|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gıda, hakkında, mesleği, teknikeri, teknikerleri |
![]() |
Gıda Teknikeri Gıda Teknikerleri Gıda Teknikeri Mesleği Gıda Teknikeri Hakkında Gıda |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Teknikeri Gıda Teknikerleri Gıda Teknikeri Mesleği Gıda Teknikeri Hakkında GıdaGıda Teknikeri Gıda Teknikerleri Gıda Teknikeri Mesleği Gıda Teknikeri Hakkında Gıda Teknikeri Bölümü Gıda Kontrolü Ve Analizi Gıda Teknikeri Bilgi Gıda Teknikeri Tanımı Gıda Teknikeri Gıda Teknikerleri Gıda Teknikeri Mesleği Gıda Teknikeri Hakkında Gıda TANIM Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapan, yorumlayan ara meslek elemanıdır ![]() GÖREVLER - Hububat ürünlerinin, süt ve süt ürünlerinin, çeşitli et ürünlerinin, bitkisel yağların, meyve ve sebzelerin işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır, - Planlanmış olan üretimin gerçekleştirilmesi için önlemlerin alınıp uygulanmasını sağlar, - Sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddesinden örnekler alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Her türlü gıda maddesi, laboratuar malzemeleri, - Gıda mevzuatı ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler, - Optik analiz cihazları, duyusal analiz cihazları, - Kimyasal maddeler, işletmenin olanakları ölçüsünde gerektiğinde bilgisayar, - Ambar zararlıları ile mücadele araçları ve ilaçları ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Gıda kalite ve sağlık kontrolü teknikeri olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Kimya ve biyoloji konularına ilgili, - Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek, - Dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Gıda teknikerleri, gıda üreten fabrika ve atölyeler ile laboratuarlarda görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Gıda Teknolojisi Teknikerleri, gıda sanayii ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol Laboratuarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi üniversitelerin Gıda Teknolojisi programlarında verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi bölümlerinden mezun olanlar “Gıda Teknolojisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Gıda Teknolojisi programlarında ön lisans düzeyinde 4 yarı yıllık dönemlerden oluşan, 2 yıl süreli eğitim verilmektedir ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME “Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Beslenme ve Diyetetik”, “Gıda Mühendisliği”, “Biyokimya” ve “Kimya” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Mesleki eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() Meslek Tanıtımı: Yiyecek İçecek Hizmetleri Yiyecek içecek alanı; otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları gibi yerlerde temizlik ve sağlık kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır ![]() Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler insanların büyük bölümünün ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmesine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine neden olmuştur ![]() Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde besinlerin hazırlanması ve servisi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir ![]() ![]() ![]() Yiyecek içecek hizmeti veren yerlerde her aşamada temizlik ve sağlık kurallarının sağlanması, güvenli gıda sunumu ile kaliteli hizmet verilmesi halk sağlığı açısından çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Beslenme sistemlerinde çok önemli olan HACCP (Hazard Analyzis of Critical Control Points=Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri) gıda güvenliğini sağlamayı hedefleyen bir yaklaşımdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gerek uluslararası gerekse ulusal düzeyde güvenli, sağlıklı gıdalar ve kaliteli bir hizmet için HACCP yönetim sistemi etkinliğinin kavranması, yetkili kuruluşlar ve tüketicilerin bilinçlenmesi HACCP uygulamalarını yaygınlaştıracaktır ![]() Bu alanda meslekî eğitim almış kişiler, sadece ülkemizde değil başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkede iş bulma imkânına sahiptir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|