![]() |
Fiiller |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() FiillerFİİLLER İÇERİK KELİME (SÖZCÜK):Cümlenin anlamlı en küçük birimine ya da bazen tek başına anlamı olmadığı hâlde (edatlar) cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime (sözcük) denir ![]() Kelimelerin belirli bir düzen içerisinde bir araya getirilmesi sonucu insanlar arasında anlaşma sağlanır ![]() Bunu, dağınık hâldeki kelimelerle bir cümle kurarak görelim ![]() �anlaşma, ara, ara, belirli, bir, bir, düzen, getiril(mek), içeri, insanlar, kelimeler, sağlan(mak), sonuç� �getirilmesi düzen arasında sağlanır sonucu bir araya belirli kelimelerin bir içerisinde insanlar anlaşma ![]() KELİME ÇEŞİTLERİ Kelimelerin anlam ilgilerine, aldıkları çekim eklerine ve cümledeki görevlerine göre ayrıldıkları sınıflara kelime türleri (çeşitleri) denir ![]() Kök yönüyle Türkçede iki çeşit kelime vardır: İsim ve fiil İsimler, cümlede üstlendikleri göreve göre alt başlıklara (türlere) ayrılırlar: �isim, sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç, ünlem� İsim kökleri, varlık ve kavramları karşılarken, fiil kökleri, kılışları, durumları ve oluşları karşılar ![]() Bunlardan isimler ve fiiller anlamlı kelimelerdir ![]() FİİLLER Seyredilecek bir şey ve dinlenilecek bir hikâye yoksa, hayat çoğu zaman bir sıkıntıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Pencereden bakmak öylesine temel bir alışkanlıktı ki, televizyon Türkiye'ye geldiğinde ona pencereden dışarı bakar gibi bakılmaya başlandı ![]() ![]() "Bu gidişle bu kar iyice tutacak ![]() ![]() "Yine o kâğıt helvacı geldi Nişantaşı'nın köşesine!" derdim ben de öteki pencereden tramvay caddesine bakarken ![]() Pazarları amcamlar, halamlar ve biz aşağı katlardaki dairelerden yukarıya, babaannemin katına çıkar, öğle yemeklerini hep birlikte yerdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanım Yukarıdaki parçada koyu yazılmış kelimeler, kök itibariyle fiil soylu kelimelerdir ![]() ![]() denirdi, başlandı, tutacak, çıkar ![]() ![]() ![]() İşte bu şekilde, varlıkların yaptıkları veya etkilendikleri işleri, hareketleri, oluşları, kılışları, durumları zamana ve kişiye bağlı olarak anlatmada kullanılan kelimelere fiil denir ![]() Fiiller dilin temel kelimeleridir ![]() Fiiller mastarları ile isimlendirilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Fiil kök ve gövdelerinin, kısaca fiillerin zamana ve şahsa göre yargı bildirecek hâle getirilmesine de fiil çekimi denir ![]() Geldim, okumuş, yazıyor, düşünmez, biliriz, sormalısın, dinle, konuşalım ![]() ![]() ![]() Fiile çekimleri ikiye ayrılır: Basit (yalın) zamanlı çekimler ve birleşik zamanlı çekimler Basit çekimlerde sadece zaman ve şahıs ekleri vardır; ama birleşik çekimlerde zaman ekleriyle şahıs ekleri arasına birleşik zaman eki getirilir ![]() ![]() ![]() Her fiilin bir adı vardır ![]() ![]() ![]() Sevme � sevdik Kalkış � kalktı Hoşgörmek � hoşgörelim |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|