Osmanlı’Da Eğitim Kurumları Nasıldı? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı’Da Eğitim Kurumları Nasıldı?Osmanlı’da Eğitim Kurumları Nasıldı? Sıbyan Mektebi: Şimdiki İlköğretim kurumlarıdır Hemen her mahallede bulunurdu Okuma-yazma öğretilen okullardır Günümüzdeki ilkokul seviyesinde eğitim verirdi![]() Medrese: Medreseler orta ve yükseköğretim kurumlarıydı Padişahlar vezirler ve varlıklı kimseler tarafından yaptırılırdı İstanbul’un en büyük medreseleri Fatih ve Kanuni dönemlerinde yaptırıldı Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulanSahn-ı Seman Medresesi ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Sahn-ı Süleymaniye Medresesi dönemin ünlü medreseleriydi Bu medreseler zamanın üniversiteleri niteliğindeydi Medreselerde İslami bilimler (Kur’an kelam hadis tefsir fıkıh) ve pozitif bilimler (matematik astronomi tıp tarih coğrafya vb ) ler okutulurdu Medreselerden mezun olanlar kadı kazasker müftü müderris vb olurlardı Medreselerde veren öğretmenlere “müderris” denirdi![]() NOT: İlk Osmanlı medresesi Orhan Bey tarafından İznik’te yaptırıldı![]() Enderun: Saray Okulu da denirdi II Murat zamanında kuruldu Enderun’a Acemioğlanlar Ocağı’nda yetişen zeki ve yetenekli olan devşirmeler alınırdı Burada yetiştirenler devlet adamı olarak sarayda görev yaparlardı
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|