|  | Zekayı Artıan Besinler |  | 
|  04-16-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Zekayı Artıan Besinlerzekayı artıan besinler Hangi meyve neye iyi gelir? Meyveler sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir  İşte meyvelerin sağlığınıza yararlı olan bilinmeyen yönleri; ahududu Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar  Terletir ve idrar söktürür  Kabızlığı giderir  Vücuda dinçlik verir   ayva İshal ve dizanteriyi keser  Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir  İnce bağırsak iltihabını giderir  Kanı temizler  Çarpıntıyı dindirir   badem Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir  Böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir  Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir   badem Aci bademin uçucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir  Badem tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir  Çocuklar için iyi bir müshildir  Kremlerin terkibine girer  Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir   ceviz Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir  İshal ve dizanteriyi keser  Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir  Saç ve elleri boyamakta da kullanılır  Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor  Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti  Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları şöyle sıralanıyor: â?¢ Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar  â?¢ Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir  â?¢ Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir  â?¢ Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir  â?¢ Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar  â?¢ Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur   çamfıstığı Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur  Ruhi çöküntüyü giderir  Kalp hastalıklarında da faydalıdır   çilek Körpe ve bol sulu çilekler sistemi temizliyor  Cilt sorunları olanlar için de iyi bir meyvedir  Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları için de birebirdir  Ayrıca diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor  Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunduğu gibi, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor  Çilek C vitamini ihtiyacını karşılar  Ayrıca bol miktarda potasyum içerir ve lifli besinler arasında önemli bir yer tutar  Diyabetli hastalar, çileğe şeker ilave etmemek şaartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler   dut Beyaz dut yaprakları idrar söktürür  Vücutta biriken suyu boşaltır  Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür   dut meyvası Fructus Mori nigri Meyvalardan hazırlanan şurup, gargara halinde, ağız ve boğaz hastalıklarına (pamukçuk) karşı kullanılır   elma Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar  İki elma yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz  Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler  Sindirimi kolaylaştırır  Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür  Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır   enginar Kandaki üre ve kolesterolü düşürür  İdrar söktürür  Kandaki şeker miktarını ayarlar  Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler  Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur  Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir  Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti  Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikler   fındık Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir  Vücuda kuvvet verir  Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar   greyfurt C vitamini bakımından çok zengindir  Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar  Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur  Kansere karşı koruyucu özellik taşır  İştah açar   hindistancevizi İdrar söktürür  Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur  Mide ağrılarını giderir   hurma Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugüne dek kalp ve damar hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü biliniyordu  İsrailli bilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma olduğunu kanıtladı  İsrailli bilim adamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar  İsrail'de yapılan bir araştırmada, elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı  Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve çinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler  Bilim adamları, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler   karpuz Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır  Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur   kavun Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri) de tıbbî olarak kullanılmaktadır  Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur  Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri suda, suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır  Ayrıca kavun, sinirleri yatıştırır, böbreklerdeki kanı temizler, taşların düşürülmesine yardımcı olur  Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir   kayısı Çekirdeklerinden yağ elde edilir  Etli meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir  Çekirdek içinden elde edilen yağ badem yağı yerine, yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak için kullanılır   kestane Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır  Meyvesi kasları kuvvetlendirir  Kan dolaşımını düzenler  Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler  Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir  Kansızlığı giderir  Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir   kızılcık Kızılcık meyvelerinden ezme, marmelat, meyve suyu yapılır  Kabız edici özelliği vardır  Gıdâ olarak istifâde edildiği gibi kabukları ateş düşürücü olarak kullanılır   kiraz Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor  Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu yörede çok yetiştiğinden, bol bol kiraz yiyorlar  Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor  Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkat çekiyor  Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğini araştırdı  Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı  Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü  Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu  Nair'e göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor  Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor   kivi Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır  Potasyum bakımından da zengindirler  Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler   muz Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir  Potasyum krampları önler   nar Vücudu kuvvetlendirir  İshali keser  Burun poliplerine faydalıdır  Şerit düşürür  Kalbi kuvvetlendirir  Mide, bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır   portakal Antioksidantlar ile dolu bir meyve  Kanseri önleyici olarak bilinen bütün maddeleri içeriyor  Ayrıca bol miktarda C vitamini içeriyor  Kilo almaya engel olur  Kandaki kolestorolü düşürür  Vucüdun C vitamini, potasyum, protein, B ve E vitaminleri ile kalp hastalıkları ve antikanserojen maddeler ile kanser riskini azaltıyor, kolestorolü düşürüyor şeftali Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür  Meyvesi hazmı kolaylaştırır  İdrar yollarını temizler  Bol miktarda idrar söktürür  Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir  Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır   vişne İshali keser  Ateşi düşürür  İdrar söktürür  Vücuda rahatlık verir   yeralması Şeker hastaları için faydalıdır  Besleyicidir  Vücudun direncini arttırır  Kabızlığı giderir    | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |