|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
biyoloji, genetik, hakkında, moleküler, mühendisliği |
![]() |
Moleküler Biyoloji Ve Genetik Mühendisliği Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Moleküler Biyoloji Ve Genetik Mühendisliği HakkındaMoleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği Hakkında Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği Hakkında Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği Tanım: Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb ![]() ![]() Görevler: - Canlıları moleküler düzeyde (atom düzeyinde) inceler ve tıbbı, biyolojik ve çevresel sorunlara çözüm getirici çalışmalar yapar, - Tıbbi bozukluklara neden olan geni araştırarak, tanılamada bulunur (Genetik tanı yapılması), - Hücre büyümesini kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaları yürütür, - Genetik (tarım, tıp, vb alanda) değişim üzerine araştırmalar yapar, (Örn: tarımsal ıslah alanında çalışmalar yapabilir ![]() ![]() - Çevreye zarar veren faktörlerin giderilmesinde iyileştirici çalışmalar yaparak bilime sürekli yenilikler getirir ![]() Kullanılan alet ve malzemeler: - Mikroskop, - Kimyasal maddeler, - Laboratuar aletleri (deney tüpü vb ![]() - Bilgisayar vb ![]() Mesleğin gerektirdiği özellikler: Moleküler biyoloji ve genetikçi (moleküler biyolog) olmak isteyenlerin; - Normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip, Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye karşı ilgi duyan ve fizik, kimya ve matematik derslerinde başarılı, Bilimsel meraka sahip, araştırmacı, - Olaylar arasında neden-sonuç ilişkileri ve bağlantıları kurabilen, - Görme duyusu ve belleği güçlü, İnce ayrıntıları görebilen, yoğun dikkat gösterebilen, - Dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir ![]() Çalışma ortamı ve koşulları: Moleküler Biyoloji ve Genetikçiler (Moleküler Biyologlar); laboratuar ortamında çalışmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma alanları ve iş bulma olanakları: İlgili bölüm mezunları; - Sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlarda, Çevre koruma -kontrol -planlama ile ilgili alanlarda, Biyoteknolojik çalışma yapan kurum ve kuruluşlarda biyolojik ürünlerin (Aşı, ilaç hammaddeleri, serum vb ![]() - İlaç ve hammaddelerin, kozmetik ürünlerin üretim ve kalite kontrol aşamasında, - Hastalık taşıyan vektör canlıların mücadelesinde, - Adli tıp ve kriminoloji laboratuarlarında suçlu belirlenmesinde, - Tarım, hayvancılık ve sulama alanlarında verimin arttırılması ve doğaya zararlı olabilecek nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarda (Tarım, Orman, Çevre ve Sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda görev yapabilirler), Meslek eğitiminin verildiği yerler: Mesleğin eğitimi, liseden sonra girilebilen çeşitli üniversitelere bağlı Fen – Edebiyat Fakültelerinin “Moleküler Biyoloji ve Genetik” bölümünde verilmektedir ![]() Meslek eğitimine giriş koşulları: Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir ![]() Eğitimin süresi ve içeriği: Meslek eğitim süresi 4 yıl olup, yabancı dil hazırlık sınıfı okunması durumunda 5 yıl eğitim görülmektedir ![]() Eğitim süresince; fen dersleri ağırlıklı eğitim görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Meslekte ilerleme: - Meslek elemanları; - Hücre biyolojisi, bitki mikrobiyolojisi, büyüme biyolojisi vb ![]() ![]() - Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler, - Çeşitli Laboratuarlarda laboratuar şefi, kontrol elemanı olarak çalışırlar, - Kamu kuruluşlarında ise “Biyolog” unvanı ile çalışır ![]() ![]() Benzer meslekler: Biyolog, Kimya mühendisi Burs, kredi ve ücret durumu: Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir ![]() ![]() Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen sorumluluk derecesine göre değişmektedir ![]() Kamu kuruluşlarında çalışanlar çalıştıkları kurumun statüsüne göre sağlık hizmetleri sınıfından ücret alırlar ![]() ![]() ![]() Ayrıntılı bilgi için başvurulabilecek yerler: - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() Kaynak: Mesleklerrehberi ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|