Pasteur, Louis |
08-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pasteur, LouisFransız kimyâcı Mikrobiyoloji ilminin kurucusu 27 Aralık 1822?de doğdu 28 Eylül 1895?te Saint-Cloud?da öldü Sepicilik yapan bir âilenin oğluydu İlk ve orta öğrenimini Arbois?taki okullarda tamamladıktan sonra Besanson?daki Kraliyet Yüksekokuluna girdi Paris?teki Yüksek Öğretmen Okulunda (Ecole Normale Supérieure) 1845?te lisansüstü, 1847?de de doktora çalışmasını tamamladı 1857?de mezun olduğu okula dönerek, 1867?ye kadar orada ilmî etüdler direktörü olarak çalıştı 1862?de İlimler Akademisine, 1873?te Tıp Akademisine seçildi 1888?de yeni kurulan Pasteur Enstitüsünün direktörü oldu Pasteur, mikroorganizmaların fermantasyona ve hastalığa sebep olduğunu ispatladı Kuduz, şarbon ve tavuk kolerası gibi hastalıklar için aşıyı bulup tatbik eden kişi Pasteur?dür Aslında mikroorganizmaları veya mikropları ilk keşfeden Pasteur?den yaklaşık 400-450 sene önce yaşayan Osmanlı âlimlerinden Fâtih Sultan Mehmed Hanın hocası Akşemseddin?dir Bu zât bu mevzuda bir kitap yazmıştır Fakat mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıklara karşı vücuda bağışıklık kazandıran aşıyı tatbik ettiğinden, Pasteur?ün ismi yaygınlaşmıştır Mikrop teorisini ortaya atmadan önce, şekerin maya ile fermantasyonu esnâsında, ekseriya ortaya istenmeyen maddelerin çıktığından şikâyet ediliyordu O günlerde, mayanın bu fermantasyon işleminde kimyâsal bir katalizör vazifesi gördüğü kabul ediliyordu Pasteur?ün, canlı hücre yapılarında kimyasal değişiklikler üzerindeki çalışmaları, onu mayanın mikroskopik bir organizma olduğu tahminine yöneltti Bu teoriyi daha da genelleştirerek her mayalanmanın (fermantasyonun) ayrı bir bakterinin tesiriyle meydana geldiği sonucuna vardı Şekeri, laktik asite, bunu butirik aside veya alkole, alkolü de asetik aside çevirmek sûretiyle, bu yolla zincirleme değişik maddeler elde etti Buradan hareketle bâzı hastalıklara iyi gelen bakterilerin mevcut olduğunu ortaya çıkararak 1857 senesinde bakteri teorisinin temelini attı Pasteur?ün diğer bir buluşu, biyokimyâsal sahada mikroorganizmalardan bir kısmının oksijen gerekmeden fermantasyon yapabildiğidir Pasteurün gerek oksijen isteyen, gerekse oksijen istemeyen fermantasyon olaylarından çıkardığı en mühim sonuçlardan biri de, maddede daha önce bulunan bakterilerden yeni bakteriler üremesidir Bu üreyen bakteriler değişik özelliklere de sahip kültürlenmiş bakteriler olabilir O halde yiyecekler belli bir ısı işlemine tâbi tutulurlarsa bakteriler öldürüleceği için, fermantasyon durdurulabilir Bu ısı işlemine bugün pasteurizasyon denilmektedir Pasteur?ün yaptığı çalışmalardan biri de, ipek böceğinde rastlanan ve ipek endüstrisini tehdit eden hastalık üzerine oldu Hastalığa, toprakta ölü hayvan kemiklerinde hayatiyet sürdüren, bir çeşit basilin sebep olduğunu buldu 1882 senesinde ise mikroskopla dahi görülemeyen kuduz virüsünü keşfetti Daha sonra kuduz mikrobu verilen tavşanın omuriliğinin kurutulmasından elde edilen maddeyi, kuduz aşısı olarak kullandı Bu aşı ısırılan kişiye 21 gün tatbik edilir Pasteur, düzgün bir karaktere sâhip ilim adamıydı Sıhhatini kaybedinceye kadar kendisini ilme adayarak çalıştı Halk Pasteur?e içine kapanık, kendi hâlinde bir kişi gözü ile bakarken, aslında o, ilme inancının rûhun var olduğuna inanmasından ileri geldiğini savunurdu Allahü teâlâya, kıyâmet ve âhirete inanan Pasteur, cenâzesinin dînî merâsimle kaldırılmasını vasiyet etmişti Pasteur; ?Îmân hiçbir gelişmeyi, ilerlemeyi engellemez Bugün bildiklerimden daha çok ilmim olsaydı, Allah?a îmânım şimdikinden daha güçlü ve derin olurdu? demiştir Filozof Ernest Renans?ın Pasteur?ün bu özelliğini dile getiren yazıları vardır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|