![]() |
Endüstriyel Otomasyon Teknisyeni |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Endüstriyel Otomasyon TeknisyeniEndüstriyel Otomasyon Teknisyeni TANIM İleri teknolojiyi kullanan üretim ve hizmet sektörlerinde; üretim ve bilişim cihazlarının montajı, devreye alınması, işletilmesi, bakım-onarımlarının yapılması, geliştirilmesi, programlanması ve işletme şartlarına uygun otomasyon sistemlerinin (elektrik, elektronik, mekanik, programlama vb ![]() ![]() GÖREVLER - Endüstriyel üretim yapan ve otomasyon teknolojilerinin kullanıldığı fabrikalarda mühendis, teknik öğretmen ve teknikerlerin gözetiminde; otomatik kontrol, endüstriyel tasarım ve üretim ile işletim sistemlerinin kurulması, bakımı ve işletmeye alınması aşamalarında görev alır, - Endüstride kullanılan bilgisayarlı sayısal denetimli ve otomatik tezgahların işletim programını hazırlar, - Bilgisayar ve bilgisayarlı sistemleri kullanarak kontrol cihazlarının bilgisayar programını yapar ve kontrol eder, - Hava, ısı ya da basıncı ayarlayan aletlerin düzenli bakımını yapar, - Bozulan aletleri sökerek onarır, yeniden ayarlar, - Bilgisayar destekli teknik resim çizebilir ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayar ve ilgili yazılımlar, - Programlanabilir kontrol aletleri, - Elektropnömatik ve elektrohidrolik devre elemanları, - Her türlü sensörler (algılama-hissedici sensörler, basınç sensörü, seviye sensörü, sıcaklık sensörleri, nem sensörü, ışık sensörü) - Ölçüm cihazları (takometre, manometre, ampermetre, voltmetre, watmetre), - Elektrik ve elektronik devre elemanları, - Kablolar, entegre devreler, diot, transistör, felt, her türlü dijital ölçü aletleri, termokupul, - Mikroişlemciler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Endüstriyel Otomasyon Teknisyeni olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerine ve matematiğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, - Mekanik ilişkileri görebilen, - El ve parmak becerisine sahip, - Sesleri ayırdedebilme yeteneğine sahip, - İnce ayrıntıları algılayabilen, dikkatli ve titiz, - Alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, - Başkaları ile işbirliği içinde çalışabilen, - Dikkatli, sabırlı ve titiz kimseler olmaları gerekir ![]() İşitme kusuru, el, kol ya da ayaklarını kullanmada güçlükler mesleğin yürütülmesine engel olabilir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Endüstriyel Otomasyon Teknisyenleri, endüstriyel üretim yapan, modern teknolojiye sahip fabrika ve laboratuar ortamlarında çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Endüstriyel Otomasyon Teknisyenleri; petro kimya, gıda, otomotiv, elektronik vb ![]() ![]() İş bulma olanakları yönünden kızlar ve erkekler arasında fark görülmemekle birlikte, bu mesleğin eğitimine aday olan kız öğrencilerin oranı %10-20 arasındadır ![]() Kamuda görev alınmak istenildiğinde; Daimi İşçi Sınavı (DİS) ya da Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olmak ve tercih sıralaması sonunda mesleği ile ilgili açık kadrosu bulunan bir kamu kurumuna atanmaya hak kazanmak gerekmektedir ![]() Daha çok endüstrinin gelişmiş olduğu bölgelerde ve ileri teknolojinin kullanıldığı işletmelerde iş bulma olanağı yüksektir ![]() Anadolu Teknik Lisesi mezunlarına doğrudan İŞYERİ AÇMA BELGESİ verildiğinden isterlerse kendi adlarına işyeri açabilirler ![]() Mesleklerinde iş bulma sorunu olduğunda ya da işsiz kalmaları halinde; elektrik ve elektronik teknisyenlerinin yaptığı işlere de aday olabilirler, bilgisayar programcılığı yapabilir, makinaların otomasyon proğramlarını hazırlayabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Anadolu teknik liselerinin Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümlerinde verilmektedir: MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine giriş için; - İlköğretim okulu mezunu olmak, - Merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında bu bölümü tercih ederek başarılı olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Endüstriyel Otomasyon Teknisyenleri çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef vb ![]() ![]() ![]() Anadolu Teknik Liselerinin Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri takdirde, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Ev Cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik Santraller, Mekatronik, Otomotiv, Radyo ve TV ![]() ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Kazanç, çalışılan sektör ve işletmeye göre değişmektedir ![]() ![]() Özel sektörde çalışanlar için kazanç durumu işyerinin büyüklüğüne, faaliyet alanına, çalışanların deneyim ve işindeki başarısına göre farklılıklar göstermekte olup genellikle ilk işe girişte asgari ücretle başlanmaktadır ![]() ![]() ![]() Kendi işini kuranların kazançları da sektördeki gelişmelere ve kişinin başarısına bağlıdır ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|