Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bulunması, gereken, içme, suyunda, suyunun, temizlenmesi, özellikler

İcme Suyunun Temizlenmesi - İçme Suyunda Bulunması Gereken Özellikler

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İcme Suyunun Temizlenmesi - İçme Suyunda Bulunması Gereken Özellikler



İcme Suyunun Temİzlenmesi - İçme Suyunda Bulunması Gereken Özellikler
İcme Suyunun Temİzlenmesi - İçme Suyunda Bulunması Gereken Özellikler
İçme suyunun arıtmasında amaç,suyun kullanma maksadına uygun hale getirilmesidirtabiatta mevcut su kaynakları(göl,baraj,akarsular,kuyular vb)bazı istisnalar dışında,içme,kullanma ve sanayi su ihtiyaçları için doğrudan doğruya kullanılmaya müsait değillerdirbu yüzden suların arıtma işleminden geçirilmesi gerekir,içme ve kullanma suları aşağıdaki özelliklere has olmalıdır
1)su,kokusuz,renksiz,berrak,içimi hoş,tercihler 15 C den aşağı sıcaklıkta olmalıdır

2)hastalık yapıcı mikroorganizmalar ihtiva etmelidir

3)suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır

4)sular agresif(aşındırıcı)olmamalı,yeteri derecede yumuşak olmalıdır

5)sular kullanma maksatlarına uygun olmalıdıryurdumuzda içme suyu olarak kullanılan suların türk standartları 266(içme suyu standartı)uygun olması lazımdırayrıca;su arıtmasında en önemli maksat insan sağlığının korunması hususi olmakla günümüzde suyun istenmeyen özelliklerinden arınmış sağlıklı şebeke(boru)hattı ile abonelere ulaştırılmasıda aynı derecede önem kazanmıştıriçme suyu arıtma tesislerinde 3 temel prensip vardır
1)suyun fiziksel ve estetik kalitesinin sağlanması
2)bulunması muhtamelen zehirli veya sağlığa zararlı maddelerin giderilmesi
3)sudaki hastalık yapıcı(virüslerin,bakterilerin vb)mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesidirsuyun mikroorganizmalardan temizlenmesi su kaynaklarından,kuyulardan,(yeraltı suyu),yada kanal sistemleriyle nehirden (yerüstü suları)sağlanabilirdoğal suyun bileşiminde atmosferden ya da içinden geçtiği kayaçların çözülmesinden kaynaklanan çözünmüş gazlar,arazinin durumuna bağlı olarak her litrede birkaç mg ile birkaç yüz mg arasında çözünmüş maddeler(karbonatlar,klorürler,nitretlar,sülfatl ar )bitkilerin ayrışmasından ileri gelen organik maddeler kaloidal asıltı durumundaki kil tanecikleri,dağılımları suların kaynağına göre değişen bakteriler ile mikroorganizmalar bulunurbelkide içilebilir normların giderek ağırlaştırılması yüzünden gerek yer altı,gerek yerüstü suları,bileşimleri bakımından artık güvenilir olmaktan çıkmıştırbu nedenle su,dağıtım şebekesine verilmeden önce bakteri çoğalmasını önleyici ürünlerle yani suda daha önceden bulunan yada sonradan kaza ile karışmış olan her çeşit mikrobun çoğalmasını önlemek üzere kimi maddeler ile işlenirbu amaçla en çok kullanılan maddeler klor gazı sodyum hipoklorit,(javel suyu)klordioksit ve ozon durözellikle klordioksit ile ozon suyu hiçbir kötü tat vermez

KLORLAMA İLE SU DEZENFEKSİYONU

Klor eskiden beri en yaygın kullanılan dezenfektandıryaygın kullanımında klorun ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmasının yanı sıra,kalıcı etkiye sahip olmasıda önemli bir etkendirklor suya karıştırıldığında suyun içindeki bazı organik maddeler ve ağır metallerle reaksiyona geçer

İÇME SUYUNUN ELDESİ

Şehir suyu içilebilir olmalı,yani bilişiminde zehirleyici yada hastalık yapıcı hiçbir madde gerektiğini önğören normlara uygun olmalı,aynı zamanda hoş bir içimi olmalıdıruygulamada içme suyunda en çok şu 3 özellik üzerinde durulmalıdır:

1)hastalık yapıcı mikrop ve parazit yapıcı organizmaların bulunmaması
2)bulanıklık ve tat
3)zehirleyici yada istenmeyen maddelerin olmaması
Birinci koşulun yerine getirilebilmesi için,suyun işlenmesi sırasında olabilecek herhangi bir dış kirlenmeyi önlemek yeterlidir çünkü işleme sırasında tüm mikroplar pratik olarak yada etkisizleştirilir yada yok edilirdolayısıyla kendileri zararlı olmasına karşı her zaman hastalık yapıcı etkenlerle bir arada bulunan kimi mikroorganizmaların bulunmadığını saptamak yeterlidirbu amaçla genellikle dışkı koliformlarının olup olmadığına bakılırÖteki iki koşulla ilgili zorunluluklar günümüzde metreküp başına miligram düzeyindeki miktarı bile saptayabilen ölçme aygıtlarındaki ilerlemelere bağlı olarak her gün dahada artmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.