![]() |
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kimdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kimdir?Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kimdir? Türk olup Merzifonlu Oruç Bey adında bir tımarlı sipahinin oğludur ve 1044H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köprülü Mehmet Paşa vezir-i âzam olunca Merzifonlu Kara Mustafa'yı telhisçi (Telhisci: vezir-i âzam veya vekili tarafından pâdişâha takdim edilmek üzere saraya gidecek evrakı götüren memur ![]() ![]() ![]() Köprülü Fazıl Ahmet Paşa sadrâzam olur olmaz eniştesi Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'yı kaptan paşalığa tayin ettirmiş (1072 Cemaziyelevvel ve 1661 Aralık) ve evvelki Kaptân-ı derya Abdülkadir Paşa Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın 1076H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın 1087 H ![]() ![]() Viyana bozgununu müteakip Belgrad'a döndükten sonra îdam edildi (1095 Muharrem 6 ve 1683 Aralık 25); başı Edirne'de Sarıca Paşa Camii hazinesindedir ![]() Merzifonî Kara Mustafa Paşa zeki İncelenen olaylara -"Bu adam benim düşmanım olup bir an evvel beni öldürmek istiyor; lâkin bu ana kadar devletin ekmeğiyle yetiştiğim için pâdişâhımızdan rica ederim ki başarısızlık kabahatiyle vezir-i âzamı öldürmeyerek bu işin hüsn-i suret bulmasını yine ona bıraksın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul'da Galata ve Yedikule dışında birer mescidi ile Merzifon'da cami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kara Mustafa Paşa'nın ölümünden sonra 1095 Safer tarihli fermanla Süleymaniye'deki sarayı ile Eyüp'teki bahçesi ve Edirne'deki sarayını ve Timurtaşhaki çiftlikten maada Rumeli ve Anadolu'daki çiftlik emlâk ve akarı padişah'ın hatt-ı hümayunu ile evlâdına ihsan olunmuştur ![]() Kara Mustafa Paşa'nın oğlu Ali Paşa'ya Maktul-zâde denilnektedir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|