Koruyucu Ünsüzler Nelerdir?-Kruyucu Ünsüzlerin Görevleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkçe kurallara göre bir sözcükte iki ünlü yan yana gelmez Araya kaynaştırma harfi girer Türkçe’de dört tane kaynaştırma harfi vardır: ş s n y Bunların her birinin özel kullanım yerleri vardır

ş kaynaştırma harfi:

* Üleştirme sayı sıfatlarında kullanılır

Örnek: İki-ş-er altı-ş-ar yedi-ş-er

s kaynaştırma harfi:

* Üçüncü tekil şahıs iyelik ekinden önce kullanılır Daha çok isim tamlamalarında tamlanan görevindeki sözcükte görülür

Örnek: Çocuğun oda-s-ı Balığın koku-s-u
Not: Ancak “su” ve “ne” kelimeleri bu kurala uymaz
Örnek: Yemeğin su-y-u yok Çocuğun ne-y-i kaybolmuş örneklerinde olduğu gibi

n kaynaştırma harfi:

* Zamirlerden sonra ek geldiğinde kullanılır
Örnek: O-n-a haber verin Bu-n-u biliyoruz

* İyelik eklerinden sonra hal eki gelirse kullanılır
Örnek: Çocuğun kitabı-n-ı almışlar Fakirin evi-n-i yıkmışlar

* İlgi eklerinden önce kullanılır
Örnek: Soba-n-ın kapağı düşmüş Sene-n-in sonu geldi Kasaba-n-ın sıcağı çok bunaltıcı

y kaynaştırma harfi: Yukarıdaki kuralların dışında olan her yerde “y” kaynaştırma harfi kullanılır

Örnek: Oda-y-a girdim Üşü-y-erek uyandım Ağla-y-anı tanıyorum

Not:Kaynaştırma harfleri aslında iki ünlü arasında kullanılır Ancak bazen iki ünlü arasına gelmediği halde de kullanıldığı olur Özellikle “ile idi imiş ise” gibi sözcükler ünlüyle biten bir sözcüğe eklendiğinde baştaki “i” ünlüsü düşer ve yerine “y” kaynaştırma harfi gelir

Örnek: silgi > silgiyle soba > sobayla hasta > hastaydı kısa > kısaymış bitti > bittiyse

Örneklerinde görüldüğü gibi “y” kaynaştırma harfi iki ünlü arasında değildir Bu durum “n” kaynaştırma harfinde de görülebilir Zamirlerden sonra hal eki geldiğinde gerekmese de bu harf bulunur

Örneğin; “Ondan bunu hiç beklemezdim” cümlesinde altı çizili sözcükte “n” kaynaştırma harfi iki ünlü arasında değildir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com