|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
kadaralınmalı, vitaminler, vitanim |
![]() |
Vitaminler. Hangi Vitanim Neden Ne Kadaralınmalı... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vitaminler. Hangi Vitanim Neden Ne Kadaralınmalı...Hangi vitamin neden ne kadar alınmalı? Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği araştırdı, Newsweek açıkladı ![]() Newsweek dergisi, son sayısının kapağını beslenme şeklinin sağlık üzerindeki etkilerine ayırdı ![]() ![]() B6 VİTAMİNİ Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini düşürür ![]() Dozu: 31-50 yaş: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg Kaynaklar: Baklagiller, et, balık, turunçgiller, muz, karpuz ![]() B12 VİTAMİNİ Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur ![]() ![]() ![]() ![]() C VİTAMİNİ Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır ![]() Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, çilek ![]() FOLİK ASİT Neye yarar?: Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur ![]() ![]() ![]() ![]() A VİTAMİNİ Bulgu ve endişeler: Görme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır ![]() ![]() ![]() D VİTAMİNİNeye yarar?: Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur ![]() ![]() Dozu: 31-50 yaş: günde 200 IU 51-70 yaş: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahıl, balık ve margarin ![]() E VİTAMİNİ Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir ![]() ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar ![]() K VİTAMİNİ Neye yarar?: Kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri korur ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğer ![]() KALSİYUM Bulgu ve endişeler: Kemikler için çok önemlidir ![]() ![]() Kaynak besinler: Süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana ve portakal suyu ![]() MAGNEZYUM Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basıncını düşürür ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller ![]() POTASYUM Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltır, kemiklerin mineral yoğunluğunu artırır ![]() Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakal ![]() DEMİR Neye yarar?: Kandaki oksijen akışını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() SELENYUM Neye yarar?: Bazı kanser türlerinden korur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vitaminler. Hangi Vitanim Neden Ne Kadaralınmalı... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vitaminler. Hangi Vitanim Neden Ne Kadaralınmalı...Vitaminler, vücutta metabolik gereksinimler için vazgeçilmez olan organik maddelerdir ![]() ![]() ![]() Temel olarak iki çeşit vitamin vardır: Yağda Eriyen Vitaminler ve Suda Eriyen Vitaminler ![]() Yağda eriyen vitaminler A vitamini D vitamini E vitamini K vitamini Suda eriyen vitaminler B1 vitamini B2 vitamini B3 vitamini B5 vitamini B6 vitamini B8 vitamini B9 vitamini B12 vitamini C vitamini P vitamini Sağlıklı yaşam için hangi besinler gereklidir? Besinlerin dört ana öğesi olan proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve yemek tuzu gibi makro besleyiciler saf olarak alındıklarında, yeterli miktarlarda vücuda girseler bile, sağlıklı durumun sürdürülmesini sağlayamazlar ![]() ![]() Vücudumuz için gerekli olan vitaminlerin tümünü besinlerden alabilir miyiz? Evet ![]() ![]() ![]() Besinler beklediğinde vitamin kaybına uğrarlar mı? Besinler pişirme, saklama ve ısıtma sırasında vitamin kaybına uğrayabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Kadınlar, erkeklere oranla beslenme bozukluklarına daha mı duyarlıdırlar? Kadınların çoğunun kalori gereksinimi ve aldıkları kalori miktarı, erkeklerden azdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gebe ve emziren kadınların hangi vitaminlere gereksinimi vardır? Gebelik ya da süt verme süresince gerek anne gerekse fetus veya bebeğin, A, C, B1, B6, B12, folik asit vitaminlerinin yanı sıra, demir, kalsiyum gibi mineral gereksinimleri artar ve bu ihtiyacı karşılayabilmek için vitamin preparatlarına başvurmak gerekebilir ![]() Kalsiyumun vücut için önemi nedir? Kalsiyum; doğumdan yaşlılığa kadar, kemik, diş ve tırnakların sağlıklı oluşumunu ve devamını sağlamanın yanında kemik kaybının önlenmesi için gereklidir ![]() ![]() 30 yaşın üzerinde kadınların vitamin + kalsiyum takviyesine neden ihtiyacı vardır? Özellikle 30 yaşından sonra kadınlar daha fazla kalsiyum kaybetmeye başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Demirin insan vücudu için önemi nedir? Kanın en önemli fonksiyonel komponentini oluşturan demir, dokuya oksijen taşınması ve böylece dokudaki oksidasyon olaylarının sürdürülmesi için gereklidir ![]() ![]() Kadınların erkeklerden daha fazla demire ihtiyacı var mıdır? Erkeklerin demir ihtiyacı günde 10 mg, kadınların 15 mg'dır ![]() ![]() ![]() Adet öncesi gerginlik (Premenstrüel sendrom) belirtileri nedir? Adet öncesi gerginlik olarak da bilinen premenstrüel sendrom (PMS) kadınlarda adetten 5 ile 11 ![]() ![]() ![]() Adet öncesi gerginlik (Premenstrüel sendrom) nasıl önlenir? Bu tip şikayetleri önlemek için egzersiz yapmalı, özellikle bu dönemlerde beslenmeye özen gösterilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Vitamin hapları günün hangi saatinde alınır? Belli saatlerde almanın önemi var mıdır? Vitamin hapları günün herhangi bir saatinde alınabilir ![]() ![]() Vitamin hapları uzun süre kullanılabilir mi? Evet ![]() ![]() ![]() ![]() İklim ve coğrafi bölge vitamin gereksinimini etkiler mi? İklim ve coğrafi bölge koşullarına göre D vitaminine olan gereksinim değişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|