08-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dekstrin
Nişastayla aynı kapalı formüle sahip [(C6H10O5)n] ama ondan daha küçük moleküllü (n=10-30) yapışkan madde Dekstrin, nişastanın doğrudan doğruya 200°C dolayında ısıtılmasıyla ya da sulu asitler, diyastaz gibi katalizörler aracılığıyla değişik sıcaklıklarda parçalanmasıyla elde edilir Doğal olarak birçok bitkinin yaprağında, nişastanın hidrolizinden oluşan dekstrinler bulunur Soğan kökleri ve dış zarlarında, pirinç tohumu kabuklarında ise devamlı olarak dekstrin vardır Dekstrin nem çekici, suda çok çözünen, alkolde ise çözünmeyen, şekilsiz, tatlımsı bir maddedir Polarılmış ışığın polarma düzlemini sağa çevirir Seyreltik asitler etkisiyle maltoza dönüşür Üretim tekniğine göre iyotlu su ile farklı renkler verir Mavi renk verene amilodekstrin, kırmızı renk verene eritrodekstrin ve herhangi bir renk vermeyene akrodekstrin denir Dekstrin yapıştırıcı olarak tekstil, kâğıt ve döküm sanayiinde, ayrıca kauçuk ve kozmetik sanayiinde kullanılır
|
|
|