Öss Lys Puan Hesaplama

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Öss Lys Puan Hesaplama

Ben 12 Sınıf meslek lisesi öğrencisiyim ve öss ye gircem ve bilgisayar mühendisliği bölümünü kazamak istiyorum fakat benim durumuma göre ygs ham puanım kaç olmalı kaç net çıkarmalıyım hangi derslere çalışmalıyım ve aynı şekilde lys ham puanım kaç olmalı nerelerden kaç net çıkarmalıyım ve bu ham puanların üzerine başka nerelerden ek puanlar gelecek ve benim istediğim bölüm için hangi üniversitelerde iş bulma olanağım daha fazla olur bunları acil öğrenmek istiyorum
Öss Lys Puan Hesaplama selçuklukonya
şimdiden teşekkürler

Alıntı Yaparak Cevapla

Öss Lys Puan Hesaplama

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Öss Lys Puan Hesaplama

kılavuza göre artık yerleştirme puanı hesabında okulların başarısı dikkate alınmayacak Yalnızca bireysel başarı önemli olacak

Uzmanlar, “Bu uygulamayla en iyi okullar boşalır, parayla not satışı başlar” dedi ÖSYM’den bu yıl üniversiteli olacak gençlere son dakika sürprizi geldi

Habertürk gazetesinin haberine göre Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) 2 hafta kala yapılan değişiklikle üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yalnızca bireysel başarı dikkate alınacak Okulun başarısına göre öğrencinin puanının ağırlıklandırılması yani AOBP uygulaması son buldu Uzmanlar son dakika duyurulan değişikliğin “öğrencileri gafil avlandığını”, önümüzdeki yıllarda da fen ve Anadolu liselerinin boşalacağını, okulların sahte yüksek notlar vermeye başlayacağını söylüyor ÖSYM dün eğitimsistemini 4+4+4 şeklinde değiştiren 6287 sayılı kanunda yer alan ve yükseköğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında değişiklik getiren düzenlemeye göre yeni kılavuz yayımladı Yeni hesaplama sistemi bu yıl YGS TEMMUZDA yapılacak LYS’ye katılacak öğrencileri etkiliyor

DİPLOMA NOTU DİKKATE ALINACAK
Yeni değişikliğe göre artık okulların başarısı yerleştirme puanlarında etkili olmayacak Çünkü okulun başarısını da dikkate alan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) artık olmayacak Bunun yerine Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yani öğrencinin diploma notu dikkate alınacak Bu notun da yüzde 12’si yerleştirme puanına eklenecek YÖK’ten bir yetkili “Eşitsizlik giderildi” derken, eğitimciler uygulamanın başarılı fen ve Anadolu liselerinin sonu olacağını söylüyor

YENİ HESAPLAMA SİSTEMİ
Yeni hesaplama yöntemine göre eskiden ortaöğretim bitirme başarı notlarının en küçüğü 100 en büyüğü 500 iken bu kez en düşüğü 250 en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak Bu puanın da yüzde 12’si öğrencininmerkezi sınavdan aldığı puana eklenecek Böylece öğrenciler OBP’den en düşük 12, en yüksek 60 alırken, bu kez en düşük 30, en yüksek 60 alacak

AĞIRLIKLANDIRMA NEDİR?
Ortaöğretim Başarı Puanı’nın ağırlıklandırılmasında bir okulun tüm öğrencilerinin YGS-1 ve 2 ortalamaları alınıyor ve okulun sayısal, YGS-3 ve 4 ortalamalarından sözel, YGS-5 ve 6 ortalamalarından da eşit ağırlık ortalaması bulunuyordu Bireysel Ortaöğretim Başarı Puanı da buna göre ağırlıklandırılarak, öğrencinin yerleştime puanları için kullanılacak Ağırlıklı OrtaöğretimBaşarı Puanı oluşturuluyordu Uzmanlar bu uygulamanın özellikle sınav başarıları yüksek okullarda okuyan “ortalama” öğrencileri etkileyeceğini vurguluyor

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada, 2012 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile 2012 Lisans Yerleştirme sınavlarının (LYS) değerlendirilmesinde, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 30 Kasım 2011-01 Aralık 2011 tarihli ve 2011211120 sayılı kararı ile yayımı uygun bulunan 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'na göre işlem yapıldığı belirtildi

Bu kapsamda, 2012 yılı için yükseköğretime yerleştirme puanları hesaplanırken, 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nun değerlendirmeye ilişkin hükümlerinin aynen uygulandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''2012-LYS puanlarının hesaplanmasında ÖSYM'de oluşturulmuş iki farklı yazılım kullanılmış ve sonuçlar her iki yazılımda da bire bir eşleştikten sonra adaylara duyurulmuştur

Ülkemizin yükseköğrenim stratejisini belirleyen Yükseköğretim Kurulu tarafından bilimsel bir çalışma sonucunda, LYS sınav puanlarının hesaplama yönteminin temelini oluşturan baraj puanı uygulaması getirilmiştir Buna göre, bir adayın yükseköğretim görebilmesi için sınavdaki soruların yüzde 20'sini doğru yapması halinde alacağı puan (180 puan) baraj olarak kabul edilmiştir 2010 yılından bu yana söz konusu puan barajı uygulanmaktadır

2011 yılında en az bir puan türünde tercih yapabilecek aday oranı yüzde 90 iken, 2012 yılında bu oran yüzde 87,5 olarak gerçekleşmiştir

2012 yılında en az 4 yıllık yükseköğretim programlarının kontenjanı, açık öğretim programlarının kontenjanları da dahil, 547 bin 194'dür Bu toplam kontenjana dahil olan 4 yıllık eğitim veren açık öğretim programlarının kontenjanı 141450'dir Açık öğretim lisans programlarını tercih edebilmek için YGS puan türlerinin en az birinden 140 ve üzeri puan almış olmak yeterlidir Açık öğretim lisans programları için 180 puan barajı söz konusu değildir Açık öğretim dışında 4 yıllık eğitim veren ve tercih yapabilmek için en az bir YGS puan türünde 180 ve üzeri puan almış olmak gereken yükseköğretim programlarının kontenjanı 50 bin 409 ve bu kontenjanlara tercih yapabilecek aday sayısı 1 milyon 286 bin 35'dir

Sadece LYS puanı ile öğrenci alan 355335 kontenjana başvurabilecek aday sayısı ise 736 bin 692'dir 2011'de bu sayı 781 bin 452 iken, 2012 yılında 736 bin 692 olarak gerçekleşmiştir

LYS puan türleri ile öğrenci alan kontenjan sayısına (355 bin 335), YGS puan türleri ile öğrenci alan en az 4 yıllık yükseköğretim programları kontenjanları (50 bin 409) da ilave edildiğinde (açık öğretim lisans programları hariç) toplam kontenjan 405 bin 744 olmaktadır Bu kontenjana bu yıl açık öğretim lisans programları için belirlenen 141 bin 450 kontenjan eklendiğinde toplam 547 bin 194 kontenjan oluşmaktadır

2011-LYS ve 2012-LYS'de oluşan kontenjan/aday oranları, yüzde 46 ve yüzde 48 olarak gerçekleşmiştir''

Açıklamada, ÖSYM'nin, 2012-LYS sonuçlarını hatasız hesapladığı ve açıkladığı vurgulandı

Ayrıca üniversite adayları tercih bildirimlerinin, 3 Ağustos'ta sona ereceği anımsatıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com