![]() |
Adem As Ve Nuh As İn Duaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Adem As Ve Nuh As İn DualarıAdem a ![]() Adem a ![]() “Ey Rabbimiz! Biz kendimize yazık ettik, bizi bağışlamaz bize merhamet etmezsen, ebediyyen kaybedenlerden olacağız ![]() ![]() Nuh Peygamber'in a) Tebliğ ve İnayet Duaları Nuh Peygamber bütün Elçiler gibi başarısını da başarısızlığını da sıkıntısını da mutluluğunu da Alemlerin Rabbi Olan Allah’a itiraf etmiş, O’nunla dua formunda konuşup dertleşmiştir: “Ey Rabbim! Senden hakkında bilgi sahibi olmadığım her hangi bir şeyi istemekten sana sığınırım ![]() ![]() ![]() Ey Rabbim! Ben halkıma gece-gündüz çağrıda bulunuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Rabbim! Onlar bana tamamen karşı çıktılar, zaten onlar serveti ve çocukları yüzünden hızla yok olmaya doğru giden kimselere uyarlar; ve sana karşı en korkunç tuzakları kuranlara; çünkü onlar (kendilerine uyanlara): ‘İlahlarınızı hiçbir zaman terk etmeyin; ne Vedd, ne Suva ne Yeğûs, ne Ye’ûk, ne de Nesr’i terk etmeyin’ demişlerdi ![]() ![]() ![]() Nuh peygamber tevazu sahibi bir gönlün en güzel yakarış örneklerini sunduğu dualarında, Allah’a teslimiyetin Cahiliyye toplumundan tam bir kopuşla kopmayı gerektirdiğini de göstermiştir: “Ey Rabbim! O cahillerin beni yalanlamalarına karşı bana yardım et ![]() ![]() Nuh peygamber gece-gündüz, gizli-açık bıkıp usanmadan hakikati halkına anlatmıştır ![]() ![]() “Doğrusu ben yenik düştüm, artık sen gel ve bana yardım et!” (Kamer,54/10 ![]() b)-Helak İçin Kahhariye Yakarışları Kahhariye duaları, onulmaz hatalar işledikleri halde hiçbir kurtuluş gayreti göstermeyen kafir ve zalim bir toplumun sınır tanımaz ayartılarına karşı Allah’tan istenen bir tür yardım, görece başarısızlıkların itiraf edilip Allah’a tevekkül etmektir ![]() “Ey Rabbim! İşte halkım beni yalanladı ![]() ![]() ![]() “Ey Rabbim!Yeryüzünde bu hakikati inkar edenlerden hiç kimseyi bırakma ![]() ![]() Ey Rabbim! Bana, anneme-babama, evime mümin olarak giren herkese ve daha sonraki bütün mümin kadınlara ve erkeklere bağışlayıcılığını göster ve zulüm işleyenleri her zaman helake uğrat!” (Nuh,71/21-24,26-28 ![]() c) Güvenli Belde Duası Tufan’dan ilahi yardımlarla kurtulan Nuh peygamber gemide Allah’a hamd ederek mübarek bir menzile/şirkin uğramadığı kutsal bir konaklama yerine ulaştırması için şöyle yakarmıştır: “Bütün övgülerin gerçek layığı olan ve bizi bu zalimler topluluğundan kurtaran Allahım! Senin tarafından kutlanmış, güvenli kılınmış bir yere eriştir beni ![]() ![]() ![]() d) Hamd Duaları Mü’minlerle birlikte yolculuk hazırlıklarını tamamlayıp gemiye bindiği zaman emredildiği gibi Allah’a şöyle övgüde bulunmuştur: “Hamd, bizi bu zalimler topluluğundan kurtaran Allah’a aittir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|