|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hatalar, mantıksal, tartışmalarda, yapılan |
![]() |
Mantıksal Hatalar Ve Tartışmalarda Yapılan Hatalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mantıksal Hatalar Ve Tartışmalarda Yapılan Hatalarİnsanların bir konuya ilişkin itirazlarını anlatırken yaptıkları çeşitli mantıksal hatalar vardır ![]() ![]() ![]() Bu mantıksal hataları tartışma sırasında kullanırsanız ve kişinin mantıksal hata yaptığını söylediğimiz sizin iddianızı ve ciddiyetinizi gösterecektir ancak önemli olan gerçektir ![]() ![]() Kişiye saldırma Hatası – İtiraza değil kişiye saldırmak ![]() Örnek: O kadar aptalsın ki senin iddian kesinlikle doğru olamaz ![]() Örnek: Senin doğru söyleyemeyeceğini tahmin ettiğim için yorumunla hiç ilgilenmedim Güç kullanma Hatası – Dinleyiciye eğer bu iddiayı kabul etmezse kötü şeyler başına geleceği söylenir ![]() Örnek: Eğer dayak yemek istemiyorsan, söylediklerimi onayladığını söylemen gerekiyor ![]() Örnek: İman et veya Öl ![]() Acımayı kullanma Hatası – Dinleyici kendisine gösterilen duygusallık, sempati, acıma vs ![]() ![]() Örnek: Senin için kellemi verdim ve senin bana büyük borcun var ![]() Örnek: Oo hadi yapma ![]() ![]() Popülerliği kullanma Hatası– Dinleyiciye insanların çoğunluğunun o görüşe inandığı için onunda inanması gerektiği söylenir ![]() Örnek: Çoğunluk bunun doğru olduğuna inanıyor ![]() ![]() Örnek: Herkes buna inanıyor, sen neden inanmayasın ki? Örnek: En hızlı yayılan din İslamiyettir, neden doğru olmasın ki? Örnek: ABD’de en hızlı yayılan inanç Mormonluktur, demek ki Mormonluk doğrudur ![]() Gelenekleri kullanma Hatası– Uzun süreden beri inanıldığı için veya yapıldığı için o kişinin de onu kabul etmesi istemek ![]() Örnek: Hep bunu böyle yaptık bundan dolayı bu doğru yoldur ![]() Örnek: Katolik Kilisesinin gelenekleri bu öğretişin doğru olduğunu gösterir ![]() Örnek: Türkler hep Müslüman olduğu için bütün Türkler Müslüman olmak durumundadır ![]() Dolambaçlı Sorgulama Hatası – Kanıtlamak istediğiniz şeyin doğru olduğunu varsayıp, doğruluğunun yeterli olduğunu söylemek ![]() ![]() Örnek: Tanrı vardır çünkü Kutsal Kitap öyle söylüyor ![]() ![]() ![]() Örnek: Ben iyi bir işçiyim çünkü Frank öyle diyor ![]() ![]() ![]() Örnek: Kuran Tanrı’nın Sözüdür çünkü Tanrı onu indirmiştir ![]() ![]() ![]() Etki ve Tepki Hatası– Etkinin nedenden dolayı gerçekleştiğini varsaymak çünkü her ikiside birlikte gerçekleşmektedir ![]() Örnek: Horoz öttüğünde güneş doğar ![]() ![]() Örnek: Arabamdaki benzinin bittiğine işaret eden ışık yandığında, az sonra benzinim biter ![]() ![]() Bireye İndirgeme Hatası – Tüm için doğru olan neyse parçalar içinde aynı şeyin doğru olduğunu varsaymaktır ![]() Örnek: Şu araba mavi renkli ![]() ![]() Örnek: Senin ailen bir garip ![]() ![]() İki Anlamlı Mantık Hatası– Aynı kelime tartışmada başka yerde de kullanılır ancak farklı bir anlamı vardır ![]() Örnek: Evrim bir türün diğerine değiştiğini söyler ![]() ![]() ![]() Taklit İkilem Hatası – Gerçekte birden fazla seçenek olma ihtimali varken, sadece iki seçenek vermek ![]() Örnek: Karını hala dövüyor musun? Örnek: Aynayı ya çevirdin veya çevirmedin, hangisi? Örnek: İsa ya insandır ya da Tanrıdır ![]() Katılımsal Mantık Hatası – İddianın tarihine veya kökenine dayanarak o iddiayı destekleme veya reddetme ![]() Örnek: Mehmet geçen yıl hapisten çıktı ve o zamandan beri bu mağazayı başlatma fikri ondaydı, ona güvenemem ![]() Örnek: Nazi rejimi Volkswagen Beetle’ı geliştirdi ![]() İlişkilendirme ile Suçlama Hatası – İddiayı ileri süren kişinin hoşlandığı birşey başkası tarafından hoşlanılmadığı için iddiayı veya itirazı reddetmek ![]() Örnek: Senin arkadaşın bir hırsız ![]() ![]() Örnek: Hitler köpeklerden hoşlandı ![]() ![]() Örnek: Batı ülkeleri ahlaksızdır ![]() ![]() ![]() Örnek: Batı ülkelerinden gelen Hristiyanlar, oraları ahlaksız olduğu için kendileri de ahlaksızdır ![]() Örnek: Batı ülkelerinde ahlaksızlık diz boyudur ![]() ![]() Birbirini takip etmeyen Mantık Hatası – Kararı veya dayanak noktasını mantıksal biçimde takip etmeyen yorumlar veya bilgi ![]() Örnek: Ne söylediğin umrumda değil ![]() ![]() ![]() Örnek: Bugün neden yağmur yağdığını biliyoruz, çünkü ben arabamı yıkadım ![]() Örnek: Batı dünyası, Avrupa ve Kuzey Amerika Hristiyandır ![]() Kuyuyu Zehirleme Hatası – Kişinin iddiasını gözden düşürmek için o kişi konuşmadan önce onun hakkında olumsuz bilgi vermek ![]() Örnek: Onu dinleme çünkü o kendini bilmez biri ![]() Örnek: Ahmet havalara giren, kibirli ve herşeyi bildiğiniz zannediyor ![]() ![]() Konuyu Dağıtma Hatası – Bahsedilen konunun dışında başka bir konuya geçme ![]() Örnek: Biliyorum, bankaya para yatırmayı dün unuttum ![]() ![]() Örnek: Arabanın iyi çalışmadığını biliyorum ![]() Özel Durum (çifte standart) Hatası – Kişinin kendisinin içinde bulunduğu standartı başkasına farklı şekilde uygulaması ![]() Örnek: Erkek olduğun için menopozu anlaman olanaksızdır ![]() Örnek: Senden daha yaşlı ve/veya büyük olduğum için bu kurallar benim için geçerli değildir ![]() Örnek: Ben senden daha uzun süredir Hristiyan olduğum için bu şeyler benim için geçerli değildir ![]() Örnek: Müslümanlar İsa’yı Hristiyanlardan çok severler ![]() Aşırıya Kaçma Hatası –Gerçeği tam ifade etmeyen şekilde itiraz etmek ve saldırmak ![]() Örnek: Maymunlardan evrimleşmediğimiz için evrimin yanlış olduğunu biliyoruz ![]() Örnek: Zorunlu kemer takla uygulaması ölülere zorla uygulatamayacağınız için işe yaramaz ![]() Örnek: Hangi kadın erkeklerle tamamen eşit olmayı arzular ki? Hiçbir kadın savaşta vurulma hakkını, nafaka istememe hakkını kaybetmeyi ve erkekler tuvaletini kullanmayı istemez ![]() Örnek: Hükümet fakirlere bakmıyor çünkü fakirleri desteklemek için özel vergi yok ![]() Örnek: Demek İsa’nın Tanrı olan bir insan olduğunu söylüyorsunuz, öyle mi? Yetkiliye Güvenme Hatası – Çok tanınmış, saygı duyulan birini iddiasının doğruluğuna destek olarak gösterme ![]() Örnek: Eğer Diyanet İşleri öyle söylediyse, o zaman benim için doğrudur ve yeterli kanıttır ![]() Örnek: Yaşar Nuri Öztürk öyle söylediyse, demek ki gerçektir ![]() Şartlanma hatası – Bir olayın geçerliliğini yanlış varsayıma dayandırarak, başka bir olayın veya durumun başlatıcısının nedeni varsaymak ![]() Örnek: Siyah, uzun saçlı ve siyah deri ceket giyenler Satanisttir ![]() Örnek: Türkler Hristiyan olamazlar çünkü Türk demek Müslüman demektir ![]() Örnek: Hristiyanlık bölücülük ve kültürel yıkım demektir ![]() ![]() Örnek: Batı dünyası, Avrupa ve Kuzey Amerika Hristiyandır ![]() Örnek: Hristiyanlar geçmiş Haçlı Seferlerini yeniden diriltmektedir ![]() Başkasını Örnekleme Hatası – başkası tarafından yapılan benzer hatayı işaret etme ![]() Örnek: Anne, baba siz sigara ve içki içerken bana uyuşturucu kullanma diyemezsiniz ![]() Genelleme Hatası –Küçük bir örnek veya gerçeği temsil etmeyen örneğe dayanarak bütünün de aynısı olduğunu söylemek ![]() Örnek: Tüm film yıldızları berbat kişiler ![]() ![]() Örnek: Geçenlerde bir kiliseye gittim, kimse benimle ilgilenmedi ![]() Çelişki Hatası – kendisiyle çelişen veya birbirilerine karşıt ve zıt ifadeler kullanmak ![]() Örnek: Eski bir pazarlamacı şöyle der, ‘Hey, sen o pazarlamacılara asla güvenemezsin ![]() ![]() Örnek: Tanrı herşeye kadirdir ve herşeye gücü yeter ancak insan bedenine giremez ![]() Örnek: Tanrı’nın gücü herşeye yeter ancak İncil’i koruyamamış ve değiştirilmesine izin vermiştir ![]() Kaynaklar: http://www ![]() ![]() ![]() http://commfaculty ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|