![]() |
Selahattin Pınar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Selahattin PınarYeni klasik Türk müziği bestecilerinin en önemlilerinden biri olan Selahattin Pınar, ilköğrenimini babasının kadı olarak görevli bulunduğu Çal, Serez ve Edirne'de sürdürüp tamamladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BESTECİLİĞİ Bestecilik alanında özgün bir yaratıcılığı olan Selahattin Pınar'ın ilk yapıtı, Adliyeci Senini Bey'in "Mülkün ne yaman şûle-i ikbâli karardı" dizesiyle başlayan şiirini besteleyerek yaptığı Kürdilihicazkâr Şarkı'dır (1919) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserleri: Hicaz şarkı (curcuna): Anladım sevmeyeceksin beni sen, nazlı çiçek (M ![]() ![]() Kürdilihicazkâr şarkı (sengin semai): Bir gizli yalan söyle de aldal beni, kandır (M ![]() ![]() Kürdilihicazkâr şarkı (curcuna): Gel gitme kadın, ruhumu hicranına yakma (C ![]() Kürdilihicazkâr şarkı (aksak): Nereden sevdim o zalim kadım (Y ![]() ![]() Evç şarkı (Türk aksağı): Gözyaşlannız kalbime toplanmış, emeldi (M ![]() ![]() Hüzzam şarkı (Türk aksağı): Ümmidini kirpiklerine bağladı gönlüm (N ![]() ![]() Rast şarkı (curcuna): Yalnız benim ol ![]() ![]() ![]() Hüzzam şarkı (curcuna): Gecenin matemini aşkıma örtüp sarayım (1934); Nihavend şarkı (curcuna): Geçti ömrüm yine hâlâ ben bin dert ileyim (V ![]() Mufaayyerkürdi şarkı (curcuna): Bakışı çağırır beni uzaktan (F ![]() ![]() Karcığar şarkı (aksak): Dile düştüm senin yüzünden yine (F ![]() ![]() Evcârâ şarkı (aksak): Söndü yâdımda akisler gibi aşkın seheri (M ![]() ![]() Hisarbuselik şarkı (aksak): Beni de alın ne olur koynunuza hatıralar (B ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|