En Önemlisi Miktarı

Eski 08-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

En Önemlisi Miktarı




En önemlisi miktarı




Zeytinyağıyla kızartmanın kalbe sanıldığı kadar zararlı olmayabileceği
yönündeki araştırma üzerine iç hastalıkları uzmanı Dr Ayça Kaya görüşlerini
hurriyetcomtr'ye açıkladı Kaya'ya göre her şeyden önemlisi yağların
miktarı

Ayça Kaya zeytinyağı ve diğer tüm yağlar ile ilgili olarak şunları
belirtiyor; "Dünya üzerindeki en yüksek kalorili yiyecekler yağlardır Bu
sebeple kızartma ve yağlı yiyecekler sık tüketildiğinde, kilo artışına,
obeziteye neden olur Obezite ise, organ çevresinde yağlanmaya sebep verir
Başta pankreas, karaciğer ve kalpte yağlanma oluşur Pankreas, horman dengesi
bozulur, şeker hastalığına yol açar Sonuçta zeytinyağ ve ayçiçek yağı iyi
karakterli yağlar olmasına rağmen yüksek miktarda tüketildiğinde zararlıdır Bu
nedenle tek bir araştırmaya bakarak kızartmalara sağlıklı demek ve kızartma
sağlıklıdır fikrini savunmak doğru değildir Zeytinyağ yüksek ısıda yararlı
özelliğini kaybeder O nedenle zeyinyağını hiç ısıtmadan kullanmak en
sağlıklısı Normal yemek pişirirken bile yağı,yemek piştikten sonra eklemeyi
öneriyorum"





DIŞARIDA KIZARTMA YEMEYİN



Ayrıca, piyasada kızartma için kullanılan yağlar birden fazla
kullanıldığından transyağa dönüşür Transyağlar sağlığa zararlıdır Dışarıda
özellikle kızartma yemekten kaçınmak lazım



1 gram yağ 9 kilokalori ihtiva ederken, 1 gram protein ve karbonhidrat 4
kilokalori ihtiva eder Yağların kalorisi yüksektir ama aynı zamanda vücudumuz
için hayati öneme sahiptir Örneğin yediğimiz yiyeceklerin içindeki bazı
vitaminler, yağlar sayesinde vücudumuzda kullanılabilir hale gelir Hücre
zarlarımızın yapıtaşlarını oluştururlar Deri sağlığımız, saç sağlığımız,
beynimiz, bağışıklık sistemi hücrelerimiz için gereklidir



Vücudumuz için bu kadar önemli olan bu madde fazla alınırsa başta şişmanlığa
neden olur Bununla birlikte kan yağlarımızı yükselterek damar tıkanıklığı,
karaciğer yağlanması ve çeşitli kalp hastalıklarına direkt zemin hazırlar
Günlük yediğimiz besinlerin U-60?ını karbonhidratlar, -20?sini proteinler,
%-30?unu da yağlar oluşturduğunda bunu sağlıklı beslenme olarak kabul
edebiliriz
Yağları temel olarak üç grupta toplarız Birincisi tam doymuş yağlar
dediğimiz grup hayvansal yağları içerir Tereyağı, kaymak, krema, etler,
şarküteri ve margarinlerdir İkincisi tekli doymamış yağlar olan zeytinyağı,
fındık yağı ve kanola yağıdır Üçüncü grup ise çoklu doymamış yağlar olan
ayçiçeği yağı, mısırözü yağı ve soya yağıdır Bu üç yağ gurubunun da enerjisi
aynıdır Yani tereyağı daha yüksek kalorili, zeytinyağı daha az kalorili bir yağ
değildir Bazen yemeklerimizi yaparken tereyağı koymayıp zeytinyağı koyduk diye
onun kalorisi daha az zannedip miktarını gönül rahatlığı ile bol bol
koyabiliriz Bütün yağların enerjisinin aynı olduğunu unutmamak gerekir O
nedenle zeytinyağını da dikkatli kullanmakta fayda var



İnsan vücudunun aslında üç yağ gurubuna da ihtiyacı vardır Günlük yaşamda et
yediğimiz için tam doymuş yağ asitlerini vücudumuza almak için hayvansal
yağlardan kullanmamıza gerek yoktur Eğer bir gün içinde bir öğünü dışarıda
yiyorsanız evde sadece zeytinyağı veya fındık yağı kullanabilirsiniz Ama
genelde evde yiyorsanız tekli ve çoklu doymamış yağları karışım olarak
kullanabilirsiniz



Eğer kilo probleminiz varsa günlük yağ tüketiminize özen göstermeniz gerekir
Çünkü yağlar yiyeceklerin miktarını değiştirmeden kalorisini çok yükseltirler
Örneğin bir salata yiyorsunuz diyelim Eğer bu etli soslu bir salata ise ve siz
bu salata daha lezzetli olsun diye biraz daha yağ koyarsanız, ceviz badem gibi
yağlı tohumlar eklerseniz normale göre iki-üç kat daha fazla kalori alırsınız
Salata yediğinizi düşünürsünüz ama aldığınız kalori hamburger ve patates
kızartmasının kalorisine eşdeğer olur Su içsem yarıyor, metabolizmam hiç
çalışmıyor diye düşünüp karamsarlığa kapılabilirsiniz O nedenle yağlar
konusunda dikkatli olmak gerekir Hiç kızartma yemiyor olabilirsiniz,
ekmeğinizin üzerine hiç yağ sürmüyor olabilirsiniz ama hiç farkında olmadan
gizli yağ oranı yüksek bir yiyecek yiyor olabilirsiniz
Yağlar içine girdikleri yiyecekleri yumuşatırlar ve gevrekleştirirler
Örneğin hazır yediğiniz poğaçalar, açmalar, kremalı pastalar, soslu yiyecekler,
kıymadan yapılmış etlerin yağ oranı yüksektir, dolayısı ile kalorisi yüksektir
Kilo probleminiz varsa gizli yağlara karşı dikkatli olmalısınız?



Hurriyet/saglik

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.