![]() |
Ennallahe Rabbe Rabbeküm |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ennallahe Rabbe Rabbeküm“EnnALLAHe Rabbe Rabbeküm” Meali: “Ben ALLAH RABB’bım, RABB’ınızım ![]() Bu âyeti kerimeyi hakikî anlayan Kur’ân-ı Kerim’i tamamıyla anlar ![]() En mühim âyetlerden birisidir, “Errasihûne fil ilim” âyet-i kerimesinde rasih olanlar ancak anlarlar ![]() ![]() ![]() RABB: ALLAH’ın kudretlerinin tecellî ettiği ne ise orada RABB’ım ![]() Bu tecellîm görünmez ![]() Onun mevcudiyetinin RABB’iyim ![]() Sizin de RABB’ınızım ![]() ![]() ![]() Kâinatta herşey benden tecellî etmiştir ![]() Fakat ben o şey değilim ![]() ![]() ![]() Bunu idrak ederseniz doğru olduğunu anlarsınız: İşte bu da “HAKK” dır ![]() “Ene’l-HAKK”, bunu idrak eden tasdik için söylemiştir ![]() Âyeti Kerimede “Ene’r- RABB” denilmemiştir ![]() “EnALLAH” denilmiştir ![]() “Görmediğim ALLAH’a secde etmem” sözü budur ![]() Tecellî eden her şeyde, RABB seklinde kudretleri görüyorum ve: “O “HAKK” dır!” diyorum ![]() “Ve ALLAH’a secde ediyorum!” demektir ![]() “RABB’ımı gördüm ![]() “RABBi’l- izzeti gördüm ![]() “RABB’ımı genç bir insan şeklinde gördüm ![]() Herşey ALLAH’da hazır ve nazırdır ![]() O olmasa hiçbir şey yoktur ![]() MUSA: “RABB, bana kendini göster!” dedi ![]() “ALLAH, bana kendini göster!” demedi ![]() RABB, dağda tecellî etti ![]() Halbuki Musa’nın, “El BASÎR” olarak RABB’ın tecellîsinin kuvveti fazlalaştı ![]() ![]() Rabbü’s-semâvât ![]() ![]() ![]() Rabbü’l maşrıkeyn ![]() ![]() Rabbi’n-nas ![]() ![]() ![]() ![]() Mutlak hakikat ALLAH’dır ![]() Her şey ne varsa ondan ![]() ![]() ![]() Fakat hiçbir şey O degil ![]() ![]() Kudretini gösterdi “RABB” oldu ![]() Göründü “HAKK” oldu ![]() Her şeyde ve insanda tecellî eden ALLAH’ın kudretleri “RABB” dır ![]() Bunların ALLAH’ın kudreti olduğunu bilmek ve tasdik etmek “HAKK” dır ![]() ALLAH: “Kudret ve güçleri ile birşey sarf etmeden, yalnız “OL!” demesi ile yarattığı şeylerin, kâinatın, o güç ve kudretleri dolayısıyla onların “RABB” ıdır ![]() Güneşin ziyâ neşri nasıl ise, ALLAH’ın kudret ve güçleri de kendisinden nebean eder ![]() Esmâlar işte böyledir ![]() Bundan dolayı da “RABB” dır ![]() Güneşin ziyâ ve hayat huzmeleri güneş değildir ![]() Güneşin kudretlerinin görünüşüdür ![]() Her şeye ziyâ, kudret, hararet veren o huzmelerdir ![]() Bu güneş değildir ![]() Ondan çıkan huzmelerdir ![]() “Ahadiyet”; kesrete, “ALLAH”, RABB, İLÂH HAKK lâfz-ı mübareklerinin tecellî ve mânâları ile intikal etmiştir ![]() “Ben bir gizli hazine idim, görünmek istedim” hadîs-i kudsîsi bunu gizli kapaklı irade etmektedir ![]() RABB”, ALLAH demek değildir ![]() Kudretleri güçleri ile görünmesi “RABB” dır ![]() ALLAH, İLÂH değildir ![]() Tecellî eden güzel esmâları ile “İLÂH” dır ![]() Bunu iyi anlamak lâzımdır ![]() ![]() ![]() O hâlde: Yâ ALLAH! Yâ RABB! Yâ İLÂHİ!, Yâ HAKK! mübârek lâfızları başka başkadır ![]() Resûlü Ekrem’e nail olan ilk âyet: “Seni yaratan “RABB’ın” ismi ile oku ![]() “ALLAH’ın ismi ile oku” denmedi ![]() ![]() ![]() Burası yukarıda kısaca anlattığımızın hülâsasıdır ![]() Çözmeye çalış! Anla! Daha uzun söylemek doğru değildir ![]() ![]() ![]() إِنِّي أَنَا رَبُّكَ فَاخْلَعْ نَعْلَيْكَ إِنَّكَ بِالْوَادِ الْمُقَدَّسِ طُوًى “İnni ene rabbüke fahla' na'leyk inneke bil vadil mukaddesi tuva : Muhakkak ki ben, evet ben senin Rabbinim! Hemen pabuçlarını çıkar! Çünkü sen kutsal vâdi Tuvâ'dasın!” (Tâ Hâ 20/12) إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي “İnneni enALLAHü lâ ilahe illa ene fa'büdni ve ekimis salate li zikri : Muhakkak ki ben, yalnızca ben ALLAH'ım ![]() ![]() ![]() إِنَّ اللّهَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ هَـذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ “İnnellahe Rabbi ve Rabbüküm fa’büduh, haza siratüm müstekiym : ALLAH, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ennallahe Rabbe Rabbekümوَإِنَّ اللَّهَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ هَذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ “Ve innellahe Rabbi ve Rabbüküm fa’büduh haza siratum müstekiym : (İsa şunu da söyledi Muhakkak ki ALLAH, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir ![]() ![]() ![]() إِنَّ اللَّهَ هُوَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ هَذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ “Ve innellahe Rabbi ve Rabbüküm fa’büduh haza siratum müstekiym : Çünkü ALLAH, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir ![]() ![]() ![]() … … وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلاَّ اللّهُ وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِّنْ عِندِ رَبِّنَا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ الألْبَابِ “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasih : (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nebean : Nebea’ : Kaynak olmak, pınardan su çıkarmak, su akması ![]() Huzme : Demet ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ennallahe Rabbe RabbekümARAL Nickli Üyeden Alıntı RABB”, ALLAH demek değildir ![]() Kudretleri güçleri ile görünmesi “RABB” dır ![]() ALLAH, İLÂH değildir ![]() Tecellî eden güzel esmâları ile “İLÂH” dır ![]() Bunu iyi anlamak lâzımdır ![]() ![]() ![]() Kardeşimden Allah razı olsun çok önemli bir konuyu aydınlattı ![]() Rabbim kardeşimi daim kılsın ![]() İlah Uluhiyet :Allah'ın kullarının fiileriyle birlenmesi demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabb Rububiyet:Allah-u Teala'nın kendi filleriyle birlenmesi demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|