Meyveler |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MeyvelerAnanas Ananasın gerçek anavatanı Latin Amerika ülkelerinden olan Brezilya, Arjantin ve Paraguay’dır Bugün ise hemen hemen bütün tropikal bölgelerde yetişmekte olan Ananası ilk etapta konserve olarak marketlerin reyonlarında gördük ve tanıdık Avrupa’da şu anda çok çeşidini tanımaktayız Bunların birçoğu ham olarak elde edilip ve gemilerle Avrupa’ya gelmektedir Nakliye ile buraya ulaşan mallar yeşil (ham) olarak gönderilmektedirYetişmiş olarak koparılan Ananaslar ise kargo ile Avrupa’ya ulaşmaktadır Tabii ki uçakla gelen mallar gemi ile gelenlerden daha pahalıdır Olgun ananasların kendine özgü hoş ve aromatik bir kokusu vardır Elma Elmanın ilk olarak Karadeniz çevresinde görüldüğü bilinmektedir ve bu bölgeden yola çıkarak bütün dünyaya dağılmıştır En çok elma ürünü Avrupa ülkelerinde elde edilmektedir Örneğin Almanya içinde yetiştirilen elmalar Almanya’nın kendi ihtiyacını yarı yarıya karşılayabiliyor Şu anda dünya çapında; 20,000 çeşit elma elde edilmektedir Elma çeşitleri büyüklüğüne, tadına, rengine, dayanıklılığına göre sınıflandırılmaktadır Günümüzde Almanya’daki elma üreticileri daha eski tarihte yetiştirilip bugün unutulmuş olan çeşitleri tekrar yetiştirip piyasaya sürerek halka sevdirmeye çalışıyorlar Kaysi Kayısının anavatanı Çin’dir Kayısı çekirdekli yemişler (meyve) ailesindendir Ve genellikle sıcak iklimli ülkelerde yetişir Ürün zamanı ise Mayıs ayından, Eylül ayına kadardır Karakteristik olarak kayısılar yuvarlak ya da oval olup ortalama 4 ila 8 cm büyüklüğündedir Rengi ise açık sarı, sarı, koyu sarı ve kızılımsıdır Burada dikkat edilecek bir husus da meyvelerin olgun olarak koparılması Çağla(ham) iken koparılan meyveler ise tatsız olup ham olarak kalırlar Kayısılar kurutulmuş olarak da piyasaya sürülmektedir |
Meyveler |
08-24-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MeyvelerMuz Muz, Hindistan kökenli bir bitkidir Karakteristik olarak yukarıya, güneş ışığına doğru yönelerek büyümektedir Her dalında (çalıda) takriben 200 kadar muz oluş-maktadır Muzlar yemek ve pişirmek amaçlı olarak ikiye ayrılabilir Sarı renkliler yemek için, kırmızı ya da ham olanlar ise pişirmek için kullanılır Avrupa’ya getirilen muzlar ham (yeşil) olarak kopartılmıştır Ve burada (Avrupa’da) depolanmıştır İhtiyaç duyulduğunda ham olan muzlar özel Isıya ayarlanmış depolarda farklı ısılarda farklı derecelere göre olgunlaştırılıp piyasaya sürülür Örneğin renk no: çok yeşil (soyulması zor, yenmez) 3–4 normal yeşil (yenmez) 5–6 sarı (kolay soyulur, yenir, bol miktarda piyasada olur) çok sarı (çok olgun, çabuk tüketilmesi gerekiyor) Muzlar yukarıdaki sisteme göre farklı derecelerde olgunlaştırılıp piyasaya sürülüyor Armut Armutlar genel olarak ılık iklimlerde yetişmektedir Armudun anavatanı Kafkasya ve Asya olarak bilinmektedir Karakteristik olarak yuvarlak, uzun bir meyvedir Armudun şu anda bilinen 2500 çeşidi vardır Piyasada en çok satılan çeşitler ise: Conference (Belçika, Hollanda), Abate (İtalya,Şili, Arjantin), Williams Christ, Forelle’dir (İtalya ve Güney Afrika), Nashi (Çin) Ürün zamanı Ağustos ayından Ekim ayına kadar olan zaman dilimidir Günümüz üretim koşullarında yılın on iki ayı piyasada armut bulmak mümkündür Hurma Hurmanın anavatanı, kaynaklarda “Mezopotamya” bölgesi olarak geçmektedir Bugün ise hurmalar genellikle, Arap yarımadasında, orta doğuda, kuzey Afrika bölgesinde, güney ve doğu Akdeniz kıyılarında yetişmektedir Almanya pazarında hurma satışı çok az olup, bu meyveye pek fazla rağbet olmamaktadır Hurma Alman ve Avrupa halkı tarafından pek fazla bilinmemektedir Almanya’da tüketilen hurma çeşitlerinin çoğu burada yaşayan yabancılar tarafından tüketilmektedir |
Meyveler |
08-24-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MeyvelerCilek Çilekler önceleri sıcak, dağlık bölgelerde yetişmekteydi Yaban mersinlerinden olan çilekler ise bugün dünyanın her tarafında ve hemen hemen her yerde özel olarak yetiştirebiliyor Çilekler dikkat edilmesi gereken bir meyve türü olduğu için her hava koşulunda korunmaları gerekiyor, aksi takdirde hemen zarar görürler Şimdiki zamanda yetiştirilen çilekleri rengine, büyüklüğüne ve tadına göre ayırt etmek mümkün Bu sektörde Avrupa’nın en önde gelen çilek yetiştiricileri İspanya ve İtalya dır Avrupa’da yılın ilk çilekleri Şubat ayında piyasaya sürülmektedir Nar Nar; Afganistan, İran, İspanya, İtalya ve Türkiye’nin yanı sıra birçok sıcak iklimli ülkelerde yetişmektedir Elma büyüklüğündeki bu meyvenin kalın kabukları olur Rengi genellikle açık sarı yeşilden koyu kırmızıya kaçar Meyvenin içi ise bloklar halinde çok ince, şeffaf bir zarın içinde yüzlerce kırmızımsı renkli çekirdeklerden oluşuyor Genelde tatlı olan meyvenin tabii ki piyasada ekşi olanını da bulmak mümkündür Kiraz Kirazı hemen hemen her yerde yetiştirmek mümkündür Çekirdekli meyveler kategorisinden olan Kiraz toparlak olup Mayıs ayından itibaren Temmuz ayına kadar piyasada bulunur Renkleri ise beyaz, kızıl, açık kırmızı, koyu kırmızıdır Kiraz taneleri çok hassastır Bundan dolayı paketlenmesi, nakliyesi, depolanması problemlidir Bu meyve türünü; tatlı (kiraz) ve ekşi (vişne) olarak ikiye ayırmak mümkündür |
Meyveler |
08-24-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MeyvelerIncir İncirler daha önce Akdeniz bölgesinde ve çevresinde yetiştirilmiştir Şimdi ise incire sıcak iklimli olan yerlerde rastlanmaktadır İncir şekil olarak armudu andırır Fakat bu meyve yumuşak kabukla kaplıdır Yani kabuk içinde meyvenin eti ve çekirdekleri saklıdır İncirler hem ham olarak hem de olgun olarak kopartılır İncirlerin olgunluk derecesi ise meyvenin rengine göre tespit edilir Yani açık yeşil olanlar “ham”, koyu renkli olanlar ise olgun olan incirlerdir Hassas olan bu meyve türüne dikkatli muamelede bulunmak gerekir, aksi takdirde çabuk bozulup çürür İncir aynı zamanda piyasaya hijyenik ortamda kurutulduktan sonra kuru incir olarak da sürülmektedir Dolayısıyla bu meyveyi hem taze hem de kuru olarak tüketmek mümkündür Grayfurt Portakal ve Pomelo diye bilinen meyvelerin karışımından elde edildiği söylenen Greyfurt turunçgiller familyasındandır Meyve büyük, yuvarlak ve kalın kabukludur Pampelmusdan bayağı büyük olan Greyfurt tat olarak acı ve ekşidir Portakal rengini anımsatan bir renge sahip olan greyfurtun en tanınmış çeşitleri olan; Star Ruby, Ruby Red Türkiye’de de yetişmektedir Kaki / Hurma Hurma diye adlandırılan bu meyve türü, Uzakdoğu kökenli olup, son yıllarda Avrupa pazarına girmiş olan turuncu renkli, ince kabuklu bir meyve çeşididir Domates büyüklüğünde olan Kakiler (Hurma) Almanya’ya İtalya’dan, İspanya’dan ve Brezilya’dan dan gelmektedir Kaki ancak olgunlaştığı zaman yenilebilen bir meyvedir aksi takdirde insanın dilinde pelteleşme yapar, ve bu da meyvenin yenmesini zorlaştırır Fakat buna alternatif olarak İspanya’dan ithal edilen, Persimon diye adlandırılan, Kakiler vardır Bu türlerin olgunlaşmasını beklemeye hiç gerek olmaz çünkü elma gibi soyularak tüketilebilmektedir |
Meyveler |
08-24-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MeyvelerKiwi Kiwinin anavatanı Yeni Zelanda olarak bilinse de, kiwi ilk olarak Çin’de ortaya çıkmıştır Asıl adı da “Çin Bektaşiüzümü” dür Bu meyve, Türkiye de dahil olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde yetiştirilmektedir Fakat Kiwi yetiştirme konusunda en uygun konumdaki ülke Yeni Zelanda’dır Çünkü bu ülke Kiwiyi elde etmek için en elverişli toprağa ve iklime sahiptir Karakteristik olarak bu meyve oval ve yumurta şeklindedir Kabukları ise sert ve tüylüdür İçi yeşil renkli ve yumuşak çekirdeklerden oluşur Tadı da tatlımsı mayhoştur Bu meyve, Türkiye de dahil olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde yetiştirilmektedir Fakat Kiwi yetiştirme konusunda en uygun konumdaki ülke Yeni Zelanda’dır Çünkü bu ülke Kiwiyi elde etmek için en elverişli toprağa ve iklime sahiptir Karakteristik olarak bu meyve oval ve yumurta şeklindedir Kabukları ise sert ve tüylüdür İçi yeşil renkli ve yumuşak çekirdeklerden oluşur Tadı da tatlımsı mayhoştur Mandalina Mandalinaları; satsuma, klementin, mandarin olarak kategorize edilebiliriz Narenciye ailesinden olan klementinler genellikle küçük, yassı, çekirdeksiz, sulu ve tatlı olurlar Klementinler sıcak iklimlerde (örneğin Akdeniz bölgesin deki ülkelerden İspanya da, İtalya’da ve Türkiye’de yetiştirilmektedir Ürün zamanı Kasım ile Şubat ayları arasıdır Aynı zaman diliminde mandalinaların öncüsü olarak da bilinen Satsumalar da piyasada bulunurlar, hatta piyasaya sürülen ilk mandalina türüdür Satsumalar; yuvarlak, çekirdekli ve mayhoş olur Mango Tropikal meyvelerin içinde en bilineni mangodur Bu meyve hemen hemen her tropikal bölgede yetişir (örneğin: Pakistan, Hindistan, Afrika kıtası, Latin Amerika) Anavatanı ise güney doğu Asya bölgesidir Böbreği andıran şekliyle, sanki meşin deri ile kaplanmış gibi kabuklara sahip olan bu meyvenin rengi genellikle yeşil, parlak kırmızı olur İçi ise ince uzun yassı çekirdeğe yapışmış ve sarımtırak renktedir Olgun mangonun tadı ise enfes ve güzel kokuludur |
Meyveler |
08-24-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MeyvelerNektarin Narenciye familyasından olan Portakallar aşağı yukarı 3000 sene önce Çin’de bulunmuştur Sıcak iklimi seven portakal dünyada en fazla elde edilen meyveler arasında yerini almaktadır Dışı turuncu renkli olan portakallar hem kalın kabuklu (kolay soyulur) hem de ince kabuklu (suyunu sıkmak için) olurlar Portakalları; iri, ufak, yuvarlak, oval, yassı şekilde piyasada bulmak mümkündür İçi 6 ila12 dilimden oluşan bu meyve genellikle sulu ve tatlıdır, ancak mayhoş olanlarına da rastlamak mümkündür Portakal Narenciye familyasından olan Portakallar aşağı yukarı 3000 sene önce Çin’de bulunmuştur Sıcak iklimi seven portakal dünyada en fazla elde edilen meyveler arasında yerini almaktadır Dışı turuncu renkli olan portakallar hem kalın kabuklu (kolay soyulur) hem de ince kabuklu (suyunu sıkmak için) olurlar Portakalları; iri, ufak, yuvarlak, oval, yassı şekilde piyasada bulmak mümkündür İçi 6 ila12 dilimden oluşan bu meyve genellikle sulu ve tatlıdır, ancak mayhoş olanlarına da rastlamak mümkündür Seftali Şeftali karakteristik olarak ince kabuklu ve ince yumuşak tüylüdür İçi ise sarı ve beyaz renkli olur Meyvenin eti genellikle tatlıdır Şeftalinin eti ve çekirdeği kolayca birbirinden ayrılır Ürün sezonu ise Mayıs ayından Ekim ayına kadar olan zaman dilimidir Hassas bir meyve olduğundan depolama zamanı iki haftayı geçmemelidir |
Meyveler |
08-24-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MeyvelerÜzüm Üzümün anavatanı Orta Asya bölgesi olarak bilinmektedir Ama asmalar bugün dünyanın her yerine yayılmıştır Aşağı yukarı bir metre yüksekliğindeki asma çubuklarından salkımlar halinde büyüyen üzümler irili ufaklı ve rengarenk olurlar Kırmızı, siyah, yeşil, sarı çekirdekli, çekirdeksiz ve çok çeşidi üretilen üzümler dünya piyasasında hayli rağbet görmektedirler Dolayısıyla senenin 360 günü piyasada üzüm bulmak mümkündür Yaz aylarında Avrupa ülkelerinde (İtalya ağırlıklı), kışın ise denizaşırı ülkelerden (Şili, Brezilya, Arjantin, Güney Afrika, Avustralya, Hindistan, Namibya) bulunmaktadır Şu anda en fazla tüketilen çeşidi ise Sultana (çekirdeksiz) olanıdır Tabii ki kurutulmuş olarak da piyasaya sürüleni vardır Kavun Kavunlar esas olarak sebze kategorisine girer Ancak tüketici bunu böyle algılamaz Sıcak iklimli bölgelerde yetişen kavunlar birçok renkte ve çeşitte bulunabilir: Sarı, yeşil Galiya, Piel de Sapo, Çeşme Bu meyveler 4 kg civarında ve genellikle de yuvarlak olurlar Tabii ki oval ve uzun olanlarına da rastlamak mümkündür Kalın kabuklu meyvenin içi genel olarak beyaz, turuncu olur Karpuz Karpuz; irili ufaklı, uzun ya da yuvarlak bir şekli olan bir meyve çeşididir Meyvenin eti karakteristik olarak kırmızı ve tatlı olur Fakat sarı renkli olanını da bulmak mümkündür Sarı renkli karpuzlara pek fazla rağbet olmamaktadır Çekirdekli ve çekirdeksiz olarak piyasada bulunan bu meyveler ortalama 15 – 20 kg civarında olurlar Çekirdeksiz olan karpuzlar genellikle İspanyadan ithal edilirler Sıcak yaz aylarında susuzluğu giderdiği için tüketimi fazla olan bu meyve, sıcak iklimli ortamlarda yetişir Avrupa’da; İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ağırlıklı olarak piyasada bulunan karpuz, kış aylarında ise Latin ve Orta Amerika ülkelerinden (Honduras, Costa Rica, Brezilya’dan) ithal edilir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|