Beslenme Çantasına Süt Koymayı Unutmayın |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Beslenme Çantasına Süt Koymayı UnutmayınYeni eğitim öğretim dönemi başlarken okula gidecek milyonlarca çocuk için önem taşıyan konular arasında sağlıklı beslenme ilk sıralarda yer alıyor Çocukların sağlıklı gelişmeleri için düzenli ve yeteri kadar süt tüketmelerine dikkat etmek gerekiyor Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Perihan Aslan, bir çocuğun günde iki su bardağı süt tüketmesi gerektiğine dikkat çekiyor Türkiyede halen bu miktarın çok altında süt tüketiliyor10 Eylül 2005, İstanbul; Zengin bir vitamin ve benzersiz kalsiyum kaynağı olan süt, çocukların özellikle gelişim çağında mutlaka düzenli ve yeterli miktarda tüketmesi gereken bir besin maddesi Çocukların sağlıklı beslenmesi ve bunun için yeterince süt içmelerinin sağlanması da, yeni eğitim öğretim dönemi başlarken daha da önem kazanıyor Sağlıklı gelişme için bir çocuğun günde iki su bardağı süt tüketmesi gerekiyor Beslenme çantasına her gün konulacak bir kutu süt çocukların gerek sağlığında, gerekse okuldaki başarısında etkili oluyor Yapılan araştırmalar, Türkiyedeki okul çağı çocuklarının beslenme alışkanlıklarına ilişkin kaygı verici bir tablo ortaya koyuyor Okul çağındaki çocukların yüzde 60 ila 85i kahvaltı etmiyor Yüzde 25 ila 43ü ise sokak satıcılarından alışveriş yapıyor Süt ve ayran tüketimi ise yüzde 15 ila 25 civarında kalıyor "Sağlıklı gelişim için sütün ihmal edilmemesi gerekir" Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Perihan Aslan, Türkiye nüfusunun yüzde 15ini oluşturan 10,5 milyon ilköğretim öğrencisinin önemli bir kısmının halen yetersiz beslendiğini belirtti Aslan konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Türkiyede yetersiz beslenmeden ötürü, çocuklarımız sağlıksız gelişiyor ve bodur kalıyor Bu sorunu aşmak için çocuğa erken yaşlarda yeterli süt tüketim alışkanlığını kazandırmak gerekiyor Çünkü, çocuğun sağlıklı beden ve zihin gelişimi açısından son derece önemli bir yere sahip olan kalsiyum hiçbir besinde sütte olduğu kadar yüksek oranda bulunmuyor Süt, insan organizması için gerekli pek çok besin öğesini (protein, karbonhidrat, yağ vitamin ve mineraller) bileşiminde bulunduran tek besindir Genç yaşlarda görülecek sağlık sorunları ülkenin sosyal ve ekonomik gelişmesini de etkileyecektir Sağlıklı nesillerin yetişmesi amacıyla herkesin çocukların sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı süt içme alışkanlığı kazanması için çaba göstermesi gerekiyor" Dünyada okul çağında süt tüketimiProf Dr Perihan Aslan dünyada okul çağındaki çocukların süt tüketimine ilişkin yapılan çalışmaların sonuçlarını ortaya koyuyor "Birçok ülkede, çocukların sağlıklı beslenmesinin sağlanması için başarılı adımlar atıyor Hem Kuzey Amerika ve Avrupadaki gelişmiş ülkelerde hem de Meksika, Çin, Lübnan, İran gibi gelişmekte olan ülkelerde Okul Sütü programları uygulanıyor Ülkemizde de geçmişte aralıklarla gerçekleştirilmiş olan bu uygulamanın orta ve uzun vadedeki olumlu etkileri açık bir şekilde görülebiliyorÖrneğin, Okul Sütü Programına geçtikten sonra Portekizdeki gençlerin boy ortalamasında 10 yıl içinde yaklaşık 3 cm artış görüldü Portekizde, programın uygulandığı bölgelerden birinde çocukların yüzde 52sinde görülen "Endemik Guatr" vakalarının 5 yıllık uygulama sonucunda yüzde 9a kadar gerilediği görüldü Okullardaki devamsızlık oranlarında düşüş ve derse katılımda artış gibi gelişmeler de yine okul sütü programından alınan olumlu sonuçlar arasında yer alıyor"Süt içerken sağlıklısı seçilmeli Yeterli miktarda süt tüketmek kadar, sütün sağlıklı koşullarda üretilmesi ve tüketiciye sunulması da büyük önem taşıyor Sokak sütünün hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Perihan Arslan şunları söyledi: "İnsanlar için besleyici bir gıda maddesi olan süt, birçok mikroorganizma için de ideal bir üreme ortamıdır Sütün hijyenik koşullarda üretilmesi gerekmektedir Aksi takdirde, insan ve çocuk sağlığı açısından taşıdığı avantajlar dezavantaja dönüşebilir Sokak sütü, hastalıklara yol açabilecek birçok mikrop içerebilir Bunları öldürmek için yapılan kaynatma işlemi ise sütün besin değerlerini büyük ölçüde yok eder Işıl işlemden geçirilmiş ambalajlı süt ise bu önemli besin kaynağını tüketmenin en sağlıklı yoludur |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|