09-09-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarhana Nasıl Yapılır - Tarhananın Yapılışı - Tarhana Malzemeleri - Toz Tarhana
Tarhana Nasıl Yapılır - Tarhananın Yapılışı - Tarhana Malzemeleri - Toz Tarhana
Tarhana Nasıl Yapılır - Tarhananın Yapılışı - Tarhana Malzemeleri - Toz Tarhana
Toz Tarhana Yapılışı,Tarhana Hamuru Nasıl Yapılır
Tarhana Hamuru Hazırlanışı
Tarhana Nasıl Yapılır
Toz Tarhana Nasıl Yapılır

Malzemeler:
6 kg salçalık kırmızı biber
3 kg domates
2-3 baş iri soğan
1 demet maydanoz
1 demet taze nane
1 kg süzme yoğurt
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı karabiber
Bir avuç kaya tuzu (kirli tuz)
Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kilo kadar)
Hazırlanışı:
Kırmızı biberler yıkanıp suyu iyice süzülür Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğranır Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlanıt Haşlama suyunu süzüp, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarından ayrılır Biberi tekrar ateşe koyup, koyulaşana kadar pişirelim İyice yıkanıp süzülmüş domates ve soğanı rendeleyelim Maydanozla naneyi iyice yıkayıp süzelim, ince ince kıyalım Bu sebzelerin üzerine biber püresini, yoğurdu, kekik, karabiber ve tuzu ilave edelim Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayalım Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuralım Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirelim Üstüne kapağını örtelim 5 gün boyunca her gün bir sabah, bir akşam olmak üzere hamuru iki kez yoğuralım Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğuralım 5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alana temiz bir çarşaf serelim Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa yan yana dizelim Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edip, elimizde daha küçük parçalara bölelim Sıcak havada bir günde kuruyabilir Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serelim Kurumuş tarhanaları elimizde ovarak ve kevgirden geçirerek ince bulgur veya irmik boyunda ufalayalım Toz tarhanayı daha ufak elde etmek için mutfak robotunda çekebiliriz Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere serelim Bir iki gün güneşte kurumaya bırakalım Hava yeteri kadar sıcak değilse düşük ısılı fırında yarım saat kadar fırınlayabilirsiniz Bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklayın Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz
NOT: Tarhana hamurunun içine dereotu, haşlanmış nohut,Yeşil mercimek, sivri biber, kırmızı mercimek, kırmızı biber, hamur mayası da ilave edilebilir
|
|
|