![]() |
Genel Türkiye Coğrafyası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genel Türkiye CoğrafyasıGenel Türkiye Coğrafyası İnsanlar, hayatlarını devam ettirebilmek için çeşitli faaliyetlerde bulunurlar ![]() ![]() ![]() TARIM İnsanların toprağı işleyerek, çeşitli kültür bitkileri yetiştirmesi ve onlardan ürün elde etmesine tarım denir ![]() TARIMDA VERİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER 1 ![]() Tarım topraklarında devamlı üretim yapılabilmesi, toprağın mineralce zengin olmasına bağlıdır ![]() ![]() 2 ![]() Türkiye de tarımsal verimi etkileyen en önemli faktör sulamadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye de sulama yaygınlaştırılırsa;
![]() Sulamadan sonra, verimi artıran en önemli faktör gübrelemedir ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Tarım ürünlerinden yüksek verim elde edilmesi, sulama ve gübrelemenin yanında kaliteli tohumun kullanılmasıyla da yakından ilişkilidir ![]() 5 ![]() Hastalık ve haşerelerin üretimde zaman zaman % 20 - 30 civarında verim düşüklüğüne neden olduğu görülmüştür ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Toprak analizi ile topraktaki mineral maddeler belirlenir ![]() ![]() 7 ![]() Toprakların kısa sürede ve zamanında sürülmesi, hasadın zamanında yapılabilmesi günümüzde makineleşme ile mümkündür ![]() ![]() Makine kullanımına elverişli olmayan engebeli arazilerin varlığı (Doğu Karadeniz kıyı şeridi gibi) Makine fiyatlarının çiftçinin alım gücünün üstünde olması Bazı bölgelerde işgücünün daha ucuz olması Makine kullanımının ekonomik olmayacağı küçük işletmelerin bulunması 8 ![]() Günümüzde tarım, modern aletler, kaliteli tohum ve hassas ilaçlar kullanımıyla yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() 9 ![]() Tarım ürünlerinin toplanması, pazarlanması ve işlenmesi yönüyle çiftçilerin desteklenmesi gerekmektedir ![]() ![]() TARIM İŞLETME METODLARI a ![]() ![]() ![]() ![]() Bu metodla, birim alandan en yüksek verim elde etme amaçlanır ![]() ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() Bu metod uygulanırken toprak yoğun bir şekilde işlenmez ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARIM ÜRÜNLERİ ve YETİŞME KOŞULLARI A ![]() Buğday: Orta kuşakta yarı kurak iklim bölgelerinde yetişen ve ülkemizde en yaygın üretilen tarım ürünüdür ![]() İlkbahar döneminde filizlenmek ve büyümek için yağış, yaz döneminde ise olgunlaşmak için kurak ve sıcak bir ortam ister ![]() Kışların aşırı soğuk geçmediği yerlerde sonbaharda, Doğu Anadolunun soğuk yerlerinde ilkbaharda ekilir ![]() Akdeniz ve Ege kıyılarında Haziran ayında, İç Anadolu da Temmuzda, Doğu Anadolu&da Ağustos ta hasat edilir ![]() Türkiye de en fazla üretim İç Anadolu Bölgesinde yapılır ![]() ![]() Karadeniz kıyılarında yazların yağışlı geçmesinden, Doğu Anadolunun yüksek yerlerinde ise yazların serin geçmesinden dolayı üretilemez ![]() Arpa: Türkiye de buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl ürünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çavdar: Tahıllar içerisinde soğuğa en dayanıklı olanıdır ![]() ![]() ![]() Yulaf: Yulaf, sıcak ve kurak şartlarda üretildiği gibi, serin bölgelerde de yetişebilir ![]() ![]() ![]() Mısır: Yaz döneminde yağış alan veya sulama yapılan sahalarda yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Mısır, ülkemizde Karadeniz kıyı şeridinde, Marmaranın kuzey kesimlerinde tabii olarak yaz yağışlarıyla yetişebilirken, bunun dışındaki Akdeniz, Ege ve diğer iç bölgelerde yazın sulamayla yetiştirilir ![]() Son yıllarda, mısırın yem ve yağ sanayiinde kullanımının artmasıyla, özellikle Çukurovada üretimi yaygınlaşmıştır ![]() ![]() Pirinç (Çeltik): Yetişme süresi boyunca yüksek nem ve sıcaklık isteği vardır ![]() ![]() ![]() En fazla, Edirnede Meriç ve Ergene nehirlerinin kenarlarında, daha sonra Samsun, Çorum, Kastamonu, Adana, Diyarbakır gibi illerimizden geçen akarsu kenarlarında yetiştirilir ![]() B ![]() Mercimek: Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister ![]() ![]() ![]() Nohut: Yarı kurak iklim şartlarında yetişebilen nohut, en fazla İç Anadolu, Akdeniz, İç Ege ve Güneydoğu Anadoluda üretilir ![]() ![]() Fasulye: Yüksekliği 2000 m yi aşmayan ve yaz döneminde sulanabilen tüm sahalarda yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() Tütün: Kıraç toprakları seven, yetişme döneminde nem ve yüksek sıcaklığa ihtiyacı olan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Tütün üretiminin % 50'den fazlası Ege Bölgesindeki Manisa, İzmir, Denizli, Muğla ve Uşak gibi illerde yapılır ![]() ![]() Pamuk: Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister ![]() ![]() ![]() Ayrıca yüksek yaz sıcaklığı istediği için, iç bölgelerimizdeki üretimi Akdeniz ve Ege bölgeleri kadar gelişmemiştir ![]() Pamuk, ülkemizde en fazla Kıyı Ege ovalarında, Çukurova, Hatay, K ![]() ![]() ![]() Şekerpancarı: Ülkemizde şekerpancarı üretimi, 1926 yılında Uşak ve Alpullu şeker fabrikalarının yapılmasıyla başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay: Tropikal iklim bölgelerinin tarım ürünüdür ![]() ![]() Türkiyedeki çay üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haşhaş: Uyuşturucu yapımında kullanılmasından dolayı, devletin denetimi altında, sınırlı alanlarda ve az miktarda yetiştirilen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Keten - Kenevir: Tropikal bölgelerin bitkisi olan keten - kenevirin liflerinden keten kumaşı ve kot bezi yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() D ![]() Zeytin: Akdeniz ikliminin tabii bitkilerindendir ![]() ![]() ![]() Ülkemizde zeytin en fazla Ege Bölgesinde (% 60) üretilmektedir ![]() ![]() Ayçiçeği: Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde güneşli bir iklim ister ![]() ![]() ![]() Ayçiçeği üretiminin % 70'e yakın kısmını Marmara Bölgesinde başta Tekirdağ ve Edirne olmak üzere Kırklareli, Balıkesir, Bursa illeri karşılar ![]() ![]() Soya Fasulyesi: Yağı insan beslenmesinde, unu ise yem olarak kullanılan soya, en çok Akdeniz Bölgesinde (%90) üretilir ![]() ![]() Susam: Ilıman iklim bölgelerinde tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() Yerfıstığı: Meyveleri toprak içinde olgunlaşır ![]() ![]() ![]() ![]() E ![]() Yonca, yulaf, fiğ, burçak ve korunga gibi bitkilere yem bitkileri adı verilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() F ![]() Türkiyede hemen her tür sebze yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() Sebze üretiminde ilk sırayı Akdeniz Bölgesi alır ![]() ![]() ![]() Turfanda sebzecilik ise, bir mevsim başı üretim faaliyetidir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Genel Türkiye Coğrafyası |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genel Türkiye CoğrafyasıG ![]() Fındık: Ilıman iklim bölgelerinin bitkisidir ![]() ![]() ![]() Ülkemizde fındık tarımı, Karadeniz kıyılarında yaygındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller: Narenciye adı da verilen bu ürünler portakal, mandalina, limon, greyfurt ve turunçtan oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu özelliğinden dolayı turunçgil tarımı deniz kenarlarında yaygınlaşmıştır ![]() ![]() Geri kalanı ise Ege kıyılarındaki Muğla, İzmir, Aydın illeri sağlar ![]() ![]() İncir: Anavatanı Doğu Akdeniz kıyılarıdır ![]() ![]() ![]() İncir, en fazla Ege Bölgesi&ndeki Aydın ve İzmir çevresinde üretilir ![]() ![]() ![]() Üzüm: Kışın -40°C sıcaklığa kadar dayanır ![]() ![]() ![]() Üretim en fazla Ege Bölgesi&nde yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elma: Türkiye&de üzümle birlikte en çok yetiştirilen bir meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() Elma üretimi, İç Anadolu&daki Niğde, Nevşehir, Konya çevresinde, Orta Karadeniz&de Amasya çevresinde, Akdeniz&de Isparta, Antalya ve Burdur çevresinde yaygındır ![]() Muz: Tropikal bölge bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Antep fıstığı: Dünya&nın oldukça sınırlı bölgelerinde yetişen ve meyvesi kuru yemiş olarak kullanılan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Kayısı: Ülkemizde karasal iklim bölgelerinin alçak yörelerinde yetiştirilmektedir ![]() ![]() HAYVANCILIK Ekonomik değer taşıyan hayvanların üretilmesi, beslenmesi ve pazarlanması gibi işlere hayvancılık denir ![]() Hayvancılığın gelişmesi için;
![]() ![]() ![]() ![]() Besi ve Ahır Hayvancılığı Islah edilmiş veya iyi cins ithal hayvanlarla ahırlarda yapılan hayvancılıktır ![]() ![]() Otlakların azalmasından sonra ahır hayvancılığının gerekliliği artmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKİYEDE HAYVAN VARLIĞI VE COĞRAFİ DAĞILIŞI 1 ![]() Koyun: Kısa boylu otların yaygın olduğu bozkırlara uyum sağlamış bir hayyandır ![]() ![]() ![]() Güneydoğu Anadolu, İç Ege ve Güney Marmara çevresinde de beslenmektedir ![]() ![]() ![]() Keçi: Koyuna göre daha dayanıklı olan, engebeli arazilerde yayılabilen ve süt üretimi iyi olan küçükbaş hayvan türüdür ![]() ![]() 2 ![]() Sığır: Ülkemizin genelinde doğal şartlar büyükbaş hayvancılığa çok elverişli değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiyede sığır yetiştiriciliği en fazla, Erzurum - Kars Bölümü ile Doğu Karadeniz Bölümünde yaygındır ![]() ![]() ![]() Manda: Akarsu ya da bataklık kenarlarında beslenir ![]() ![]() ![]() Türkiyede daha çok Karadeniz Bölgesi&nde beslenir ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıktan sonra, hayvancılığımızın en önemli uğraş alanlarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Ülkemiz, iklim ve bitki çeşitliliğinin fazla olmasından dolayı arıcılığa son derece elverişlidir ![]() ![]() 5 ![]() Dut yaprakları ile beslenir ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Balıkçılığın Türkiye&de gelişebilmesi için;
![]() ![]() Tatlı su balıkçılığı: Bu balıkçılık akarsularda tatlı su göllerinde ve barajlarda yapılır ![]() ![]() ![]() Kültür Balıkçılığı: Son yıllarda ülkemizde temiz akarsu boylarında, özel yapılmış havuzlarda kültür balıkçılığı yapılmakta ve çoğunlukla alabalık yetiştirilmektedir ![]() ORMANCILIK Türkiye, sıcaklık ve yağış koşulları bakımından ormanın yetişmesine genel olarak elverişlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde, şu anda orman dağılışındaki en önemli faktör yağış ve nemdir ![]() ![]() ![]() Türkiyede ormanların coğrafi dağılışı (%) Karadeniz Bölgesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akdeniz Bölgesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ege Bölgesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Marmara Bölgesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğu Anadolu Bölgesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İç Anadolu Bölgesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizdeki ormanların % 79'u kıyı bölgelerimizde toplanırken, %21'i iç bölgelerimizde toplanmıştır ![]() ![]() MADENCİLİK ve ENERJİ KAYNAKLARI A ![]() Yerkabuğunun farklı derinliklerinden çıkarılan, ekonomik değer taşıyan mineral ve elementlere maden denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiyede çıkarılan önemli madenler En zengin demir yataklarımız, Divriği (Sivas), Hekimhan ve Hasançelebi (Malatya), Edremit (Balıkesir), Dikili ve Torbalı (İzmir) ve Simav (Kütahya) çevresinde bulunmaktadır ![]() Ereğli, Karabük ve İskenderun&da demir - çelik fabrikaları bulunmaktadır ![]() Bakır: Ülkemizin en zengin madenlerinden biri olan bakır yatakları, çoğu kez kurşun ve çinko ile birlikte bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Krom: Paslanmayan ve çok sert bir maden olduğundan, madeni eşya yapımında ve kaplamasında kullanılır ![]() Krom yatakları altı ana bölgede toplanmıştır ![]() Fethiye, Köyceğiz, Denizli Alacakaya (Guleman) (Elazığ) Bursa, Eskişehir Adana, Kayseri, Mersin İskenderun, Kahraman Maraş, İslahiye Kopdağı (Doğu Anadolu) Krom madeni Antalya ve Guleman&daki ferro-krom tesislerinde işlenmektedir ![]() Boksit: Alüminyumun hammaddesi olan boksit çok hafif olduğundan uçak sanayiinde, otomobil, ev, elektrik malzemesi yapımında kullanılır ![]() Boksit yatakları Seydişehir (Konya), Akseki (Antalya) İslahiye (Gazi Antep) ve Milas (Muğla) civarında bulunur ![]() ![]() Bor Mineralleri: Ülkemiz bor rezervi bakımından Dünya&nın en zengin yataklarına sahiptir ![]() ![]() ![]() Bor mineralleri Balıkesir, Susurluk, Bigadiç çevresi ile Kütahya, Emet ve Eskişehir çevresinde çıkarılır ![]() ![]() Kükürt: Kükürt gübre, kimya ve boya sanayiinde kullanılır ![]() ![]() Ülkemizde kükürt yatakları Keçiborlu (Isparta) ve Milas (Muğla) çevresinde bulunmaktadır ![]() Zımpara Taşı: Çeşitli kesici, torpüleyici ve silici aletlerin yapımında kullanılan zımpara taşı yönünden ülkemiz çok zengindir ![]() ![]() Barit: Suda erimeyen bir maden olduğundan boya, deri, kimya, cam ve kauçuk sanayiinde kullanılır ![]() ![]() ![]() Tuz: Türkiye tuz yatakları bakımından son derece zengindir ![]() ![]() ![]() Türkiyedeki tuz üretiminin çoğu, Tuz Gölü ile İzmir Çamaltı tuzlasından sağlanır ![]() ![]() Cıva: Tek sıvı madendir ![]() ![]() ![]() Kurşun - Çinko: Genelde kurşun ve çinko bir arada bulunur ![]() ![]() Lületaşı: Eskişehir çevresinde çıkarılır ve işlenir ![]() ![]() Oltutaşı: Erzurumun Oltu ilçesinde çıkarılır ve işlenir ![]() ![]() Fosfat: Gübre hammaddesi olarak kullanılan fosfat ihtiyacımızı karşılamaz ![]() ![]() ![]() Manganez: Çeliğe sertlik kazandırmak ve direncini artırmak için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Mermer: Ülkemiz mermer bakımından zengindir ![]() ![]() ![]() Volfram (Tungsten): Çok sert olması nedeniyle özel sanayi çeliği olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Asbest (Amyant): 14 bin °C sıcaklığa dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Genel Türkiye Coğrafyası |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genel Türkiye CoğrafyasıB ![]() Taşkömürü: Birinci jeolojik zamanda oluşmuş organik tortul kayaçlardandır ![]() ![]() ![]() Demir - çelik sanayiinde enerji kaynağı olarak tüketildiğinden, Karabük ve Ereğli demir - çelik fabrikaları buraya kurulmuştur ![]() Linyit: Türkiye genelde üçüncü jeolojik devirde oluştuğundan linyit en zengin enerji kaynaklarımızdan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Linyit yatakları Afşin, Elbistan (K ![]() ![]() Linyitten elektrik enerjisi elde eden termik santrallerimiz, Soma, Tunçbilek, Seyitömer, Afşin - Elbistan, Yatağan ve Orhaneli termik santralleridir ![]() Petrol: Günümüzün en önemli enerji kaynaklarından biri petroldür ![]() ![]() ![]() ![]() Petrol yataklarımızın % 98'i G ![]() ![]() ![]() Ülkemizde çıkarılan ve ithal edilen petrol, Orta Anadolu (Kırıkkale), Aliağa (İzmir), Ataş (Mersin), İpraş (İzmit) ve Batman rafinerilerinde işlenmektedir ![]() Doğal gaz: Ülkemiz, doğal gaz yatakları bakımından zengin değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Su Gücü (Hidroelektrik enerjisi): Barajlardaki suyun, elektrik üreten santralleri çalıştırması ile oluşan enerjiye hidroelektrik enerjisi denir ![]() Türkiyede elektrik ihtiyacının % 40 lık kısmı hidroelektrik santrallerden elde edilmektedir ![]() ![]() Dışarıya akıntısı olan bazı göllerimiz, tabii baraj özelliğindedir ![]() ![]() ![]() Rüzgâr Gücü: Ülkemizde eskiden yel değirmenlerinde ve yelkenli gemilerde kullanılmıştır ![]() ![]() Jeotermal Enerji: Jeotermal enerji, yer altındaki sıcak sulardan ya da su buharından elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Radyoaktif Mineraller: Radyoaktif mineraller, nükleer enerji üretiminde kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Güneş Enerjisi: Türkiye ve özellikle güney bölgelerimiz, Güneş enerjisinden iyi yararlanabilecek bir konuma sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() SANAYİ Hammaddenin mamül ve yarı mamül duruma getirilmesi faaliyetlerine üretim, üretim tekniğine de sanayi ya da endüstri denir ![]() SANAYİNİN KURULMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR 1 ![]() Sanayide üretim yapılabilmesi için hammaddenin olması gerekmektedir ![]() ![]() Örneğin, unlu gıda sanayii İç Anadolu&da, dokuma sanayii Adana, İzmir, Denizli çevresinde, zeytin yağı sanayii Ege kıyılarında, boya, plastik ve lastik fabrikaları rafineri kenarlarında yaygınlık göstermektedir ![]() 2 ![]() Sanayi tesisleri büyük sermayelerle kurulmaktadır ![]() ![]() Sermaye birikimi fazla olduğundan Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sanayi yatırımları daha fazladır ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Fabrikaların çalışması için enerji gerekmektedir ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Sanayi tesislerinin çalışması ve üretimin artması yönünden iç gücüne ihtiyaç vardır ![]() Ülkemizde iş gücü ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilmekte, hatta dış ülkelere bile gönderilmektedir ![]() ![]() 5 ![]() Sanayinin ihtiyacı olan hammadde ve mamül maddenin taşınması faaliyetlerine ulaşım denir ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Üretilen her türlü sanayi ürününün satılması gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() Sanayi tesisleri, genelde düz sahalarda daha kolay kurulabilmektedir ![]() ![]() TÜRKİYEDEKİ SANAYİ KOLLARI 1 ![]() Hammaddesi tarımsal ve hayvansal ürünlerden oluşan sanayi dalıdır ![]() Ülkemizde tarım ve hayvancılık geliştiğinden ve nüfus fazla olduğundan besin sanayii oldukça gelişmiştir ![]() ![]() Şeker fabrikaları: İlk defa 1926 yılında kurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Çay fabrikaları: Trabzon - Rize arasındaki bölgede bulunmaktadır ![]() Un fabrikaları: Buğday, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz kıyıları dışında her yerde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Makarna ve bisküvi fabrikaları daha çok İç Anadolu&da yoğunlaşmıştır ![]() Zeytin yağı fabrikaları: Ege ve Güney Marmara&da yoğun olarak görülür ![]() ![]() ![]() ![]() Tütün fabrikaları: İstanbul, İzmir, Samsun, Tokat, Malatya, Adana ve Bitlis&de bulunmaktadır ![]() İspirtolu içki ve şarap fabrikaları: İstanbul, Yozgat, Diyarbakır, Tekirdağ, İzmir, Ankara, Kırşehir, Gazi Antep, Elazığ gibi merkezlerde rakı, bira ve şarap fabrikaları bulunmaktadır ![]() Konserve ve salça fabrikaları: Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde yaygındır ![]() Süt ürünleri fabrikaları: İzmir, Balıkesir, Edirne, Erzurum, Elazığ, Kars, İstanbul, Trabzon ve Bursa çevresinde yer alırlar ![]() 2 ![]() Dokuma ve giyim, Türkiye&de en gelişmiş ve üretimin önemli bir kısmının ihraç edildiği bir sanayi koludur ![]() ![]() ![]() Pamuk ipliği ve pamuklu dokuma: Adana, Antalya, K ![]() Yün ipliği ve yünlü kumaş: Hereke Suni ipek ve kumaş: İstanbul ve Bursa Tabii ipek ve kumaş: Gemlik ve Bursa Hazır giyim sanayii: İstanbul, Bursa ve İzmir Halıcılık: Isparta, Uşak, Gördes ve Kayseri Deri ve kösele işleme: İstanbul, İzmir, Bolu, Gerede ve Uşak 3 ![]() Demir - çelik fabrikaları: Karabük, Ereğli, İskenderun, Kırıkkale, Sivas ve İzmir&de bulunmaktadır ![]() Alüminyum fabrikaları: Seydişehir&de bulunmaktadır ![]() Bakır işleme fabrikaları: Samsun ve Artvin (Murgul) de bulunmaktadır ![]() Kurşun ve çinko fabrikaları: Elazığ ve Kayseri&de bulunmaktadır ![]() Krom işleme fabrikaları: Menteşe Yöresi&ndeki krom madeni Antalya&da, Elazığ ve çevresindeki kromlar da Guleman&daki fabrikalarda işlenmektedir ![]() 4 ![]() Türkiye otomotiv sanayiinde son yıllarda yabancı marka otomobillerin de fabrikalarının kurulmasıyla üretimde artış meydana getirmiştir ![]() ![]() Eskişehir ve Adapazarı&nda lokomotif ve vagon fabrikaları, Ankara - Mürted&de uçak fabrikası, İstanbul, Tuzla, Pendik, Gölcük ve İzmir&de gemi tersaneleri bulunmaktadır ![]() 5 ![]() Petrokimya: Batman, İzmit, Mersin, İzmir ve Kırıkkale&de petrol rafinerileri bulunmaktadır ![]() İlaç fabrikaları: İstanbul, İzmir, Ankara, Adapazarı çevresinde yoğunlaşmıştır ![]() ![]() Lâstik fabrikaları: İzmit, Adapazarı ve Kırşehir&de bulunmaktadır ![]() Gübre fabrikaları: Mersin, Bandırma, Elazığ, Kütahya, Tekirdağ ve İskenderun&da bulunmaktadır ![]() ![]() 6 ![]() Ağaç malzemeden üretilen tüm malzemeler orman ürünleri endüstrisine girer ![]() ![]() Başlıca kereste fabrikaları Düzce, Bartın, Ayancık, Rize, Ordu, Ardeşen, Burdur, Antalya ve Isparta&da bulunur ![]() Mobilya Sanayii: Adapazarı, Ankara, İnegöl, İstanbul, İzmir ve Kayseri&de gelişmiştir ![]() ![]() Kâğıt fabrikaları: İzmit, Balıkesir, Giresun, Zonguldak, Taşucu, Dalaman, Bolvadin, Bartın ve Denizli çevresinde bulunur ![]() 7 ![]() Bu sanayi koluna taşa, toprağa bağlı sanayi kolu da denilmektedir ![]() Çimento fabrikaları: Hammaddesi kolay temin edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cam fabrikaları: İstanbul, Denizli, Mersin, Kırklareli ve Sinop&ta cam fabrikaları bulunmaktadır ![]() ![]() Seramik fabrikaları: Çanakkale, Bilecik, Kütahya, İstanbul ve İzmir&de bulunmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Genel Türkiye Coğrafyası |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genel Türkiye CoğrafyasıULAŞIM İnsanların ürettikleri çeşitli ham ve işlenmiş maddelerin, haberlerin bir yerden başka bir yere nakledilmesine ulaşım veya ulaştırma denilmektedir ![]() BAŞLICA ULAŞIM YOLLARI 1 ![]() Ülkemizde en yaygın olan ulaşım türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Türkiye&de İlk demiryolu hattı 1866 yılında İzmir - Aydın arasında kurulmuştur ![]() ![]() Ancak, 1950'li yıllardan sonra, karayollarına daha çok önem verildiğinden demiryolu yapımı azalmıştır ![]() ![]() Bu uzunluk yeterli değildir ![]() ![]() 3 ![]() Türkiye&nin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve iki önemli boğaza sahip olması, denizcilik alanında gelişmesi bakımından çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya deniz ticaret filosundaki payımız %1'e dahi ulaşmamıştır ![]() ![]() 4 ![]() Ülkemiz ulaşımında en az payı olan ulaşım sektörüdür ![]() ![]() Son yıllarda, Türk hava yollarının yanında, özel hava yolu şirketlerinin kurulması hava yolu taşımacılığında önemli artışlar meydana getirmiştir ![]() Ülkemizde en işlek olan hava limanlarımız İstanbul (Atatürk), Ankara (Esenboğa), İzmir (A ![]() ![]() ![]() TİCARET Üretilen mal ve hizmetlerin alınıp satılmasına ticaret denir ![]() ![]() 1 ![]() Ülke sınırları içinde, bölge ve bölümler arasında yapılan ticarete iç ticaret denir ![]() Türkiye&de çok canlı bir ticaret vardır ![]() Sanayi kuruluşlarının dengesiz dağılımı Bölgeler arasında yetişen tarım ürünlerinin farklı olması Nüfusun dengesiz dağılımı Hayvansal maddelerin her yerde üretilememesi Ülkemizde bazı il merkezleri ticaret şehirleri özelliği kazanmışlardır ![]() ![]() ![]() İhracat (Dış satım): Bir ülkenin başka ülkelere yaptığı satışlardır ![]() İthalat (Dış alım): Bir ülkenin başka ülkelerden aldığı mallara denir ![]() 2 ![]() Bir ülkenin başka ülkelerle yaptığı alışverişe dış ticaret denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKİYE&DE DIŞ TİCARET Türkiye&de, Cumhuriyetin ilk yıllarında çok az olan dış ticaret hacmi, artan nüfus ve canlanan ekonomiye bağlı olarak artış göstermiştir ![]() 1980'li yıllara kadar Türkiye&de, Dış ticaret hacmi düşük, ihracatta tarım ve maden ürünleri, ithalatta ise daha çok işlenmiş sanayi ürünleri önemliydi ![]() 1980'li yıllardan sonra, dış ticaret hacmi arttı ![]() ![]() ![]() Başlıca İhraç Ürünlerimiz Tarım ürünleri (Pamuk, fındık, tütün, baklagiller, kuru ve yaş meyveler) Dokuma ve tekstil ürünleri Hayvan ve hayvansal ürünler (Deri, yumurta, yün, tiftik) Bitkisel yağlar Bazı dayanıklı tüketim malları (Televizyon, buzdolabı, vs ![]() İpekli dokuma ve giyim eşyaları Mobilya, çimento, cam ve seramik ürünleri Madenler (krom, bakır, cıva, demir, bor, tuz) Başlıca İthal Ürünlerimiz Fabrika kurmaya yarayan aletler, ham petrol, ilaç ve kimyasal maddeler, elektronik araçlar, motorlu araçlar, silah, optik araçlar, tropikal ürünler (muz, kahve, hurma, pirinç) Dış ticaretimizde önemli ülkeler Almanya, İtalya, ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, Japonya, İran, Suudi Arabistan ve son yıllarda Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Orta Asya ülkeleri (Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan) Ülkemizde son yıllarda uygulanmak istenen diğer bir ticaret şekli de serbest ticarettir ![]() ![]() ![]() TURİZM İnsanların gezmek, görmek, eğlenmek ve dinlenmek amacıyla yaptığı gezilere turizm denir ![]() ![]() İç turizm: Vatandaşların kendi ülkeleri içinde yaptıkları gezilere denir ![]() Dış turizm: Bir ülkeden başka ülkelere yapılan gezilere denir ![]() Dünya&nın çeşitli ülkelerindeki doğal güzellikler ve tarihi değerler insanlara çekici gelmektedir ![]() Turizme konu olan çekicilikler şunlardır: Bazı hastalıkları tedavi edici kaplıca ve içmecelerin bulunması Tabii manzaranın güzel olması Spor sahalarının ve denize girmeye uygun plajların bulunması Tarihi kalıntıların bulunması Kaliteli malların pazarlandığı merkezler olması Kutsal ibadet yerlerinin varlığı Türkiye&de turizmi etkileyen faktörler Deniz turizmine ve kış turizmine elverişli iklim koşulları Doğal ve tarihi zenginlikler Turizm alt yapısının (ulaşım, tanıtım, konaklama) yetersizliği Folklor zenginliği Türkiye&nin turistik değerleri Yazların sıcak ve uzun geçmesi Deniz suyu sıcaklığının yeterli olması (Karadeniz kıyıları hariç) Zengin bitki toplulukları Yeryüzü şekillerinin çeşitliliği (mağara, peribacası, traverten) Tarihi değerlerin zenginliği (İlkçağ, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemi eserleri) |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|