercih ediliyor Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor Ayrıca dondurma, şekerleme, peynir, yoğurt gibi süt kullanılarak üretim yapan çoğu işletmede süt tozu kıvamlaştırıcı olarak rol almaktadır Dünyadaki “yağsız süt tozu” kullanımı Yoğunlaştırılmış süt %30 UHT/Sıvı%26Dondurma %18Mayalı ürünler ve yoğurt%9Şekerlemeler %5Fırın/pastane ürünleri %5Peynir%4Diğer ürünler %3 Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz? Hammaddelercom online mağazasından 7 gün 24 saat, kredi kartınızla vadeli olarak ya da banka havalesi ile peşin olarak, tam yağlı ve yağsız süt tozu çeşitlerimizden satın alabilirsiniz (Hammaddelercom'dan satın aldığınız hammaddelerde vade sürenizi işletmenizin finansal şartlarına göre tamamen siz belirlersiniz) Yoğurt üretiminde Süttozu Kullanımı Öncelikle konuya süttozunun bir katkı maddesi gibi bakılmaması gerektiği kısmından girmek istiyorum Süttozu yine kreması çekilmiş sütten elde edilen bir süt ürünüdür Bilindiği üzere sütçülükte çok tezat bir hammadde durumu var Satışların fazla olduğu yaz döneminde hayvan süt verimi %20-30 düştüğü için, iyi satışı olan firmalar süt sıkıntısı çekerler Tabii ki yaz döneminde de bırakın kaliteli sütü, kötü özellikli süt bulmak bile çok zordur Bu sebeptendir ki firmalar üretimlerini süttozu ile desteklerler Yani vakum (evaporasyon) yapmak yerine kurumaddeyi süttozu ile yükseltirler Kışında %20-30 inek süt verimi artar, aynı zamanda satışlarda düşeceğinden süt fazlalarını süttozu yapan firmalara göndererek kış için stok yaparlar Bilindiği üzere sütü stok yapmanın en iyi yolu toz haline getirmektir Süttozu alımında dikkat edilecek en önemli noktalar: süttozunda protein aralığı %34-38 arasında olmalıdır Protein oranının yüksek olması yoğurt yapımı açısından önemlidir Bilindiği üzere yoğurt protein pıhtısıdır Yağsız süttozunda yağ oranı önemli değildir Yoğurt yapımındada genellikle yağsız süttozu kullanılır Ancak süttozunda bitkisel yağ asitlerinin bulunmamasına özen gösterilmelidir Bitkisel süttozu varlığı yabancı maddeler ile paçal yapıldığının göstergesidir Birim sütte ne kurumaddeyi ne kadar arttırdığının testi yapılır yaklaşık olarak 9,2 kg sütten 1 kg süttozu elde edilir buradan yola çıkarak kurumadde testi yapılabilir Ambalaj mutlaka dışarıdan hava almayacak şekilde kapatılmış olmalı Bazı ithalatçı firmalar maalesef yurt dışından getirdikleri süttozlarının ambalajını açarak peynir altı suyu tozu yada bildiğimiz kahve kreması ile paçal yapıp tekrar kapatıyorlar ve piyasaya bu şekilde sunuyorlar Süttozunda mutlaka test kitleri yada tarım il kontrol laboratuvarı aracılığı ile antibiyotik testi yaptırın Antibiyotik bulunması yoğurt yapımında işinizi zorlaştıracaktır Topak yapmamış olmak, kolay çözünmek gibi fiziksel konularada dikkat edilmesi gerekmektedir Üretimde kullanımına geçecek olur isek eğer tam süttozulu yani vakumsuz üretim yapılacak ise 13 kurumaddeli (refrakto değeri olarak) bir üretim yapılacak ise 1500 kg süte 50 kg süttozu kullanılmalıdır Hesap olarak yapacak olur isek eğer ki ben uzun yoldan gösteriyorum vakumlu çalışır isek eğer 1500kg ürün için bize (1500*1,3=1950) 1950 kg süt lazım olacaktır 1950-1500=450 kg sütü biz süttozundan elde edeceğiz demektir süttozunu hesaplayalım: Yani 1500 kg süte 450/9,2=48,9 kg süttozu ilavesi yapılmalı ki vakum yapmadan 1500kg lık 13 kurumaddeli yoğurt elde edelim 2 torba (50kg) kullanmanız yeterlidir Eğer üretimde yarım vakum yarım süttozu kullanacak iseniz yine yukarıdaki hesaplamalardan giderek kullanacağınız süttozunu bulabilirsiniz Süt durumuna göre süttozu, vakum+süttozu yada vakum çalışacağınızı hesaplayabilirsiniz Yanlız sadece süttozu çalışsanız bile mutlaka vakumdan yani evaporatörden buhar vermeden geçirin, en azından sütte rahatsız edici koku varsa onu uzaklaştırmış olursunuz Faydalı olabilirsem ne mutlu bana |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Alıntı: ayşe gök´isimli üyeden Alıntı herşekilde olunire bence çk gzl bir bilgi vermş |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Alıntı: Unregistered´isimli üyeden Alıntı bence çk gzl bir bilgi vermş hmm çok gzl harika mukemmel |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt Tozu Nereden Satılır - Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz? Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz? Hammaddelercom online mağazasından 7 gün 24 saat, kredi kartınızla vadeli olarak ya da banka havalesi ile peşin olarak, tam yağlı ve yağsız süt tozu çeşitlerimizden satın alabilirsiniz (Hammaddelercom'dan satın aldığınız hammaddelerde vade sürenizi işletmenizin finansal şartlarına göre tamamen siz belirlersiniz) |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Alıntı: kader göktaş´isimli üyeden Alıntı süt tozu nasıl hazırlanır? bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
09-11-2012 | #11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt Tozunu evde yapıp elde etmek bir hayli imkansız sanırım sütü buharlaştıracaksın uçuracaksın sonrada onu yakalayabilirsek kurutup süt tozu yapacaksın bir hayli düşündürücü :D |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|