Bakanlıktan Besin Uyarısı

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakanlıktan Besin Uyarısı




Bakanlıktan besin uyarısı

--------------------------------------------------------------------------------

Sağlık Bakanlığı, besinleri satın alma, hazırlama, pişirme, depolama konusunda vatandaşları uyardı

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, alışverişe çıkmadan önce satın alınacak besinler için bir liste hazırlaması gerektiği ve listede seçeneklere yer verilmesi gerektiği ifade edildi Besinlerin günlük, haftalık ve aylık olarak sınıflandırılması gerektiği belirtilen açıklamada, kısa süre içinde fazla besin alınmaması gerektiği vurgulandı Beslenmeye ayrılan paranın önceden belirlenmesinin önemli olduğu ifade edildiği açıklamada, besinlerin değişik yerlerdeki fiyatlarının araştırılmasının gerektiği kaydedildi Düşük gelirli ailelerin, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için ucuz olan tahılların yanında bir miktar kuru baklagil ve yumurta satın alarak enerji ve protein yönünden dengeli bir beslenme yapmaları tavsiye edildi

Fazla yağlı besinlerin tercih edilmemesinin tavsiye edildiği açıklamada, özellikle yağsız kırmızı etin kullanılması gerektiği vurgulandı Sağlıklı yaşam için az miktarda tuz kullanılması gerektiği belirtilen açıklamada, doğal sebze ve taze besinlerin tercih edilmesi, fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmasının önemli olduğu bildirildi Hazır meyve suları, gazoz, kolalı içecekler yerine besleyici değeri daha yüksek olan taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonun tercih edilmesi tavsiye edildi

HAZIRLAMA VE PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Alışveriş sonrası satılan alınan gıda maddelerinin sağlıklı bir şekilde hazırlamasının önemli olduğunun kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır Beyaz ekmek yapmak için buğday tanesinin, kepek ve özünün iyice ayrılması besleyici değerini azaltır Tarhana, yoğurt ve unun karışımıyla mayalandırılarak yapıldığından, besleyici değeri yüksektir Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek, havuç eklenmesi değerini daha da artırır Tarhana güneşte kurutulursa, süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri azalır Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan üstündür Şeker yerine pekmez kullanılması, besleyici değerini daha da artırır Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konulmalıdır Birlikte yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır Yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlama, pişme suları atılırsa, vitamin ve mineralleri azalır Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilirse vitamin değeri azalır Süt yarım saat gibi uzun süre kaynatılırsa vitaminleri azalır Pastörize ve sterilize edilmemiş süt kabarınca ateşten alınırsa, mikropları ölmez Süt kabardıktan sonra karıştırılarak 4-5 dakika kaynatılıp hemen soğutulur Cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün saklanır Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır Ayrıca yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur Kapakları-hafif de olsa- içe veya dışa doğru bombaj yapmış konserveler sağlık için son derece zararlıdır"

BESİNLERİ SAKLAMA KURALLARI

Bazı besinlerin kısa zamanda kullanılmasının olanaksız olduğunun bildirildiği açıklamada, bazı besinlerin çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamanın zorunlu olduğu kaydedildi Taze besinlerin, hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kaldığının ifade edildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır Taze sebzeler bekletilmez, tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar Bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır"

Anti Aging Mucizesi

"Anti Aging Mucizesi" kitabının yazarı Earl Mindell, son kitabı "Vitaminlerin Kutsal Kitabı"nda, doğru vitamin ve minerallerle yaşamın kökten nasıl değiştirileceğini anlatıyor "Tamamlayıcılar, yemek yemeden işe yaramaz" diyen Mindell'ın vurguladığı noktalardan biri meslekler Mindell, yöneticilerden doktorlara, her mesleğe ayrı bir vitamin reçetesi öneriyor

Anti Aging mucizesi", "İlaç Yiyecekler" ve "Mucizevi Bitkiler" gibi bestseller kitaplarıyla tanınan Earl Mindell, son kitabı "Vitaminlerin Kutsal Kitabı"nda da doğru vitamin ve minerallerle yaşamın kökten nasıl değiştirileceğini anlatıyor

Yiyeceklerin besin değerini de koruyun!
Uzmanlar, mutfaktaki yanlış saklama, depolama veya pişirmenin yiyeceklerin vitamin değerini düşürdüğüne dikkat çekiyorlar İşte yiyeceklerdeki vitamini koruma yolları

Maydanoz ve limon eksik olmasın!
Sindirimi kolaylaştırıp, alınan gıdalardaki vitaminin enerjiye dönüşmesini sağladığından maydanoz ve limonu sofralarınızdan eksik etmeyin

Kavun, sinirleri yatıştırıyor
Yaz meyvelerinden kavun, kansızlığı giderme ve idrar söktürme yanında, sinirleri yatıştırmada da etkili

Şifalı bitkinin de dozu var!
Doğadaki bitkileri bilinçsiz ve yeterli miktardan fazla kullanmak, yan etkilerle karşılaşmanıza neden olabilir

Hem vitamin hem de güzellik kazanın!
Vitamin ve mineral deposu meyve - sebze suları, güzel, sağlıklı ve zinde olmanızda önemli rol oynuyor Bu sıcak yaz günlerinde hem güzellik hem de vitamin kazandıran meyve sularına "hayır" demeyin!

E vitamini kalp hastalıklarını önlemiyor
The Lancet dergisi, Clevland Clinic tarafından yapılan araştırmanın, E vitamini ile beta karoten haplarının kalp hastalıklarını önlemediğini, aksine sağlık için daha zararlı olabileceğini gösteren sonuçlarına yer verdi

Her yaşa göre vitamin
Uzmanlar her yaşın ayrı bir beslenme programı olması gerektiğini belirterek, vitamin haplarıyla değil, besinlerle sağlıklı kalınabileceğinin altını çiziyorlar

Yumurta nasıl pişirilmeli?
Yüksek protein değeri olan yumurtanın, besin kaybına uğramaması için yağda kırma yerine haşlama ya da diğer yöntemlerle pişirilmesi öneriliyor

Mucize bitki soya fasulyesi
''Asrın harika bitkisi'' olarak da kabul edilen soya fasulyesi, insan ve hayvan beslenmesi ile sanayide kullanım alanı bulan, içerdiği değerli besin ögeleri ile yeri doldurulamayan bir bitki olarak dikkati çekiyor

Vitamini bilerek alın
Her insan sağlıklı bir yaşam sürdürmek için vitamine ihtiyaç duyar Ancak belirli yaşlarda kimi vitamin ve mineralleri daha çok tüketmeli

Portakalın doğalı makbul
Amerikalı uzmanlar, doğal ortamda yetişen portakaların, nitrojen ile gübrelenmiş bahçelerdeki

A vitaminini unutmayın!
Eğer gözlerinizin sağlıklı kalmasını istiyorsanız, saçlarınız ve kemik yapınızın öneminin farkında iseniz, A vitaminini ihmal etmeyin İşte A vitamininin bol bulunduğu yiyecekler

Kalbin gerçek dostu balık!
Balık içerdiği koruyucu yağ asidi ile kalp hastalarının sofralarından eksik etmemesi gereken gıdaların başında geliyor Balıkta herkes için yararlı B, A ve D vitaminlerinden bol miktarda var

Vücudun koruyucuları
Vitaminleri doğal yolla almak en iyisi Fakat ya yeterli olmuyorsa İşte o zaman vitamin haplarından yararlanmakta fayda var

Bünyeye göre vitamin
Yanlış vitamin seçimi hastalıkların daha da kötüye gitmesine neden olabiliyor Doktora danışarak vitamin almak en iyisi

Fazla C vitamini ALMAYIN!
Milyonlarca kişinin kullandığı C vitamini hapları, DNA'yı bozup kansere yol açabiliyor

Şeker hastalarına E vitamini
Amerikalı bilim adamları, yüksek dozda E vitamininin, şeker hastalığının tedavisinde "nemli rolü olduğunu saptadı

D vitamini etkisi
ABD'li bilim adamları, D vitamininin multiple sclerosis MS (çok y"nlü skleroz) hastalarında pozitif etki yaptığını saptadı

Yaşınıza göre vitamin kullanın
Vitamin alımında yaşın "nemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, orta ve ileri yaşlardaki kişilerin, gençlik yıllarında kullandıkları vitaminleri değiştirmeleri gerektiğini belirtiyorlar

Çoklu vitaminler katarakt riskini düşürüyor
Çoklu vitaminin kullanmanın, katarakt riskini azalttığı belirlendi

C vitamininin bir yararı daha
Bilim adamları, C vitamini eksikliği ile bacak damarlarında meydana gelen iltihaplanma arasında ilişki olduğunu saptadı

A vitamini dozuna dikkat
Aşırı dozda alınan A vitamini, karaciğer hastalıklarına ve kadınlarda düşüğe neden olabiliyor

Vitamin ilaçlarındaki tehlike
Uzmanlar, vücutta depo edildiğinde karaciğer üzerinde toksit etkisi yapan vitamin haplarının hekime danışılmadan kullanımı halinde fayda yerine zarar verdiğini belirtiyor

Doğal vitamin deposu: "Sarımsak"
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için bol vitamin, bol hareketi şart koşan uzmanlar genç kalmak için en çok sarımsak yenilmesini öneriyor Hastalıklardan uzak sağlıklı bir yaşamın ve ilerleyen yaşa rağmen gençlik dolu enerjinin kaynağı, bol vitamin ve bol hareket Stres, hava kirliliği, yağlı yiyece

Tahılın vitamin gücünü ihmal etmeyin
Sadece insanların değil, yeryüzündeki tüm canlıların en önemli enerji kaynağı tahıl tohumları Tahılları ya oldukları gibi tohum olarak, ya da işleyip, un, nişasta, yağ, kepek, şeker olarak tüketiyoruz Dünyanın en çok tüketilen tahıllarından ikincisi olan pirinç, özellikle yoksul Asya ülkele

Bir vitamin hazinesi: "Balık"
İçerdiği vitaminler, minerallerle sofraların kralı balığı ne yazık ki yeterince tüketmiyoruz Her zaman söylenir: "Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülaaaiz, balığımız bol ve çeşitlidir" diye Hatta çoğumuz "denizden babam çıksa yerim" diyecek kadar deniz ürünlerine düşkünlüğünü belirtir Ancak

Doğadaki müthiş evlilik: Meyve ve vitamin
İnsanoğlu binlerce yıldır meyve tüketiyor ve tadını çıkarıyor Yüzde 80'i su olan meyveler, hepimizin bildiği gibi, bol miktarda vitamin ve mineral içeriyor Aynı zamanda lifli oldukları için organizmayı temizleme ve toksinlerden arındırma yetisine de sahipler Özellikle bağışıklık sisteminin g

Fazla vitamin zararlı
Kendimizi biraz halsiz hissettiğimiz, yetersiz beslenip, çokça enerji sarfettiğimiz günlerde, hepimizin eli ecza dolabındaki vitamin haplarına uzanır Peki ya bu küçük, renkli hapların bilinçsizce kullanıldığında birçok hastalığa yakalanma riskini arttırdığını tahmin edebilir miydiniz? ABD'de

E vitamini mucizesi
Amerikan bilim adamları, E vitaminin özellikle yaşlılar üzerindeki olumlu etkilerinin, sanıldığından daha fazla olduğunu ve bağışıklık sistemini "mucizevi" biçimde güçlendirdiğini ortaya çıkardı Merkezi Boston'da bulunan Beslenme Araştırma Merkezi uzmanları, 65 yaşın üzerindeki kişilerin, E v

Kurtarıcı sebze patates
Patates öyle bir sebze ki, insanın "ya olmasaydı" diye düşünesi bile gelmiyor İster ana yemek, ister garnitür, ister salata; ne yapsanız yakışıyor Dünyada patates kızartması yapılmayan yer var mı acaba? Güney Amerika kökenli bu sebze, Amerika'nın keşfinden sonra bütün dünyaya yayılmaya başlad

Bir dilim karpuz deyip geçmeyin
Yaz diyince ilk akla gelen yiyecekler kavun - karpuz oluyor Karpuz, peynir, ekmek üçlüsü neredeyse ana yemek olarak yaz günlerinin tercihi arasına giriyor Karpuz çok su içerdiğinden yaz günlerinde serinletici bir meyve olarak da çıkıyor karşımıza Karpuzun yüzde 95'i su Böylece vücudu temi

Proteinli beslenme
Et, balık, yumurta ve peynir ağırlıklı, günlük bin 200 kalorili beslenme şekli, kuvvetten düşürmeden zayıflamayı sağlıyor Hücrelerin temel kurucularından olan proteinler, aynı zamanda insan vücudunun bütün fonksiyonlarının gelişmesi ve büyümesi için de gerekli Proteinler, aminoasit denilen

C vitamini
C vitamini alındıktan en az iki saat sonra ince bağırsak tarafından emilir Günlük tüketim miktarı 100 mg ile 150 mg arasında olduğunda vücut tarafından yüzde 75'i emilirken alınan miktar 1000 mg çıktığında sadece yüzde 50 kadarı emilebilinmektedir C vitamini yüksek dozda tüketildiğinde B vit

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.