Almanya'nın Dinamizmi....Hamburg |
09-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Almanya'nın Dinamizmi....HamburgAlmanya'nın ikinci büyük şehri Hamburg, ziyaretçilerini heybetli binalar, binlerce köprü, göller, parklar, lüks caddeler ve Avrupa'nın en canlı limanıyla buluşturuyor Güneş, bulutların ardından bir gizlenip bir görünürken tren garının önünden harıl harıl devam eden inşa çalışmalarını izliyorum Neredeyse her yapının üzerinde bir vinç; şehir baştan başa yenileniyor gibi Yürümek için güzel bir gün… Hamburg yürünerek keşfedilebilecek bir şehir… Garın hemen karşısında, restorasyon halindeki Art and Trade Museum'un yanından geçip ünlü Rathaus'u (belediye binası) bulmak üzere haritadaki konumuma bakıyorum Steinstrasse en iyi seçim olacak; çünkü bu yol, gri gökle buluşan kırmızı kuleli St Jacobi ve St Petri kiliselerinin de yanından geçirecek beni GÖRKEM VE HEYBET: RATHAUS Caddenin sonunda Rathaus'un çiçeklerle, kral heykelleriyle süslü cephesi tüm heybetiyle karşıma seriliyor Önündeki meydana doğru yürürken, geleneksel Alman kıyafetleri giymiş, sarışın, kırmızı yanaklı bir grup, faytonlarıyla yanımdan geçiyor Rathaus Meydanı, her an başka bir etkinliğe mekân olduğunu o anda belli ediyor Yakınlardan gelen keman sesi tüm meydanı dolduruyor Hamburg'u ziyaret eden herkesin buluşma noktası burası aynı zamanda Kültürel, çevresel ve ticari pek çok etkinliği kapsayan China Time 2008'in telaşlı hazırlığı sürüyor; bayraklarla süslü kırmızı çadırlar meydanın ortasına birer birer kuruluyor Turistler kameralarını, 111 yaşındaki Rathaus'un cephesinde dolandırıyor Neo Rönesans ve Barok üslubun birarada kullanıldığı binanın sol kanadı parlamentoya, sağ kanadı devlet yönetimine ayrılmış Yapının arka tarafında, heykelli bir havuzun yer aldığı avlusundan iç mekâna geliyorum 647 odaya sahip yapının giriş salonunda bir fotoğraf sergisi devam ediyor Şehrin hemen her noktasından görülebilen saat kulesine çıkıp Hamburg manzarasıyla buluşmak isteyenlerse kuyruk oluşturmuş ŞIK MAĞAZALAR VE DEVASA PROJELER Rathaus'u karşınıza aldığınızda sağ tarafta kalan Neuer Wall, lüks mağazalarıyla hemen dikkat çekiyor Işıl ışıl pasajlar, köprülere ve oradan şehrin diğer noktalarına bağlanıyor Şıklık yarışındakiler, nezih kafelerde akşamüstü kahvelerini yudumluyor Hamburg'un, Almanya'nın alışveriş için en fazla tercih edilen şehri olduğunu anlamak için, bu sokaklarda biraz dolaşmak yeterli oluyor Güneye, Stadthaus Brücke'ye dek yürüyorum; bu noktadan itibaren metroyu kullanarak farklı rotalar çizmek mümkün ama modern binalar arasından görünen gotik kuleye doğru yürümeyi tercih ediyorum Şehirdeki 2500'e yakın köprüden birkaçını kullanarak, Willy Brandt Caddesi'ne varıyorum İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük kısmı yıkılan, savaş karşıtı anıt St Nikolai Memorial, şehri yüz yıldır izlemeye devam ediyor Buradan Deichtorplatz'a doğru yürürken şehrin önemli yapılarından biri olan Chilehaus solda kalıyor Şehrin iş merkezi kısmındaki en bilinen yapılardan biri olan bina, kahverengi ve beyazın uyumunu ve Alman ekspresyonist mimarisinin güzel bir örneğini sergiliyor Devamında cadde beni, çağdaş sanat mekânı olarak kullanılan Deichtorhallen'a çıkarıyor Bu noktadan Hafencity'e (liman kent) doğru bir rota çiziyorum Hafencity, şu anda Hamburg'da süren en büyük kent projelerinden biri 'Suyla yaşam' konseptindeki proje, şehre yeni ve modern bir liman; turistlere ise ilginç bir ziyaret mekânı kazandıracak DÜNYAYA AÇILAN KAPI Hafencity'e ve yoğun deniz ticareti limanına gelirken, sağda ve solda uzanan binalarda pek çok ziyaret noktası yer alıyor Kesselhaus, Speicherstadtmuseum, Miniature Wunderland Hamburg Dungeon, Afghan Art Museum, Spicy's Gewürzmuseum (Baharat Müzesi), International Maritime Museum, Elbphilharmonie Concert Hall bunlar arasında sayılabilir Müze ziyaretlerinden sonra, Kuzey Deniz'ine dökülen Elbe Nehri'nin kıyısında biraz dinlenme molası vermek iyi geliyor Macellan ve Marko Polo teraslarının yer aldığı noktada bulunan kafeler, bu molaya bir öğle yemeğini de ekleyebilir Fischmarkt'a (balık pazarı) doğru yaptığım yürüyüş bana, pek çok rehberde geçen “Hamburg, susuz düşünülemeyecek bir şehir” ibaresinin doğruluğunu kanıtlıyor Hamburg'u bu tarafıyla keşfetmeyi tercih edenler, tur teknelerini doldurmuş bile Gemiler, yatlar ve yüzen her şey limanı daha da hareketli kılıyor Yürüyüş yolu üzerinde yer alan Cap San Diego gemisi ve Elbe Tüneli (Elbtunnel) görülmeye değer yerler arasında Eski Elbe Tüneli, araçların ve yayaların St Pauli ile Elbe kıyısındaki Steinwerder'e geçişini sağlayan 426 metre uzunluğundaki bir denizaltı geçidi ve şu günlerde bakımdan geçiriliyor KIRMIZI SOKAKLAR St Pauli bölgesiyle birleşen bu kıyı şeridi Fischmarkt'a ulaştığında, 1703'den beri her türlü ürünün sergilendiği şehrin en eski pazarıyla karşılaşıyorsunuz Uzun yıllar Avrupa'nın taze balıkla buluşma noktası olan bölgede, balık restoranları da bulmak mümkün Cadde, Hamburg'un renkli gece hayatını işaret eden Reeperbahn ile de kesişmeyi sağlıyor Sahile bakan merdivenleri çıkıp ara sokakları kullanarak, meşhur Reperbahn'a ulaşıyorum Otellerle, hediyelik eşya mağazalarıyla, kafe ve barlarla dolu sokaklara açılan Reeperbahn'da dönercilerden fast food zincirlerine, kebapçılardan sandöviç büfelerine, farklı tarzlarda pek çok restoran da yer alıyor Bu bölge aynı zamanda Beatles'ın benzersiz sound'unu bulduğu, ünlü isimlerin yıllar içinde sahne aldığı kulüpleri de işaret ediyor Bugün, hem Alman hem de uluslararası müzik camiası için bir cennet niteliğinde John Lennon bir keresinde “Beatles, Liverpool'dan değil Hamburg'dan çıktı” bile demiş Düzenlenen festivallerde sahne alan genç yetenekleri herkes; “her an yeni bir Beatles doğabilir mi?” diyerek takip ediyor Reeperbahn'da haritama bakıp Milerntorplatz'ı hedef alıyorum HEYKELLERİN KONUŞTUĞU ŞEHİR Meydanın hemen karşısında Planten und Blumen Parkı, yeşille, nehirle ve ördeklerle buluşma noktam oluyor Kent merkezine oldukça yakın konumdaki parkta, Hamburg Tarih Müzesi de bulunuyor Parktan çıkıp Holstenwall Caddesi'nin ara sokaklarında, Alman mimarisinin tadını çıkarabiliyorsunuz Güzel evler ve çiçeklerle donatılmış sokaklarda küçük mahalle kafeleri, Hamburglular'ın yaşamına dahil olmak anlamına geliyor Holstenwall'un bitiminde Adalet Sarayı ve Brahms Müzesi konumlanıyor Sarayın yeşillikleri içindeki heykeller, sanatın şehirde kendine nasıl bir yer edindiğini ortaya koyuyor Hamburg'un önemli yapılarını ve cazibe noktalarını ziyaret ettikten sonra, artık şehri yaşama vakti geliyor Tiyatrolar, operalar, konser salonları ve hatta sokaklar ilk seçenekler oluyor Elbe ve Alster nehirlerinin çekim merkezindeki kentten kısa süre içinde meyve yetiştiricisi Altes Land köyüne ve eski çiftlik evlerine, tarihi Stade ve Lüneberg kasabalarına varılabiliyor Lübeck eyaletine veya Baltık Denizi plajlarına da otomobille bir saatte ulaşmak mümkün ALMANYA'NIN YÜZÜ Avrupa'nın en büyük limanı Hamburg, deniz taşımacılığında dünyada yedinci sırada geliyor Kuzey ve Doğu Avrupa arasındaki bu stratejik pozisyonu, onu canlı bir liman kenti konumuna getirmiş durumda Kent, medikal ve biyoteknolojinin yanı sıra uçak yapımında da ileri bir seviyede Örneğin, ünlü A380'in devasa gövdesi burada yapılmış Şehre geliş sebebiniz ne olursa olsun, Hamburg'ta bir kenti güzel kılacak her şeyin olduğunu fark ediyorsunuz: tarih, doğa, mimari ve dinamizm… Sözün özü; Almanya'yı bir insana benzetecek olsak, Hamburg o insanın yüzü olurdu |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|