Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Üniversiteler & Kampüsler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilim, bölümünün, dalları, gıda, mühen, mühendisi, mühendisleri, mühendisliği

Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühen

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühen



Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühendisi Bilgi Gıda Mühendisi Hakkında Gıda Mühendisi Tanımı Gıda Mühendisi Genel
Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühen TANIM
Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir

GÖREVLER
· Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar, · Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar, ·En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar, · Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Tartı ve ölçüm aletleri, - Laboratuar aletleri, - Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri, - Bilgisayar

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gıda mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı, - İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı, - Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb gıda ürünlerinin bulunduğu yerlerde kontrol işlemlerini yaparlar Ortam sakin ve temizdir Üretim çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için, -Lise veya dengi okul mezunu olmak, -Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak, -Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır Eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Gıda Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim, Bilgisayar ve Programlamaya Giriş, Madde ve Enerji Dengesi, Gıda Mühendisliğinin Temel İşlemleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda İşleme, Gıda Mühendisliği Matematiği, Gıda İşleme Laboratuarı, Kimya Mühendisliği Ekonomisi, Uygulamalı Kinetik ve Gıda Mühendisliği, Fabrika Tasarımı vb dersleri alırlar Eğitim sırasında besin işletmelerinde staj yapma zorunluluğu vardır

MESLEKTE İLERLEME
Gıda mühendisleri, "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler

BENZER MESLEKLER:
Kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Meslek eğitimi süresince, koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen kredi ve burslardan faydalanabilirler- Eğitim sonrasında, kamu kuruluşlarında çalışanlar teknik hizmetler ücret alırlar Özel işyerlerinde çalışanlar ise çalıştıkları yerin ve yaptıkları işin özelliğine göre değişen miktarlarda ücret alırlar

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
· İlgili Eğitim Kurumları, · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
Gıda Bilimleri Dalı: gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrolü, beslenme bilim dalları olarak kendi arasında ayrılır
Gıda Teknolojileri Bilim Dalı: Gıda mühendisliği temel işlemleri, yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi, gıda maddelerinin ambalajlanması, biyoteknoloji, Gıda Ekonomisi ve Endüstrisi İşletmeciliği bilim dalları olarak kendi arasında ayrılır

Belli Başlı Dersler

Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 veya 5 yıldır Eğitimin ilk yıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi, biyoloji ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü olan yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi gıda maddelerinin ambalajlanması, duyusal analiz, temel işlemler, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, fizikokimya, organik kimya, akıskanlar mekaniği, kütle aktarımı, ısı aktarımı, mühendislik termodinamiği gibi derslere yoğunlaşılmaktadır Bölümün sözel ağırlıklı görünmesi tam bir hatadır, özellikle yüzüncüyıl üniversitesi Hacettepe Üni, ODTÜ, İtü, Uludağ ve Ege Ü'de ve Gaziantep Üniversitesi'nde tam bir mühendislik eğitimi verilmektedir Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır

Gereken Nitelikler

Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları beklenir

Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Mezunlar, mezun olduklarında doğrudan gıda mühendisi unvanını almaktadır Gıda mühendisliği esas itibariyle ne sadece bir üretici mühendislik dalıdır ne de denetçi bir mühendislik dalıdır Gıdanın üretimiyle "tarladan çatala" (farm to fork) kadar ilgilenebilme, düzeltme, araştırma geliştirme ve toksikolojik risk analizi konularında yetki sahibidir Bu süreç dahilinde, mühendis, hammadde kabulü analiz sonuçlarıyla yorumlama, hammaddenin üretime dahili, üretim sırasında ve sonrasındaki çıkabilecek sorunların ortadan kaldırılması buna rağmen vuku bulan sorunları çözmek, depolama koşulu ve süresi belirlenmesi, pazarlama, satış ve kalite düzeyi temini, araştırma ve geliştirme (Ar-ge), ürün geliştirme (Ür-ge) gibi bölümlerde yönlendirici, teknik bir yönetici görevi üstlenir Diğer bir deyişle Gıda Mühendisliği; kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği ve veterinerliğin gıda sanayisi alanındaki uygulamalarını karşılayan bir mühendisliktir Bunların yanısıra, aldığı mühendislik ve ekonomi eğitimiyle, minimum maliyetle maksimum kar koşullarının optimizasyonunu sağlayabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühen

Eski 09-08-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühen



Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar Tarım, Orman, Sağlık, Maliye ve Gümrük, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir
Gıda Mühendisliği Programının Amacı : Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar

Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir

Gıda Bilimi : Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb konularla ilgilidir

Gıda Teknolojisi : Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir

Gıda Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır Eğitimin ilk yıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü derslerde yoğunlaşılmaktadır Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır
Gıda Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinler arası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri beklenir
Gıda Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :

, ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, İSTANBUL TEKNİK KİMYA-METALURJİ FAKÜLTESİ
, HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, ANKARA ZİRAAT FAKÜLTESİ
, EGE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, ULUDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ
, ONSEKİZ MART MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
, AKDENİZ ZİRAAT FAKÜLTESİ
, GAZİANTEP MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, CELAL BAYAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ
, SELÇUK ZİRAAT FAKÜLTESİ
, MERSİN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, ÇUKUROVA ZİRAAT FAKÜLTESİ
, ONDOKUZ MAYIS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, SÜLEYMAN DEMİREL ZİRAAT FAKÜLTESİ
, PAMUKKALE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, İNÖNÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
, ATATÜRK ZİRAAT FAKÜLTESİ
, GAZİOSMANPAŞA ZİRAAT FAKÜLTESİ
, GIDA MÜHENDİSLİĞİ ENSTİTÜSÜ

Gıda Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" ünvanı verilmektedir Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmeler bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler

Gıda Mühendislerinin Çalışma Alanları : Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köyişleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler Gıda mühendisleri, özel, (et, süt vb) konularda uzmanlaşmış gıda teknologlarından farklı olarak yukarıda belirtilen ünvanlarla kendi mühendislik alanlarının tümünü kapsayan konularda çalışabilirler Gıda mühendisliği yeni gelişmekte olan bir alan olduğu için bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.