|  | …Tekerlemeler… |  | 
|  05-12-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   …Tekerlemeler… …Tekerlemeler…   Dilin telaffuzu, boğumlaması ile bir bütün halinde öğretilmesine katkıda bulunur  Dildeki sembolleri, alegorik anlatımı, sebep-sonuç ilişkisine dayandırarak dilin mantıksal dizinini kavratır  Dilin matematiğini geliştirir  Dilin gülmece ve eleştirel boyutunu tanıtır    Bu bölümden tam yararlanmak için aşağıdaki sayfalar      size yardımcı olabilir:   ”(Şimşek, 2002: 45)  Ebe bulma oyunlarındaki  tekerlemenin dilin koşullarıyla oyunun eş zamanlı olarak tanıtılması, dil aracılığı ile oyun kişilerinin ruhsal ve eylemsel konumlarının belirlenmesi, dili oldukça geliştiren bir durumdur  Tekerlemeler, manilerin giriş bölümleri,  sayışmalar ilk başta anlamsız görünürler, çok zengin  özlü simgesel içerikleri düşünsel olarak  da anlaşılmalarını zorlaştırır, “ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallarken”  tekerleme cümlesinin anlamı şudur: anası beşikte olacak kadar küçükken o insan var olmayacağından beşiği de sallayamaz  Belli bir düzeyde doğrudur  Bu  sözcük kümesi zaman kavramı üstünde ilginç bir oyun oynuyor  Kuşaklar arasında katılım dolayısıyla, ilerde ana olacak her bebekten çocuğun var olduğu söylenebilir  Anasının beşiğini sallayan bir insanın olduğunu söyleyerek bu  tekerleme parçası, çok ekonomik biçimde tarihsel zaman kavramının dışına çıkıyor  Kısacası, masaldaki olayların tüm kuşaklar için geçerli olacağını anlatmaya çalışıyor (Karabaş, 1999: 274)  Dil oyunları ile  tekerleme çocuğun dil sınırlarını tıpkı düş gücünü, düşlerinin sınırlarını genişletir gibi genişletir  Dili matematiksel problemlere dönüştürerek, egzersizler yaptırarak güçlendirir  Tekerleme,  mani, sayışma,  bilmece çocuğun dilsel bellek gücünü  artırır  Pratik bir dil kazandırır  Çocuklar bu halk  anlatı türleriyle eğlenir, düşünmeye başlar, dil ve düşünce ilişkisini sezinler, dilin gizemli dünyasını duyumsar  Bilmeceler, sayışmalar, maniler, bir varlığın, olayın, kavramın adını vermeden kapalı biçimde, çağrışımla birlikte, özelliklerini belirterek bulunmasını sağlarken, çocuğun  sözcük dağarcığını da zenginleştirir  (Nas, 2002 : 325)  Sözlüklerde “ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan  söz, eşsesli kelimelerle kurulu konuşma” anlamlarına gelen  tekerleme masal,  öykü,  bilmece, halk  tiyatrosu gibi bazı  edebi türler içinde veya bağımsız olarak  söylenen  ölçülü ve  kafiyeli  sözlerdir  Çokluk çocuk folklorunda hoşça vakit  geçirmek, konuşma kabiliyeti kazanmak,  oyunlarda eş ve ebe seçmek için bu yola  başvurulur  Masal  tekerlemesi, oyun  tekerlemesi gibi adlar alırlar  En çok çocuk oyunlarında, masalların baş, orta ve sonunda söylenirler  Yöreye göre değişik isimle de söylenirler  Doğu Anadolu da döşeme, Güney Anadolu da sayışma denir  Karagöz ve ortaoyununda muhavere, çocuk oyununda ebe, çıkarmada ise sayışma diyebiliriz  Türk edebiyatında ilk  tekerleme örneklerine XI  yüzyıldan  itibaren rastlanır  Divanü Lügati t Türk‘te bazı  tekerlemeler yer alır  Âşık fasıllarında  Tekerleme (Tekellüm): Âşık  fasıllarında, saz şairlerinin yaptıkları şiir yarışmaları halk dilinde  tekerleme, âşıklar arasında tekellüm olarak adlandırılır  Bu tür şiirler ya söylenmesi zor sözcüklerden meydana getirilir ya da darayak şeklindedir  Ayak daraldıkça  kafiye bulmak zorlaşır  Âşıklardan biri  fasıl aralarında  tekerlemeye başlar ve yeni bir ayak açar  TEKİRBir iki tombul tekir Camdan bakar Başına takar Hop hop, altın top MISTIKMustafa, Mıstık, Arabaya kıstık, Üç mum yaktık, Seyrine baktık  LEYLEKLeylek leylek havada, Yumurtası tavada, Gel bizim hayata, Hayat kapısı kitli, Leyleğin başı bitli  KUZUKuzu kuzu me Bin tepeme Haydi gidelim Ayşe teyzeme  YAĞMURYağ yağ yağmur, Teknede hamur, Bahçede çamur, Ver Allah’ım ver, Sicim gibi yağmur  KARGAKarga karga “gak” dedi, “Çık şu dala bak” dedi, Karga seni tutarım, Kanadını yolarım  PORTAKALPortakalı soydum, Başucuma koydum  Ben bir yalan uydurdum, Duma duma dum  Duma duma dum  Öğretmeni kandırdım, Kandırdım  OYUNOooo…   İğne battı, Canımı yaktı, Tombul kuş Arabaya koş  Arabanın tekeri, İstanbul’un şekeri  Hop Hop altın top, Bundan başka oyun yok  HANIM      KIZIÇan çan çikolata, Hani bize limonata? Limonata bitti, Hanım kızı gitti  Nereye gitti? İstanbul’a gitti  İstanbul’da ne yapacak? Terlik pabuç alacak  Terliği pabucu ne yapacak? Düğünlerde, Şıngır mıngır oynayacak  KEÇİLERAyşe Hanımın keçileri, Hop hop hopluyor, Arpa, saman istiyor, Arpa, saman yok, Kilimcide çok  Kilimci kilim dokur, İçinde bülbül okur  İki kardeşim olsa, Biri ay, biri yıldız, Biri oğlan, biri kız, Hop çikolata çikolata, Akşam yedim salata, Seni gidi kerata  SINIFLARMini mini birler, Çalışkandır ikiler, Mavi gözlü üçler, Dayak yiyen dörtler, Misafirdir beşler, Altılar, altınımı çaldılar, Yediler, yemeğimi yediler, Sekizler, semizdirler, Dokuzlar, doktor oldu, Onlar bizi okuttu  EBEEbe ebe gel bize Uzaktan vur elimize Eğer vuramazsan Ebesin ebe Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi, Bunu sana kim dedi? Diyen dedi on yedi Yağlı böreği kim yedi? TAVUKPazara gidelim, Bir tavuk alalım, Pazara gidip, Bir tavuk alıp ne yapalım? Gıt gıdak diyelim  Happur huppur, Happur, huppur yiyelim  TOPBir iki üç Söylemesi güç Sana verdim bir elma Adını koydum Fatma Hop hop hop Bir büyük altın top DEDEAltı kere altı otuz altı Dedemin sakalı yolda kaldı Sakalını aldı dereye attı Dedem sakalsız kaldı EVEvli evine Köylü köyüne Evi olmayan Sıçan deliğine İĞNEOoooo İğne iplik Derme diplik Çelik çubuk Sen çık  NACAKNacak sapına İki kes Bir sana Biri de bana HEDİYEKızın adı Hediye Ekmek vermez kediye Kedi gider Kadıya Kadının kapısı kitli Hediyenin başı bitli EL EL EPENEKEl el epenek Elden düşen kepenek Kepeneğin yarısı Keloğlan’ın karısı KARNIM AÇKarnım aç Karnına kapak aç Değirmene kaç Değirmenin kapısı kitli Heybaşı bitli DEĞİRMENDeğirmene girdi köpek Değirmenci vurdu kötek Geldi yedi köpek Hem kötek Hem yedi köpek ALİ DAYIAli dayının keçileri Kıyır kıyır kişniyor Arpa saman istiyor Arpa saman yok Kilimcide çok Kilimci kilim dokur ÇARŞIÇarşıya gittim Eve geldim hanım yok Bebek ağlar beşik yok Çorba taşar kaşık yok Ali baba öldü tabut yok HAKKIHakkı hakkının hakkını yemiş  Hakkı Hakkı’dan hakkını istemiş  Hakkı Hakkıya hakkını vermeyince Hakkı da Hakkı’nın hakkından gelmiş  HASANHasan Hasan Helvaya basan Kapıyı kıran Kızı kaçıran KÜÇÜK DOSTUMKüçük dostum gelsene Ellerini versene Ellerimizle şap şap Ayaklarımızla rap rap Bir şöyle, bir böyle Dans edelim seninle  ELLERİM PARMAKLARIMSağ elimde beş parmak, Sol elimde beş parmak Say bak, say bak, say bak  Hepsi eder on parmak  Sen de istersen saymak Say bak, say bak, say bak  Hepsi eder on parmak  ALİAli baksa dum dum Sakalına kondum Beş para buldum Cebime koydum KUZUKuzu kuzu mee Bin tepeme Haydi gidelim Hacı dedeme Hacı dedem hasta Mendili bohça Kendisi hoca KOMŞU, KOMŞU -Komşu, komşu ! -Hu, hu! -Oğlun geldi mi? -Geldi -Ne getirdi? -İnci, boncuk  -Kime, kime? -Sana, bana  -Başka kime? -Kara kediye -Kara kedi nerede? -Ağaca çıktı -Ağaç nerede? -Balta kesti -Balta nerede? -Suya düştü  -Su nerede? -İnek içti  -İnek nerede? -Dağa kaçtı  -Dağ nerede? -Yandı, bitti kül oldu TAVŞANKapıdan tavşan geçti mi? Geçti Tuttun mu? Tuttum Kestin mi? Kestim Tuzladım mı? Tuzladım Pişirdin mi? Pişirdim Bana ayırdın mı? Ayırdım Hangi dolaba koydun? Çık çık dolaba koydum Haydi, al getir Getiremem Neden getiremezsin? Kara kediler yemiş  Vay vay, miyav NEREDEN GELİRSİN?Nerden gelirsin? Zikzak kalesinden  Ne gezersin? Açlık belasından  Nerde yattın? Beyin konağında  Altına ne serdiler? Perde  Desene kupkuru yerde  Bıyıkların neden yağ oldu? Bıldırcın eti yedim  Bıldırcın yağlı mıydı? Gökte uçarken gördüm  Saçların neden ağardı? Değirmenden geldim  Değirmen dönüyor mu? Zımbırtısını duydum  Ayakların neden ıslandı? Çaydan geçtim  Çay derin miydi? Köprüyü dolaştım, İşte geldim sana ulaştım  CAMBir cam İki cam Üç cam Dört cam Beş cam Altı cam Yedi cam Sekiz cam Dokuz cam On cam Bu da benim amcam  Eveleme develeme Evvel altı elma yedi Seren sekiz serçe dokuz Tarmanın topu kara A devenin çatı kara EBEEbe ebe nerede Su doldurur derede Dere boyu çalılık Derede olur balık Şu ebe de ne alık Oltamı attım, Balığı tuttum  Balık suya dalamaz, Ebe beni bulamaz  Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi Bunu kim dedi, Diyen dedi on yedi, Yağlı böreği kim yedi? ELLERİMEllerim tombik tombik, Kirlenince çok komik Kirli eller sevilmez Güzelliği görülmez Dişlerim bakım ister Hele saçlar, hele scalar Uzayınca tırnaklar Kirlenince kulaklar Bize pis derler, pis derler | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |