|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilim, bölümünün, dalları, gıda, mühen, mühendisi, mühendisleri, mühendisliği |
![]() |
Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühen |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda MühenGıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühendisi Bilgi Gıda Mühendisi Hakkında Gıda Mühendisi Tanımı Gıda Mühendisi Genel Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühen TANIM Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir ![]() GÖREVLER · Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar, · Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar, ·En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar, · Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Tartı ve ölçüm aletleri, - Laboratuar aletleri, - Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri, - Bilgisayar ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Gıda mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı, - İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı, - Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için, -Lise veya dengi okul mezunu olmak, -Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak, -Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Gıda mühendisleri, "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Meslek eğitimi süresince, koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen kredi ve burslardan faydalanabilirler ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER · İlgili Eğitim Kurumları, · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() Gıda Bilimleri Dalı: gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrolü, beslenme bilim dalları olarak kendi arasında ayrılır ![]() Gıda Teknolojileri Bilim Dalı: Gıda mühendisliği temel işlemleri, yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi, gıda maddelerinin ambalajlanması, biyoteknoloji, Gıda Ekonomisi ve Endüstrisi İşletmeciliği bilim dalları olarak kendi arasında ayrılır ![]() ![]() ![]() Belli Başlı Dersler Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 veya 5 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir ![]() ![]() Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Mezunlar, mezun olduklarında doğrudan gıda mühendisi unvanını almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Mühen |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Mühendisi Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda MühenGıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar ![]() ![]() Gıda Mühendisliği Programının Amacı : Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar ![]() Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir ![]() Gıda Bilimi : Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb ![]() ![]() Gıda Teknolojisi : Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir ![]() Gıda Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() Gıda Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir ![]() ![]() Gıda Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri : , ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , İSTANBUL TEKNİK KİMYA-METALURJİ FAKÜLTESİ , HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , ANKARA ZİRAAT FAKÜLTESİ , EGE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , ULUDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ , ONSEKİZ MART MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ , AKDENİZ ZİRAAT FAKÜLTESİ , GAZİANTEP MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , CELAL BAYAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ , SELÇUK ZİRAAT FAKÜLTESİ , MERSİN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , ÇUKUROVA ZİRAAT FAKÜLTESİ , ONDOKUZ MAYIS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , SÜLEYMAN DEMİREL ZİRAAT FAKÜLTESİ , PAMUKKALE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , İNÖNÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ , ATATÜRK ZİRAAT FAKÜLTESİ , GAZİOSMANPAŞA ZİRAAT FAKÜLTESİ , GIDA MÜHENDİSLİĞİ ENSTİTÜSÜ Gıda Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" ünvanı verilmektedir ![]() ![]() ![]() Gıda Mühendislerinin Çalışma Alanları : Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köyişleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|