Yemek Sözlüğü

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemek Sözlüğü



Kelime
Açıklama
Acıkulak Yaprakları ekşi olan ve salata yapımında kullanılan küçük bir bitki Çiğ ve pişmiş olarak yenebilen bu bitkiye kuzukulağı da denir
Ağartma Yumurta sarısı ve şeker karışımını bir müddet çırparak beyazlatma Supangle yapımında kullanılan yumurta sarılarının önce ağartılması gibi Ala kart (Fr A la carte) Mönüden seçilerek, sipariş üzerine yapılan yemek servisi yöntemi Yemekleri seçebilme özelliği Ala vapör (Fr A la vapeur) Buharda pişirme usulü Alaca patlıcan Kabuğu uzunlamasına birer parmak arayla soyulmuş patlıcana denir Bu şekilde soyulan patlıcanın kabuğunun kokusu korunmuş, ama buruk tadı azalmış olur Üstelik tenceredeki pişme suyu ve yağın da rahatlıkla içine geçmesi sağlanır Alazlamak Bir şeyin yüzünü alevden geçirmek; aleve tutmak Aldante Normalden daha az pişirme usulü (Aldante spagetti, aldante sebze gibi) Alümet (Fr Allumette) Kalın kibrit çöpü şeklinde kesilmiş patates veya başka bir yiyecek Alüminyum kağıt Mutfaklarda yiyecekleri korumak için kullanılan alüminyumdan yapılmış kağıt Ançüez Hamsiye benzeyen, küçük bir deniz balığından (Anchoi) yapılan yağlı ve tuzlu küçük balık filetosu Genelde konserve olarak satılır Anglez (Fr Anglaise) usulü pişirme Suda kaynatarak pişirme Antre (Fr Entree) Ana yemeklerden önce yenen yemek, başlangıç Antreme (Fr Entremet) Sufle, krep gibi ana yemekle tatlı arasında yenen, hafif şekerli tatlılara dendiği gibi yapımı zor olmayan tatlılara verilen ad Antremetiye (Fr Entremetier) Sebze ve çorba yemeklerini yapan aşçı Aperitif (Fr Aperitif) Yemekten önce içilen içkinin yanı sıra iştah açıcı anlamına da gelir Ararot (İng Arrow-root) Amerika’da yetişen bir bitkiden yapılan nişasta Aroma (Fr Aromat) Meyvelerdeki hoş kokuya verilen isim Pasta ve tatlılara güzel koku verme amacıyla vanilya veya likör ilave edilerek sağlanır Portakal veya elmaların rendelenerek kullanılması da yemeklere doğal bir aromatik koku ve lezzet verir
Aromalı bitkiler Tarhun, nane, dereotu, maydanoz, kekik, fesleğen, defne yaprağı, biberiye vb Aromatik Sebze ya da hoş kokulu bitkilerden elde edilen tat Arpacık soğan Fındık büyüklüğündeki soğana verilen isim Arıtma Berraklaştırma veya rafine etme Malzemeleri konseme, et suyu, erimiş tereyağı gibi rafine etmek veya berraklaştırmak Aspik (Fr Aspic) Jöle içinde dondurulmuş soğuk yemeğe dendiği gibi jöleyle kaplanmış veya parlatılmış etli yemeğe de denir Avokado Salatada ya da salata sosunda kullanabileceğiniz armut biçiminde, yeşil bir sebze Ayoli (Fr Aïoli) Zeytinyağıyla yapılmış mayonez cinsinden sarımsaklı bir sos
alıntı


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.