Yaz Aylarında Bağırsak Enfeksiyonlarına Dikkat

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yaz Aylarında Bağırsak Enfeksiyonlarına Dikkat







Yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarına dikkat



AYDIN (İHA) - BSK Aydın Anka Hastanesi Dahili Bilimler Bölümü'nden Uzm Dr Filiz Canlı Turan, yaz aylarında sıkça görülen bağırsak enfeksiyonlarına dikkat çekti



Bağırsak enfeksiyonlarının çoğunda en önemli belirtinin ishal olduğu bilgisini veren Turan, bağırsakların yiyecek ve içeceklerle gelen mikropları dışarı atmaya çalıştıklarını belirtti Yaz aylarında sıkça görülen bağırsak enfeksiyonlarının bulantı ve kusma ile başladığını açıklayan Uzm Dr Filiz Canlı Turan, mikropların bağırsak duvarını istila etmeden sadece toksinleri aracılığı ile hastalığa sebep olmaları halinde rahatsızlığın bol ve sulu dışkılama şeklinde devam ettiğini söyledi



Genellikle dışkıda cerahat ve kanın olmadığını bununla birlikte ateşinde yüksek olmadığını belirten Turan, “Karın ağrısı ya yoktur, yada hafiftir İshal ile çok miktarda su ve tuz kaybedildiği için dil kurudur Kaybedilen tuzlar ve sıvı yerine konulmazsa hastanın tansiyonu düşer, bitkinleşir Kolera örneğinde olduğu gibi, kaybedilen sıvıyı yerine koymakta yetersiz kalınırsa, böbrek yetmezliği gelişebilir, hasta da kaybedilebilir Sıvı kaybı, çocuklarda ve yaşlılarda daha tehlikelidir Yiyecek ve içeceklerle alınan mikroplar barsak duvarını istila etmişse, kanamaya yol açabilir Halk arasında ‘kanlı ishal' diye bilinen dizanteri bunun tipik örneğidir Dışkı kanlı, cerahatlidir Genellikle hastanın ateşi ve karın ağrısı vardır Dışkılama sayısı fazladır ama miktarı azdır” dedi



Bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için yaz aylarında tüketilecek yiyecek türlerine dikkat edilmesi gerektiğine değinen Turan, “En çok dikkat edilmesi gereken yiyecekler; açıkta sergilenen ve buzdolabında saklanmayan yiyeceklerdir Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler tehlikelidir Herşeyden önce yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da elektrik kesintileridir Elektrik kesintisi nedeniyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre ‘ısınması' içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek olan mikropların çoğalmasına ve hastalık yapmasına yol açacaktır Özellikle hazır dondurmalarda bu noktaya çok dikkat edilmelidir Açıkta satılan dondurmalar da, mutlaka denetimli ve güvenli kuruluşlardan satın alınmalıdır” diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.