İc Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İc Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemeklerİç Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri Nelerdir İç Anadolu Bölgesinin Ünlü Yemekleri İç Anadolunun Yöresel Yemekleri HUNNAK Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1/2 kilo patates 1/2 kilo yağsız dana eti 2 yumurta 200 gram domates 1 baş soğan 2 çorba kaşığı zeytinyağı 50 gram margarin yağı 2 çorba kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri 2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu 2 çorba kaşığı süt bir fiske cevzi bevva yeteri kadar tuz ve karabiber Yapımı: Patatesleri iyice yıkadıktan sonra tuzlu kaynar suda haşlamalı Sonra kabuklarını soymalı ve pompresten geçirerek püre haline getirmeli Bu püreye cevzi bevva'yla yumurtaları margarin yağını sütü rendelenmiş peyniri tuzla karabiberi katıp karıştırarak karışımı birbirine iyice yedirmeli Beri yanda zeytinyağıyle rendelenmiş soğanı bir kusaneye koyup kavurmalı Soğanlar pembeleşince kıyılmış eti katmalı Bir - İki defa karıştırarak kavurmalı Kıyma kavrulmaya başlayınca kabuğu soyul duktan sonra çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesi katmalı Salçayı tuzlayıp biberlemeli ve koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeli Salça istenilen kıvama gelince pyrex bir kayık tabağı yağa bulamalı Kabın altını ve kenarını patates püreli karışımın üçte ikisiyle sıvamalı Bunun üstüne kıymalı salçayı boşaltma!ı Onun üstüne kalan püreli karışımı yaymalı Kurutulmuş ekmek tozunu bunun üstüne serpmeli Pyrex kayık tabağı orta ısıiı bir fırına sürmeli ve yemeğin üstü pembeleşinceye kadar orada tutmalı Sonra fırından alıp olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı Toyga Çorbası (Konya) 1 su bardağı yoğurt 1 kahve fincanı un 1 çay bardağı pirinç 1 adet yumurta 4 su bardağı su tuz karabiber nane Yoğurt un yumurta ve pirinç iyice karıştırılır Su yavaş yavaş ilave edilir Tuz karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır Pirinçler piştikten sonra üzerine nane serpilerek servis edilir Madımak (Yozgat) 15 kg Madımak Bir kase yoğurt 150 gr Pastırma Bir-iki diş sarımsak Tuzbiberyağsalça 15 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür Bir tencereye yağsalçapastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ilave edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır Arabaşı (Yozgat) Hamur İçin : Bir ölçü Un 6 Ölçü Su Tuz Çorba İçin: Tavuk veya Hindi Bir Kaşık Yağ Bir Kaşık Salça Tuzkarabiber Kırmızı Biber Bir Miktar Un Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır Soğumaya bırakılır Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılıraçılan yere çorba kasesi yerleştirilirkesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur İskilip Dolması (Çorum) 2 kg pirinç 15 kg et 500 gr tereyağı 5 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 15 su bardağı su 5 adet kuru soğan Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dk) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir Kalan sıcak su ilave edilir Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanında turşu ayran komposto salata ile servis yapılabilir Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|