|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çeşitleri, eylem, eylemler, eylemlerin, özellikleri |
![]() |
Eylemler,eylem çeşitleri Ve Eylemlerin özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Eylemler,eylem çeşitleri Ve Eylemlerin özellikleriEYLEMLER, EYLEM ÇEŞİTLERİ VE EYLEMLERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM İş, oluş, durum ve hareketi zaman ve kişi kavramlarına bağlayarak anlatan sözcüklerdir ![]() Her eylemde bir hareketlilik anlamı, bir zaman anlamı, bir de kişi anlamı vardır ![]() Sonuna –mek, -mak ekleri getirilebilen tüm sözcükler eylemdir ![]() UYARI: Eş görevli yani cümledeki kullanılışına göre hem ad hem de eylem olabilen eşsesli sözcüklere dikkat ![]() Örn: Yere düşünce yüzünü yüzdü ![]() Kendisine gül verince yüzü güldü ![]() KILIŞ Nesne alabilen eylemlerdir ![]() Etkilenen vardır ![]() Örn: Ezdi ![]() Sevdi ![]() Geçmiş ![]() DURUM Kılış ve oluş eylemlerinin dışındaki eylemlerdir ![]() OLUŞ Kendi kendine oluşan eylemlerdir ![]() Örn: Sarardı ![]() Morarıyor ![]() Çürüyecek ![]() EYLEM ÇEKİMİ: Eyleme getirilen çeşitli eklerle sağlanır ![]() Eylemde yeni bir eylem türetmezler ![]() EYLEMDE KİŞİ: Eylemde kişi eyleme eklenen/ek halinde olan zamirlerle yapılır ![]() Örn: aldım (ben-1 ![]() ![]() koşuyorsun (sen-2 ![]() ![]() gülecek (o-3 ![]() ![]() EYLEM ÇEKİMLERİNDE OLUMLULUK - OLUMSUZLUKLAR: Eylem+dilek-şart/haber kipi+ma+kişi eki Geniş zamanda (-r) düşer Ayrıca “değil” sözcüğüyle de yapılır ![]() Örn: Anlamış değilim ![]() EYLEM ÇEKİMLERİNDE SORU (mı): Örn: Çalıştın> Çalıştın mı? Çalışmışız> Çalışmış mıyız? Geliyordu> Geliyor muydu? EYLEMLERDE ZAMAN /KİP/ ANLAM KAYMASI: Eylemdeki zamanın başka zamanın yerine kullanılmasıdır ![]() Örn: Ödevimi yarın bitiriyorum ![]() Bu öğrence her yıl okul birincisi oluyor ![]() Kasabamızın kışları soğuk geçiyor ![]() Bir gün adam kapısına dayanır ![]() O adamı bulup bana getireceksiniz ![]() Bu sınıf çok değişmiş ![]() Mehmet soruyu bilemedi, dersine çalışmamış olacak ![]() Çocuğun üstünü başını giydirip bana getirirsiniz ![]() En geç yarın bana bu kitabı getirmelisin ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|