![]() |
Karbonhidratlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Karbonhidratlar KARBONHİDRATLAR A-Monosakkaritler Genel Özellikleri1-Hücre zarından geçerler 2-Hidrolize uğramazlar 3-Kan ve doku sıvısında bulunurlar 4-Karbonhidratların yapıtaşlarıdır 5-Fotosentezin ilk ürünleridir 6-Hücrede depolanmazlar 7-Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar 8-Suda çözünürler 9-Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler 10-Enerji verici olarak kullanılırlar 11-Yapılarında glikozit bağı bulunmaz 12-Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler Örn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabino z Genel özellikleri : 1-Hücre zarından geçemezler 2-Sindirim enzimlerinden etkilenirler 3-Bitki ve memelilerde depolanabilir-memelilerde laktoz bitkilerde sukroz 4-Suda çözünürler 5-Kanda bulunmazlar ![]() 6-Yapısında glikozit bağı vardır Örn:Maltoz,Laktoz,Sukroz Glikoz + Glikoz ----------Mal toz + Su Glikoz + Früktoz ----------Sukroz + Su Glikoz + Galaktoz ----------Laktoz + Su Genel özellikleri: 1-Hücre zarından geçemezler 2-(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar ![]() 3-Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler ![]() 4-(n-1)kadar su harcanır ![]() 5-Kanda bulunmazlar ![]() 6-Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır 7-Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır ![]() 8-Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir ![]() 9-Selüloz bazı tek hücreliler hariç diğer canlılar tarafından sindirilemez ![]() Çeşitleri: 1- Nişasta: Lügolle mavi renk verir ![]() 2- Glikojen : lügolle kahve rengi verirler ![]() 3- Selüloz: lügolle boyanmazlar ![]() 4- Pektin 5- Kitin Genel Özellikleri 1-N kadar glikozun dehidrasyon undan oluşur ![]() 2-Olayda n-1 kadar H2O oluşur ![]() 3-Olayda n-1 kadar glikoz bağı kurulur ![]() 4-Bitkilerde depo karbonhidrattır ![]() 5-Suda çözünmez ![]() 6-Hücre zarından geçemez ![]() 7-Sentezleri hücre içinde olur ![]() 8-Hidrolizlerinde n-1 kadar su harcanır ![]() 9-Hidrolizleri hücre içinde ve hücre dışında olabilir ![]() 10-Lu gol ile mavi , mor rengi verir ![]() 11-Amilaz enzimi ile maltoz a yıkılırlar ![]() 12-Kanda görülmez ![]() Genel Özellikler ![]() 1-n kadar glikoz dehidrasyonu ile birleşmesinden oluşur ![]() 2-Olayda n-1 kadar ters glikoz bağı oluşur ![]() 3-Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar ![]() 4-Sentezleri hücre içinde gerçekleşir ![]() 5-Hayvanlarda bazı bakteriler ve birkaç omurgasız hariç hidroliz enzimleri bulunmaz ![]() 6-Bitkilerde yapı karbonhidrattır ![]() ![]() 7-Suda çözünmezler ![]() 8-Lugol ile boyanmazlar ![]() b-Glikojen Genel Özellikleri 1-N kadar glikozun dehidrasyon ile birlaşmesinden oluşur ![]() 2-Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar ![]() 3-Olayda n-1 kadar glikozit bağı kurulur ![]() 4-Sentezleri karaciğer ve çizgili kas hücrelerin de gerçekleşir ![]() 5-Hayvansal depo karbonhidrattır ![]() 6-Suda çözünür ![]() 7-Hücre zarından geçemez ![]() 8-Sentezleri Hücre içinde gerçekleşir ![]() 9-Hidrolizinde n-1 kadar su harcanır ![]() gerçekleşebilir ![]() 10-Lugol ile kahverengi rengini verir ![]() 11-Kanda görülmez ![]() 1) 1-Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() NOT Hücrelerde kloroplast , levkoplast ,golgi aygıtı gibi organellerde sentezlenirler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Karbonhidratlar |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : KarbonhidratlarKarbonhidratlar, en basitinden en gelişmişine kadar bütün canlıların hücrelerinde bulunan ve karbon, hidrojen ile oksijenden oluşan çok önemli organik bileşiklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen hemen bütün karbonhidratlarda hidrojenin oksijene oranı ikiye birdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Glikoz ve früktoz gibi basit şekerler meyvelerin pek çoğunda, bitkilerin balözünde ve balda bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evlerde yiyecek ve içeceklerimizi tatlandırmak için kullandığımız tozşeker ya da kesmeşeker, şekerpancarının köklerinden ve şekerkamışının gövdesinden elde edilen sakaroz ya da sükrozdur {bak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün karbonhidratların temel kaynağı yeşil bitkilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkiler şeker ve nişasta ürettiklerinde, güneş ışığındaki enerji bu maddelerde depolanmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() Sindirimden sonra, bağırsaklardan emilen glikoz kan dolaşımıyla karaciğere taşınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Karbonhidratlar |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Karbonhidratlar![]() ![]() ![]() kütlesinin büyük bir kısmını oluştururlar ![]() ![]() ![]() Örneğin: Hatmi kökü ve Psyllium (Karnıyarık) tohumlarındaki üronik asit ve şeker ünitelerinden oluşan musilajlar su tutan maddelerdir ![]() ![]() ![]() ŞEKERLER MONOSAKKARİTLER Monosakkarit grubuna dahil olan şekerler 3 ila 9 karbon atomu taşırlar, ancak 5-6 karbonlu olanlara (pentoz ve heksozlar) bitkiler aleminde daha bol miktarda rastlanır ![]() ![]() ![]() çalışan en önemli isimlerin başında gelmektedir ![]() ![]() ![]() özelliklerinin çoğu aynı şekerin beş üyeli halka (furanoz) ya da altı üyeli halka (piranoz) halinde bulunabileceğini gösteren halka formülünü tanımlamakla başarılabilir ![]() Glikoz bir aldehit grubuna sahiptir ve bu nedenle aldoz veya; aldo ; şeker olarak isimlendirilir; fruktoz bir keton grubuna sahiptir ve bu nedenle ketoz olarak isimlendirilir ![]() ![]() ![]() aktiflikle ilgisi yoktur ![]() Monosakkaritlerde çoğu kez birden fazla asimetrik karbon atomu bulunur ![]() Asimetrik karbon atomu sayısı n ise 2n kadar optik izomer bulunur ![]() çevirenlere (+)/d (dexter), sola çevirenlere (-)/l (laevus) işaretleri konur ![]() Furanoz ya da piranoz formundaki monosakkaritlerde yarı asetal bağının oluşması sonucu birinci karbon asimetrik bir durum alır ve buna bağlı olarak 2 izomer ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Bir monosakkaritin çözeltisinde a ve b izomerleri bulunuyorsa taze hazırlanmış sulu çözeltisinin başlangıçtaki optik çevirme açısı giderek derece derece değişir, sonunda belli bie değerde değişmeden kalır ![]() Mutarotasyon denir ![]() çevirme açısı hesaplanır ![]() Furanoz yapısı stabil değildir ve ancak glikozit formunda stabil olabilir ![]() Fruktoz doğada furanoz yapısında bulunur, fakat kristal formda izole edildiği zaman piranoz yapısına sahiptir ![]() Karbonhidratların aldehit veya keton gruplarının redüklenerek alkol haline geçmesi sonucu polioller oluşur ![]() diüretik etkili bir türev olup böbrek fonksiyon testlerinde kullanılır ![]() Sorbitol, Sorbus aucuparia (Rosaceae) meyvalarında bulunan sakkarozun yarı tadında ve diabetikler için hazırlanan gıdalarda kullanılan bir türevdir ![]() Aldehit grubunun oksitlenmesi ile onik asitler meydana gelir ![]() kalsiyum tuzu Ca-glikonat kalsiyum eksikliğinde, Fe-glikonat anemilerde kullanılır ![]() Karbonhidratların alkol gruplarının asitlerle esterleşmeside mümkündür ![]() Digitoksoz, glikozun asetik asit esteridir ![]() Kitinin yapısında yer alan glikozamin bir hidroksil grubunun amin (NH2-) grubuyla değişmesi ile meydana gelen bir türevdir ![]() Üronik asitler terminal grupların -COOH’ e oksidasyonu sonucunda meydana gelirler (glikozdan glukuronik asit, galaktozdan galaktronik asit) ![]() musilajların yapısında bulunurlar ![]() Dİ-, TRİ-, TETRASAKKARİTLER Bu gruba dahil olan şekerler biozlar, triozlar ve tetrozlar olarak isimlendirilirler ![]() uzaklaştırılması ile 2, 3 veya 4 monosakkarit molekülünden meydana gelirler ![]() yaygın bitkisel disakkaritlerden biri sakkarozdur; UDPG (Üridin difosfatglikoz) fruktoz-6-fosfatla reaksiyonu ile fotosentezde oluşturulur ![]() ![]() Hidroliz, uygun enzimlerle ya da dilüe asitle kaynatmak suretiyle yapılabilir ![]() Aynı şekerler bir diğerine çeşitli yollarla bağlanabilir ![]() sellobiyoz, soforoz ve trehaloz gibi disakkaritlerin hepsi iki molekül glikozun a-1,4-, b-1,4-, b -1,2- ve a, a -1,1- şeklinde bağlanması sonucunda oluşur ![]() Bazı di-, tri- ve tetrasakkaritler Tip İsim Hidroliz Ürünleri Di- Sakkaroz Glikoz, fruktoz Şeker kamışı, Şeker pancarı Maltoz Glikoz, glikoz Nişastanın enzimle hidrolizi Laktoz Glikoz, galaktoz Süt Sellobioz Glikoz, glikoz Selülozun enzimik yikımı Trehaloz Glikoz, glikoz Ergot, Rhodophyceae, mayalar Soforoz Glikoz, glikoz Sophora japonica, steviosit’ in hidrolizi Tri- Gentianoz Glikoz, glikoz, fruktoz Gentiana türleri Melezitoz Glikoz, fruktoz, glikoz Larix’ ten manna Planteoz Glikoz, fruktoz, galaktoz Psyllum türlerinin tohumları Rafinoz Galaktoz, glikoz, fruktoz Birçok tohumda (örn ![]() Manneotrioz Galaktoz, galaktoz, glikoz Fraxinus ornus mannası Ramninoz Ramnoz, ramnoz, galaktoz Rhamnus infectoria Sillatrioz Ramnoz, glikoz, glikoz Adasoğanı glikoziti Trisakkaritlerin diğer örnekleri Digitalis ve Strophanthus glikozitlerinin yapısında yer alır ![]() Tetra- Stakioz ya da manneotetroz Galaktoz, galaktoz, glikoz, fruktoz Stachys japonica tuberleri ve Fraxinus ornus mannası, Tetrasakkaritlerin diğer örnekleri Digitalis glikozitlerinin yapısında yer alır ![]() POLİSAKKARİTLER Şeker fosfatları ve şeker nükleotidleri içeren kondensasyon sonucunda polisakkaritler, di-, tri- ve tetrasakkaritlerin oluumuna benzer bir yoldan monosakkaritlerden türevlendirilirler ![]() monosakkarit içeren sakkaritler için kullanılır ![]() birimlerinin sayısı çoktur ve molekülü oluşturan sayı sadece yaklaşık olarak bilinir ![]() ayrılmasını sağlar, fakat sonuçta ortaya çıkan ürünler heksozlar, pentozlar ya da bunların türevleridir ![]() Polisakkarit terimi monosakkaritlerin sülfat esterlerine, üronik asitlere veya amino şekerlere eklenmesi ile sonuçlanan polisakkarit komplekslerini kapsama almak için yararlı olabilir ![]() Bazı Polisakkaritlerin Özellikleri Yalnızca Monosakkarit Üniteleri İçerenler: 1 ![]() Birçok nişastanın % 80’ini oluşturan bileşiktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Birçok nişastada % 20’nin üzerinde mevcuttur, ancak bazı nişastalarda bulunmaz ![]() ![]() Birkaç bin glikoz birimi bir zincir oluşturur ![]() molekül başına 2-8 dal uzanım ile sınırlandığı kabul edilmektedir ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Bitkisel hücre duvarının en başta gelen polisakkaritidir ![]() kalıntılarından oluşmuş düz zincirler halinde bulunur ![]() 5 ![]() Özellikle Compositae familyasında bol miktarda bulunan bir depo karbonhidrattır ![]() b-1,2-bağlı fruktofuranoz birimlerinden oluşmuş düz zincirlerdir ![]() 6 ![]() Bu maddelerden biri sıklıkla diğeri ile ya da selülozla ilişkilidir ![]() biçimde elde edilmeleri güçtür ![]() galaktoz verirler ![]() 7 ![]() Likenlerde bulunan bir polisakkarittir ![]() b-1,3-glikozidik bağ içerir ![]() Üronik Asit veya Diğer Üniteleri İçeren Polisakkarit Kompleksleri 1 ![]() Bu polisakkaritler selüloz ve pektik maddelerle birlikte meydana gelir ![]() selüloz bileşikleri değildir, ancak heksoz ve pentoz birimlerinden oluşur ![]() Hemiselülozların yapısı kaynağa göre değişir ![]() Ünitelerinden meydana gelmiştir ![]() 2 ![]() Bu maddeler hücre duvarlarının orta lamellerinde meydana gelirler ve meyvalarda (elma, portakal vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Aljinik asit, kahverengi alglerin hücre duvarlarının ana bileşiğidir ![]() geniş ölçüde kullanılmaktadır ![]() ![]() monoüronit biriminin düzenli bir şekilde araya girdiği bölümlerle birlikte b-1,4- bağlı L-guluronik asit birimleri ve b-1,4-bağlı D-mannuronik asit birimlerinin zincirlerinden oluşmuş bir heteropoliuronittir ![]() elde edilen aljinik asitlerde iki üronik asitin oranı 2:1’den 1:2’ye değişiklik gösterir ![]() moleküler ağırlığa göre değişir ![]() moleküllerden meydana geldiğini göstermektedir ![]() 4 ![]() Agar ve karragen gibi maddeleri veren bazı algler polisakkarit karışmı içerirler ![]() oluşmuş bir agaropektin ve kısmi olarak sülfürik asitle esterleşmiş üronik asit birimlerini içerir ![]() ![]() 5 ![]() Bazı ilkel bitkilerde (mantarlar ve esmer algler), böceklerde ve akreplerde bulunur ![]() ![]() mikrofibrilininkine benzer ![]() 6 ![]() Arap Zamkı ve Kitre Zamkı gibi zamklar ve keten tohumu, karnıyarık tohumu ve Hatmi kökünde bulunan musilajlar birçok bitkide mevcuttur ![]() oluşurlar veya üzerinde tabakalar halinde depolanırlar ![]() üronik asit birimlerinden oluşan poliüronitlerdir ![]() grupları içerir (örneğin kitre), diğerlerinde asidik kompleks metaller ile bağlanmış durumdadır ![]() KARBONHİDRAT DROGLARI GLUCOSUM (TF), Glikoz, Dextrosum Bitkilerde ve özellikle tatlı meyvelerde çok ratlanan bir heksozdur ![]() 1 mol billur suyu taşır, fakat kodekslerin bazıları susuz olanı yani ;Glucosum Anhydricumu ofisinal kabul eder ![]() glikozun etanolde daha kolay çözünmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEL (TK), Bal Apis mellifera (Bal arısı) nın çiçek nektarlarından topladığı özsu içindeki sakkarozun, arının midesinde inversiyona uğraması sonucu meydana gelen bir üründür ![]() protein), mineral tuzlar ve % 5-10 kadarda su ihtiva eder ![]() Bal, arının faydalandığı bitkiye bağlı olarak açık sarıdan esmer sarıya kadar değişen renkte, kendine özgü kokuda, tatlı lezzetli bir sıvıdır ![]() değişik yörelerden değişik tat ve kokuda çeşitli ballar elde edilmektedir (Anzer balı, sakız balı, çam balı, çiçek balı gibi) ![]() Bal ihtiva ettiği ozlardan ve vitaminlerden dolayı besleyici lavman olarak kullanılır ![]() ![]() bal, antibakteriyel etki de göstermektedir ![]() MEL DEPURATUM (TK), Temizlenmiş Bal 40 kısım bal 60 kısım suda eritilerek hidroklorik asitle muamele edilir, 3 kısım beyaz kil ile karıştırılır, yarım saat su banyosunda ısıtılır ![]() sıcakken süzülüp su banyosunda buharlaştırılır ![]() ![]() ARI SÜTÜ (Gelee Royale) Arı sütü, işçi arılar tarafından arı beyinin beslenmesi için hazırlanır ![]() arılar aktif hayatlarının 6 ![]() ![]() Yumurtalardan çıkan larvalar ilk 3-4 gün arı sütü ile beslenir, larvalar ağırlığının 1000 misline erişir ![]() toplanır ![]() ![]() arı hücresi 100-250 mg arı sütü içerir ![]() vardır ![]() ![]() Arı sütünün bileşimine proteinler, lipitler, şekerler (% 12), mineraller, vitaminler (bilhassa B kompleksi) bulunmaktadır ![]() ZEHİRLİ BAL, Deli Bal Yurdumuzda bilhassa Doğu Karadeniz bölgesinde rastlanır ![]() dönmesi ve halsizlik yapar ![]() türlerinin, R ![]() ![]() çiçekli) um taşıdığı andromedotoksin den ileri geldiği düşünülmektedir, bu bitkilerin çiçeklerinden bal özü toplayan arılar vasıtasıyla bala geçmektedir ![]() Andromedotoksin tansiyon düşürücü etkiye sahiptir ![]() halsizlik yapar ![]() TAMARINDORUM PULPA (TK), Demirhindi Tropiklerde yetişen Tamarindus indica (Leguminosae) adlı ağacın meyvelerinin pulpasıdır ![]() Olgun meyvelerin pulpası eksokarptan ayrılır ve çekirdekleriyle beraber ezildikten sonra güneşte kısmen kurutulur ![]() kütledir ![]() ![]() % 10 serbest organik asitler (tartarik, sitrik, malik) ve tuzlarını (%8 potasyum hidrojen tartarat) ihtiva eder ![]() nikotinik asit taşır ![]() Müshil ve meşrubat olarak kullanılır ![]() SACCHARUM USTUM, Karamel Glikoz ısıtılınca tadı acılaşır, rengi koyu esmere dönüşür ve homojen bir kitle meydana gelir ![]() tatta bir sıvıdır ![]() Eczacılıkta bazı preparatlara renk vermekte kullanılır ![]() GOSSYPIUM DEPURATUM (TK), Hidrofil Pamuk Muhtelif Gossypium (Malvaceae) türlerinin tohumlarının üzerinde bulunan tüylerin temizlenip yağından kurtarılması ile elde edilen bir drogtur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TK’ne göre hidrofil pamukta lif genişliği 40 m, uzunluğu ise 1-4 cm olmalıdır ![]() Ham pamuğun % 90’ı selüloz % 7’si su ve geri kalanı sabit yağdan ibarettir ![]() Hidrofil pamuk (EP), ham pamuğun seyreltik alkali ile yağından kurtarılması, yıkanması ve hipokloritle beyazlatılması sonucu elde edilir ![]() 100 selülozdan ibarettir ![]() tedavisinde kullanılır ![]() antiseptik etkili ilaçlı pamuklar hazırlanır, pamuk kollodyum hazırlanmasında ilkel maddedir ![]() COLLODIUM (TK), Kollodyon Piroksilinin etanol-eter karışımındaki çözeltisidir ![]() karşısında HNO3 asitle esterleşmesi ile hazırlana bir türevdir ![]() etanol ya da başka bir çözücü içinde % 30’luk çözeltisi halinde saklanır ![]() Kullanılacağı zaman çözücü uçurulur ![]() ![]() ![]() (Hint yağı) ve % 2 Camphora (kafur) katılırsa Collodium Elasticum gibi isimler verilir ![]() alanın steril korunması için kullanılır ![]() SELÜLOZ Selüloz molekülü birkaç bin b-glikozun 1-4 bağı ile birleşmesi (polimerleşmesi) sonucu oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Selüloz, odunlardan kuvvetli baz veya kalsiyum sülfit yardımıyla ligninin eritilmesi sonucu elde edilir ![]() kazanılır ![]() Selüloz suda ve organik çözücülerde çözünmez ![]() olan Schweitzer reaktifinde erir ![]() yüksek asit konsantrasyonu ile mümkündür ![]() selobiozdur, daha ileri hidroliz ile b-glikoz ayrılır ![]() Selüloz nişastanın aksine iyotla renklenmez ![]() ile mavi renk verir ![]() ![]() SELÜLOZ TÜREVLERİ METHYLCELLULOSUM, Metil Selüloz Selülozun metil eteridir ![]() ![]() etanol, eter ve kloroformda çözünmez, buzlu asetik asitle, etanol ve kloroform karışımında çözünür ![]() Kuvvetli su çekici özelliği vardır, laksatif olarak kronik kabızlıklarda verilir ![]() viskozite arttırır, stabilizasyonu sağlar ![]() ![]() topik koruyucu ve kontakt lens çözeltisi olarak kullanılır ![]() ETHYLCELLULOSUM, Etil Selüloz Selülozun etil eteridir ![]() kullanılır ![]() ![]() HYDROXYPROPYL METHYLCELLULOSUM, Hidroksipropil Metil Selüloz Metil selülozun propilen glikol eteridir ![]() maddesi, % 0 ![]() ![]() ![]() CELLULOSUM OXYDATUM, Oksitlenmiş Selüloz Pamuk ya da gazlı bezin NO2 (Azot dioksit) yardımıyla oksitlenmesi sonucu elde edilir ![]() ![]() CARBOXYMETHYL CELLULOSUM NATRICUM, Sodyum CMC Eczacılık tekniğinde tablet kaplama maddesi % 1-2 lik çözeltisi dermatolojide kullanılan ilaçlar için iyi bir sıvağdır ![]() SELÜLOZ ASETAT: Tekstil sanayinde kullanılır (EP) ![]() SELÜLOZ ASETAT FTALAT: Tablet kaplama maddesi olarak kullanılır (EP) ![]() MİKROKRİSTALİZE SELÜLOZ (EP) LICHEN ISLANDICUS (TK) İzlanda Likeni Kuzey Avrupa dağlarında, Sibirya, Himalayalar ve Kuzey Amerika’da yetişen, İzlanda, Norveç ve İsveç’e ihraç edilen Cetraria islandica (Permeliaceae) adlı liken türünün kurutulmuş talluslarıdır ![]() yüzeyi yeşilimsi kahverengidir ![]() beyaz lekelerle kaplıdır ![]() Özellikleri: Drog hafif kokuludur ![]() çözünür, bu çözelti soğutulunca pelteleşir ![]() ![]() asit çözeltisi ile çökelti vermez (Jelatinden farklı) ![]() NaHCO3 ihtiva eden suyla kaynatılırsa % 60 kadarı çözünür ![]() Bileşimi: % 40 likenin ve % 10 izolikenin içeren karbonhidrat karışımı ihtiva eder ![]() bağlarıyla polimerizasyonu sonucu meydana gelmiş düz bir zincir halindedir ![]() Sıcak suyla çözünür, soğuyunca pelteleşir ![]() ![]() soğuk suda çözünür, iyot ile mavi renk verir ![]() bir zincir oluşturur ![]() birleşmişlerdir ![]() ![]() bileşikte glikoz verir ![]() ![]() setrarik asit, liestearik asit ve bir antibiyotik olan usnik asittir ![]() Kullanımı: İştah açıcı, kuvvet verici ve tadı kötü olan ilaçların nahoş tadını gizlemekte kullanılır ![]() ![]() Morina balığı karaciğer yağı (balık yağı) için emülgatör olarak kullanılır ![]() NİŞASTALAR AMYLUM (TK) Nişasta Nişasta, değişik bitki organlarında bulunabilen bir asimilasyon ürünüdür ![]() bir deyişle a-glikozun polimeridir ![]() (bazı palmiyelerde), gelişmiş köklerde (manihot), rizomlarda (Maranta), tohumlarda ve meyvelerde depo maddesi olarak birikmektedir ![]() 1858 de NAGELI, nişastanın iki fraksiyondan oluştuğunu ortaya koydu; Amiloz ve Amilopektin ![]() Amiloz, nişastanın suda çözünen kısmıdır ve % 10-20 kadarını oluşturur, 250-300’e kadar a-D glikoz molekülünün düz bir zinciridir ![]() 10 ![]() ![]() ![]() Amilopektin, nişastanın suda erimeyen fakat şişen kısmıdır, % 80-90 ını kapsar, 1000 den fazla a-D glikozdan oluşmuştur ![]() ![]() ![]() kadardır ![]() Amiloz ve Amilopektin arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz; Amiloz Amilopektin Sıcak suda çözünür Çözünmez Nişastanın %20 sini % 80 ini teşkil eder Düz zincir halindedir Dallanmış zincir halindedir a-amilaz enzimiyle tamamen % 60 kadar maltoza parçalanır İyotla mavi renk verir İyotla mor renk verir a-glikozidaz veya asit hidroliz ile ikisi de glikoz verir Amiloz 250-300 kadar a-D glikoz molekülünün 1-4 bağı ile bağlanmasıyla düz bir zincir oluşturur ![]() sonucu oluşur ![]() ![]() zincirlere 1-6 bağı ile bağlanır ![]() Amilopektinin amiloza oranı nişastanın viskozitesini belirler ![]() arttıkça viskozitesi artar ![]() Nişastanın iyotla verdiği mavi renk amilozdan ötürüdür ![]() amilodekstrin’den ötürü renk yine mavidir ![]() eritrodekstrin’den ötürü kırmızı veya kahverengi renk oluşur, hidroliz maltoz ve glikoza kadar süregelince renk vermez ![]() Elde edilişi: Bir çok bitkide bulunmasına karşınn, nişasta elde edilişinde yalnız buğday, mısır, pirinç, patatesin yanında Marantha arundinacea (Marantaceae), Manihot esculenta (Euphorbiaceae) türlerinden yararlanılır ![]() Yapısı çok iyi bilinmesine rağmen sentezi yapılamamıştır ![]() kaynaklardan elde edilir ![]() Eczacılıkta kullanılan nişastaların başında pirinç nişastası (Oryzae amylum) ve mısır nişastası (Maydis amylum) gelir ![]() Sanayide nişasta eldesi daha çok hububattan yapılır ![]() getirilir, ince eleklere serilir ve üzerinden su aktarılır ![]() sürüklenir, selüloz ve glüten eleğin üzerinde kalır ![]() bekletilince çöker ![]() ![]() tekrarlanır, suyundan kurtarılır, kurutulur ve toz edilir ![]() Teşhisi: Numune bir tüpte su ile çalkalanır ve karışıma bir kaç damla iyotu potasyum iyodür (% 1 ![]() ![]() meydana gelir ![]() ![]() ![]() Ayrıca nişasta % 50 lik kloral hidrat çözeltisi ile kaynatılınca erir ve taneciklerin şekilleri kaybolur ![]() ![]() Miktar Tayini: Çeşitli usullerle yapılır; 1 ![]() ![]() 2 ![]() polarimetrik veya titrimetrik tayinler ![]() 3 ![]() tayinler ![]() Kullanımı: Eczacılık tekniğinde kullanılan nişşasta yabancıı maddeler ve yağ içermemelidir ![]() ![]() ten, kül miktarı % 0 ![]() ![]() Nişasta su çekici özelliğinden ötürü, tahriş etmeyen pudralarda ana maddelerdir ![]() Nişasta mide barsak kanalında pelteleşmeden parçalandığı için hastalarda ve çocuklarda diyet olarak kullanılır ![]() maddesi olarak, dekstrin, glikoz ve amil alkol eldesinde kullanılır ![]() Depolimerizasyonu: Nişastanın depolimerizasyonu safha safha olur ![]() edildiğinde maltozlar ayrılır ve dekstrin molekülleri kalır ![]() basamakları, iyotla verdiği renk reaksiyonlarına göre takip edilebilir ![]() iyotla mavi renk verir ![]() ![]() Maltoz ve glikoz eğer asitle hidroliz yapıldı ise renk vremez ![]() verdiği mavi renk amilazdan ötürüdür ![]() dolayı renk yine mavidir ![]() ötürü renk kırmızı veya kahverengi renge dönüşür, hidroliz maltoz ve glikoza kadar süregelince renk teşekkül etmez ![]() DEKSTRİN Nişastanın kısmi hidrolizi ile elde edilir ![]() ile nemlendirilir ve 110-115oC de kurutulur ![]() ![]() Düşük kalite dekstrinler sarı veya kahverengi renklidir ve nişastanın asit katılmadan 150-250oC ye kadar ısıtılmasıyla elde edilirler ![]() Dekstrin 3 k ![]() ![]() Eczacılık tekniğinde yapıştırıcı olarak emülsiyon ve tablet hazırlamakta kullanılır ![]() ![]() LATHYRİ SEMEN, Tavşan Bezelyesi, Mürdümük Avrupa ve Türkiye’de yetiştirilen Lathyrus sativusun (Leguminosae) kurutulmuş tohumlarıdır ![]() hidroksihomoarginin) taşır ![]() ![]() Uzun kullanımlar Lathyrizm denen bir nevi felce yol açar ![]() GLİKOJEN Hayvansal nişasta da denebilir, bir nevi enerji deposudur ![]() amilopektine çok benzer ![]() kısadır (10-14 ünite) ![]() ![]() ![]() karaciğer, kas, böbrek ve beyin dokularında bulunur ![]() parçalayarak kan dolaşımıyla gerekli dokulara gönderir ![]() Fazla glikozu ise glikojen haline sokar ![]() LAEVULOSUM, Levüloz, Fruktoz Levüloz, yüksek bitkilerde rastlanan D-fruktofuranozdur ![]() meyvalarda bol bulunur, bu nedenle fruktoz olarak isimlendirilir ![]() çoğu kez sola çevirmesinden dolayı levüloz da denir ![]() Fruktoz meyva sularında, çiçeklerin nektaryumunda ve balda bulunur, furanoz yapısında ise sakkaroz ve inülinde bulunur ![]() Parenteral besin olarak kullanılır, fruktofuranoz diyabetiklere diyet maddesi olarak da verilir ![]() MANNA (TK) Kudret Helvası Fraxinus ornus (Oleaceae) (Dış budak) bitkisinin kabuklarına yapılan yarıklarda meydana gelip havada kuruyan usaresidir ![]() Anadolu’da, Güney Avrupa’da yetişen, Sicilya’da kültürü yapılan bir türdür ![]() Yurdumuzda bu bitkiden manna elde edilmez ![]() mannaları kendi kendine veya böcek sokmasıyla meydana gelir ![]() esculenta (İbrani Mannası) adlı likenlerde bu adla tanınır ![]() Yumuşak, tanecikli görünüşte, dış kısmı soluk sarı, iç kısmı beyaz renkli bir kitledir ![]() ![]() Terkibi: % 55 mannitol, ayrıca sorbitol, glikoz, sakkaroz, trehaloz (glikoz+glikoz), melitoz ve melezitoz ihtiva eder ![]() Laksatif ve hafif purgatif olarak kullanılır ![]() Fraxinus türlerinde F ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tatlılarda ve pekmez yapımında kullanılır ![]() ![]() ![]() FRUKTOZANLAR Fruktozan, homojen poliholozitlerden olup hidrolizde fruktozlara ayrılır ![]() glusiti olarak yaygın biçiminde Compositae ve Gramineaelerde rastlanır ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Karbonhidratlar |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : KarbonhidratlarİNÜLÜN 30 kadar a-fruktoz molekülünün polimerleşmesiyle meydana gelen bir polisakkarittir ![]() ve rizomlarında ya hücre özsuyunda erimiş halde veya amorf ya da kristalize kütleler halinde bulunur ![]() ![]() mavi renk vermez ![]() değişikliğe uğramadan atılır ![]() ![]() Ayrıca Triticum ve Agropyrum türlerinde bulunan tritisin ile Urginea scilla’da bulunan sinistrin hidroliz sonucu fruktoz veren polisakkaritlerdir ![]() GRAMINIS RHIZOMA (TK) Ayrık Rizomu Agropyrum repens (Graminae) adlı çok senelik otsu bitkinin kurutulmuş rizomlarıdır ![]() ![]() ![]() boştur ![]() kullanılır ![]() (% 3) içerir ![]() ![]() 0 ![]() ![]() ![]() SAKKAROZ (EP) Bir disakkarittir ![]() bulunur ![]() verir ![]() Aljinik Asit ve Tuzları (EP) Ascophyllum, Fucus, Laminaria ve Macrocystis türü esmer deniz yosunlarından, bilhassa Kalifornia, İngiltere, İsveç ve Norveç’te elde edilen bir poliholozittir ![]() Eldesi: Algler kurutulduktan sonra hafif asitli suyla yıkanıp tuz ve suda çözünen karbonhidratlarından temizlenir ![]() masere edilir ![]() ![]() üstüne seyreltik H2SO4 ilave edilerek aljinik asit çöktürülür ![]() ayrılır, yıkanır, kurutulur ![]() Ca-aljinat çöker ![]() edilir ![]() Aljinik asit bir mannüronik asit polimeridir ![]() Aljinik asit soğuk suda çözünmez, şişer ![]() ![]() metallerle tuz teşkil eder ![]() ![]() emülgatör, süspansiyon stabilizatörü, tablet dolgu maddesi halinde eczacılıkta kullanılır ![]() AGAR-AGAR (TK) Agar, Jeloz Uzakdoğu denizlerinde yetişen kırmızı yosun (Rhodophyceae) türlerinden elde edilen kurutulmuş kolloidal maddedir ![]() Euchema spinosumdan, Seylan ve Avustralya’da Gracilaria türlerinden elde edilir ![]() ![]() ![]() Hazırlanışı: 1 ![]() ve deniz kabuklarından kurtarılır, güneşte yıkayarak beyazlatılıır ![]() hafifçe asitlendirilmiş suda birkaç saat kaynatılır ![]() sıvı sıcakken bezden süzülür ![]() eleklerden baskıyla geçirilerek şerit haline getirilir ve kurutulur ![]() Baharda toplanan algler yazın kurutulur, kış aylarında (Kasım-Şubat) işlenir ![]() 2 ![]() kaynatılır ![]() hipoklorit çözeltisiyle beyazlatılır ve vakumda kurutulur ![]() Özellikleri: Agar kokusuz, sarımsı beyaz renkli, yassı şeritler halindedir ![]() ama tamamiyle çözünmez ![]() ![]() ![]() ile kaynamaya yakın ısıtıılırsa çökelti vermez ![]() edilir ![]() çıkarmaz ![]() Terkibi: Kuru halde iken % 20 su taşır ![]() ![]() Bunu % 65’i müsilajdır ![]() ![]() bir galaktoz polimeridir ![]() disakkarite Agarobioz denir, düz zincir halinde polimerleşmesiyle teşekkül eder ![]() Agaropektinin yapısı ise henüz tam olarak tayin edilmemiştir ![]() sülfürik asitle kısmen esterleşmiş uronik asit ve galaktoz taşıyan bir polisakkarit olduğu sanılmaktadır ![]() Kullanılışı: Saf agaroz ticarette bulunur ve jelleri protein elektroforezinde kullanılır ![]() olarak, ayrıca emülsiyon ve süpozituvar hazırlanmasında kullanılır ![]() Bakteriyolojide kültür vasatı hazırlanmasında istifade edilmektedir ![]() başka gıda sanayiinde ve dişçilikte protez tekniğinde kullanılır ![]() CARRAGEN, Deniz Kadayıfı, İrlanda Yosunu (Irish Moss) Chondrus crispus ve Gigartina mamillosa adlı kırmızı alglerden elde edilen bir drogdur ![]() ![]() Bitkilerin tallusları drog olarak kullanılır ![]() Hazırlanışı: Algler yaz veya sonbaharda su seviyesinin hemen altındaki kayalar üzerinden toplanır ![]() elde edilir ![]() Özellikleri: Beyazımsı, kırmızımtırak veya sarımsı renkte, 5-15 cm uzunlukta dikotomik parçalar halinde bulunan bir drogdur ![]() lezzettedir ![]() ![]() ![]() % 5’lik çözeltisi suyu pelteleştirir ![]() Terkibi: Agara benzer ![]() ![]() polisakkarit kompleksi taşır ![]() ![]() D-galaktozun sülfat esteri olan x-karragenin (Kappa) ile agaroza benzer yapı gösteren l-carragenin bulunur ![]() sonucu çöken kısma x-karragenin kolloidal çözeltiye ise l-karragenin denir ![]() Kullanılışı: Emülsiyon yapıcı, göğüs yumuşatıcı ve antikoagülan etki gösterir ![]() Gıda sanayiinde, ekmekten dondurma ve konservelere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir ![]() - Karragenan ve gıdalarda kullanımı, F ![]() ![]() 2001-03, 72-76 (2001) ARABICUM GUMMI (TK), Arap Zamkı Acacia senegal (Leguminosae) ve diğer bazı Acacia türlerinin dal ve gövdesinden elde edilen bir zamktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eldesi: Zamk, kambiyum hücrelerinin şişmesi ve Gummosis denen hastalığın içe (ksileme) ve dışa (floem ve kabuğa) doğru yayılmasıyla teşekkül eder ![]() olabilmesi için gövde ve dalda yaralama yapmak gerekir ![]() yaralamadan 2-3 hafta sonra oluşan ve akan ve zamanla sertleşen zamk elle veya kazınarak toplanır ![]() edilir ![]() ![]() ![]() Özellikleri: En iyi kalite olan Kordofan zamkı beyaz renkli, küremsi, damla veya kırık köşeli parçalar halindedir ![]() ![]() müsilajımsı lezzettedir ![]() çatlaklar taşır ![]() Testler: Eşit miktar suda yavaş yavaş ama tamamen çözünür ![]() asittir ![]() ![]() Yapışkandır ![]() ![]() 1 ![]() vermez (Kitre Zamkı ve Agardan farkı) 2 ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() edildiğinde mavi renk verir ![]() anlaşılmış olur (Tragacanthadan farkı) ![]() test tavsiye edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() Bileşimi: Başlıca arabik asitin kalsiyum tuzu olan arbinden ibarettir ![]() asit, müsilajı HCl ile asitlendirip, dializ yaparak elde edilebilir ![]() H2SO4 ile hidroliz edildiğinde ramnoz, galaktoz, arabinoz, glukuronik asitten ibaret aldobionik asit verir ![]() elde edilir ![]() ![]() Yakıldığında % 2 ![]() ![]() Kullanımı: Süspansiyon, emülsiyon, bazı tablet ve granüllerin yapımında kullanılır ![]() TRAGACANTHAE GUMMI (TK), Kitre Zamkı Çeşitli Astragalus(Leguminosae) türlerinin gövdelerinde yapılan yaralardan akan zamktır ![]() Birliği’nde yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitre zamkının teşekkülü Arap zamkının teşekkülünden farklıdır ![]() yaralandıktan hemen sonra akmaya başlar ![]() eder ![]() özışını hücreleri cidarlarının eriyip zamklaştığı görülür (Gummosis) ![]() Eldesi: Gövde içinde teşekkül eden zamk gövdedeki yarıklardan veya yaralardan dışarı akar ![]() ![]() dibindeki toprak elelenir ve açığa çıkan gövdede bıçakla veya şişle yaralama yapılır ![]() ![]() ![]() kullanılan zamk elde edilmektedir ![]() Özellikleri: 0 ![]() şeklinde plaklar ve farklı şekil ve büyüklükte parçalar halindedir ![]() çok açık beyazımsı sarı renklidir, ışığı yarı geçirgendir ![]() lezzetlidir ![]() ![]() Bunlar fiyor, beyaz, piyando, sarı ve çaludur ![]() Bunlardan sadece fiyor ve beyaz eczacılıkta kullanılır ![]() konulduğunda jölemsi bir kitle halinde şişer, ama sadece bir kısmı çözünür ![]() Suyla ıslanmış bir parçasına seyreltik iyot çözeltisi ilave edilirse mavi noktacıklar görülür ![]() ![]() Bileşimi: Suda eriyen tragakantin ve suda erimeyen ama şişen bassorinden ibarettir ![]() ![]() süzülmesiyle ayrılabilir ![]() taşıyandır ![]() ihtiva eder ![]() ![]() demetilasyon husule gelir ve viskozite kaybolur (Diğer zamklar gibi kite zamkıda şeker ve üronik asit ünitelerinden ibarettir) ![]() asit, galaktoz, arabinoz ve ksiloz teşhis edilebilmiştir ![]() Kullanım: Eczacılıkta erimeyen tozların süspansiyon ajanı olarak veya tablet bağlayıcı madde olarak kullanılır ![]() matbaacılıkta ve gıda sanayiinde kullanımı vardır ![]() ![]() DEKSTRAN (EP) Bazı mikroorganizmaların (Leuconostoc mesenteroides) sakkarozlu ortamda üremeleri sonucu meydana gelen a-glikoz polimeridir ![]() yüksektir ![]() edilirler ![]() ![]() veya % 5’lik glikoz çözeltisi içindeki % 6’lık çözeltisi sentetik kan plazması olarak, molekül tartısı 40 ![]() travma ve yaralanmalardan sonra kan hücrelerinin küçük dolaşımında aglitünasyonuna engel olur ![]() Dekstranın sülfürik asit esterleri (dekstran sülfat) antikoagülandır ![]() Demir-dekstran kompleksleri anemilerde kullanılır ![]() polimerleri (sephadex) jel kromatografisinde vasat olarak kullanılır ![]() MÜSİLAJINDAN DOLAYI KULLANILAN DROGLAR LAMINARIAE STIPITES, Laminarya Kuzey denizlerinde ve bilhassa Manş kıyılarında yetişen bazı Laminaria türü (L ![]() cloustoni, L ![]() ![]() kurutulmuş saplarıdır ![]() ![]() küçülür ![]() delinir ![]() ![]() yaralardan cerahatin akıtılmasında kullanılırdı ![]() Terkibi: Drog % 50 kadar müsilaj içermektedir ![]() vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ekstraksiyonu ile, kolloidal formu ise asitli ekstreden etanolle çöktürmek suretiyle hazırlanır ![]() Kullanımı: Tornalanmış ve sterilize edilmiş Laminariae stipites cerrahide yaralardan cerahatin akmasını kolaylaştırmak için kullanılmıştır ![]() müsilaj taşıyan diğer droglar gibi, mekanik olarak etki eden bir müshildir ![]() Laminarin Sülfat, antikoagülan ve antipiretik etkiye sahiptir ![]() aljinik asit ve tuzlarının eldesinde kullanılır ![]() ADIANTI HERBA (ADIANTI FOLIUM) (TK), Baldırıkara, Venüssaçı Adiantum capillus veneris ve diğer bazı Adiantum (Polypodiaceae) türlerinin kurutulmuş herbasıdır ![]() ![]() miktarda uçucu yağ ve capillarin adlı acı madde taşır ![]() öksürüğü önleyici etkiye sahiptir ![]() ![]() SALEP TUBERA (TK), Salep Yumrusu Orchis, Ophyris, Platanthera, Gymnadenia ve Serapias (Orchidaceae) türü bitkilerin kurutulmuş yumrularıdır ![]() çıkarılır ![]() ![]() ![]() Sepetler içinde kaynar suda haşlanır, hemen soğuk suya daldırılıp soğutulur ![]() Böyleve filizlenmesi önlenen yumruların ipe dizili olanları asılarak, diğerleri ise serilerek güneşte kurutulur ![]() Drog küremsi şekilli, sarımsı veya soluk esmer renkli, üzeri pürtüklü, sert taneler halindedir ![]() ![]() kumarin vardır ![]() kullanılır ![]() nişasta ile katıştırılmaktadır ![]() CERATONIAE FRUCTUS, Keçi Boynuzu Akdeniz bölgesi bitkisi olan ve Türkiye’de de yetişen Ceratonia siliqua (Leguminosae)’nin kurutulmuş meyvalarıdır ![]() bulunur ![]() çocuk ishallerine karşı kullanılır ![]() ![]() Galaktomannan bünyesindeki bu müsilaj, tohumların kaynatılması sonucu elde edilir ve kitre zamkı gibi kıvam verici, yapıştırıcı, süspansiyon yapıcı olarak eczacılıkta ve endüstride kullanılır ![]() ![]() FOENUGRAECI SEMEN, Çemen Tohumu Dünyanın pek çok ülkesinde ve bu arada Orta Anadolu’da yetiştirilmekte olan Trigonella foenum-graecum(Leguminosae) bitkisinin olgun tohumlarıdır ![]() ![]() % 50 müsilaj, yağ, fosforlu bileşikler ve steroidal saponinler taşır ![]() diosgenin yağlı embriyoda bulunur ![]() ![]() ![]() ihtiva eder ![]() ![]() ![]() ![]() LINI SEMEN (TK), Keten Tohumu Akdeniz bölgesi bitkisi olan Linum usitatissimum (Linaceae) un kurutulmuş olgun tohumlarıdır ![]() ![]() Özellikleri: Tohumlar 4-6 mm uzunlukta, 2-3 mm genişlikte, oval, yassı taneler halinde, kahverengi, kokusuz, yağlı ve müsilajlı lezzetlidir ![]() Bileşimi: % 10 müsilaj, % 30-40 sabit yağ, % 25 protein ve az miktarda siyanojenetik glikozit (linamarin) ihtiva eder ![]() verdiğinden küspe olarak kullanılan yağı alınmış tohumlar zehirli değildir ![]() Olgunlaşmamış tohumlarda nişasta bulunur ![]() Kullanımı: Laksatif olarak, lavman şeklinde mukoza tahrişlerini önlemek için ve haricen lapa şeklinde antienflamatuvar olarak kullanılır ![]() TILIAE FLOS, Ihlamur Çiçeği Tilia cordata ve T ![]() çiçek durumlarıdır ![]() ![]() durumunun sapı braktenin tabanından ortasına kadar yapışıktır ![]() daha çok T ![]() ![]() ![]() ağır kokulu olduğundan eczacılıkta kullanılmaz, dişşi organıın etrafıında taşıdıkları staminodyumla kolaylıkla tanınırlar ![]() hafif aromatik kokulu ve hafif baharlı lezzetlidir ![]() Bileşiminde müsilaj, farnesol adlı bir seskiterpen taşıyan uçucu yağ, kersetin ve izokersetin adlı flavonoitler bulunur ![]() Kullanımı: Uçucu yağından dolayı yatıştırıcı ve zayıf hipnotik, flavonoitlerinden dolayı diyaforetik (terletici) ve diüretik, müsilajından dolayı ise göğüs yumuşatıcıdır ![]() ![]() odunundan Carbo Ligni Tiliae hazırlanır ![]() Mide ve barsak rahatsızlıklarında kullanılan etkili bir adsorban, bitkisel bir kömürdür ![]() MALVAE FOLIA (TK), Ebegümeci Yaprağı Malva silvestris (Malvaceae) bitkisinin kurutulmuş yapraklarıdır ![]() yaygın halde bulunur ![]() dişlidir ![]() ![]() asit, galaktoz, arabinoz ve ramnoz verir ![]() Yumuşatıcı olarak gargara ve lapa halinde dahilen ve haricen kullanılır ![]() ALTHAEAE RADIX (TK), Hatmi Kökü Althaea officinalis (Malvaceae)’ in kabuğu kurutulmuş kökleridir ![]() yetişir ![]() müsilajımsı lezzetlidir ![]() ![]() kışın artar ![]() ksiloz verir ![]() ![]() FARFARAE FOLIA, Öksürükotu Yaprağı Tussilago farfara (Compositae) bitkisinin yapraklarıdır ![]() yıllık otsu bir bitkidir ![]() gözlenen kamçı tüyleri, çok gevşek sünger dokusu, toz drogun karakteritik özellikleridir ![]() ![]() müsilaj taşır ![]() zengindir (%15-20) ![]() ![]() ilacı olarak kullanılır ![]() PSYLLI SEMEN, Karnıyarık Tohumu Plantago psyllum (Plantaginaceae) bitkisinin tohumlarıdır ![]() ![]() boyunda, 1-1 ![]() kahverenklidir ![]() ![]() kadar müsilaj vardır ![]() verir ![]() ![]() üzerinde koruyucu bir tabaka meydana getirmesi nedeniyle antienflamatuvar olarak kullanılır ![]() PEKTİN Bir kaç yüz galaktronik (1,4- a-) asit molekülünün polimerleşmesi sonucu teşekkül eder ![]() veya galaktoz ile esterleşmiş veya Ca, Mg ile tuz teşkil etmiş halde bulunurlar ![]() Bazı meyvelerde (elma, portakal, limon vs ![]() Gentiana türlerinde bulunur (% 0 ![]() ![]() ![]() Pektin elde etmek için meyvalar doğranır ve sıkılır ![]() seyreltik asitlerle sıcakta ekstre edilir ![]() geçer ve suda erir ![]() Bu çözelide etanolle çöktürülen pektin sodyum tuzu halinde kullanılır ![]() Eczacılıkta kullanılan pektinin % 6 ![]() ihtiva etmelidir ![]() ![]() bir tozdur ![]() ![]() tedavisinde ve haricen hemostatik olarak faydalanılır ![]() tuzlarıyla birlikte verilir ![]() ![]() MUKOPOLİSAKKARİTLER Ozamin ihtiva ederler ![]() asetilglikozamin polimeridir ![]() HEPARİN: Sülfürik asit ile esterleşmiş glikozamin ve glikuronik asit moleküllerinden ibarettir ![]() ![]() ![]() bulunur ![]() ![]() karaciğerinden elde edilir ![]() Gri renkli ve higroskopik bir tozdur ![]() ![]() tuzu antikoagülan olarak damar içine veya adaleye enjekte edilerek kullanılır ![]() Haricen flebit, hematom ve furunkelde kullanılır ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|