|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
duygusal, geliştirmek, için, zeka, zekayı, öneriler |
![]() |
Eq - Duygusal Zeka - Duygusal Zekayı Geliştirmek İçin Öneriler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eq - Duygusal Zeka - Duygusal Zekayı Geliştirmek İçin ÖnerilerEq - Duygusal Zeka - Duygusal Zekayı Geliştirmek İçin Öneriler Araştırmacılar her ne kadar duygusal zekanın kalıtımsal olduğunu bulsalar da düzenli ve sistemli bir çalışma ile duygusal zeka öğrenilip, geliştirilebiliyor ![]() ![]() Öneri1: Kendinizi tanıyın ![]() Kim olduğunuzu öğrenin Duygusal zeka kendinizi tanımanızı şart koşar ![]() ![]() ![]() Bunları sakin bir şekilde tekrarlanarak kendinize sorun ve kendiniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olun: · Gerçekte ben kimim? Beni ne tanımlar? Kimi veya ne beni şekillendiren? · Hayatımda hangi rolleri üstleniyorum ve bunlardan hangileri gerçek? · İhtiyaçlarım nelerdir? Ne istiyorum, ne bekliyorum hayattan? Hedeflerim ne ? benim için önemli olan ne? · Güçlü ve zayıf yönlerim ne? Neyi iyi yaparım? Bana ne zevk verir ![]() · Neye inanıyorum ben (ikili ilişkiler, yaşam, başarı, kendim)? · Benim davranışlarımı, düşüncelerimi, duygularımı belirleyen ne? Bu sorular sadece örnektir ![]() ![]() ![]() ![]() Öneri 2: Duygularınızı ve onları kontrol etmeyi öğrenin ![]() Duygusal doğal ve insancıldır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle duygu dünyanızı iyi öğrenip tanıyın çünkü bunlar sizin hayatınızın ayrılmaz parçasıdır ![]() ![]() ![]() Kendinize sık sık şu soruları sorun:”Kendimi nasıl hissediyorum ve bu duyguyu vücudumun en çok neresinde hissediyorum? Böyle hissetmemi sağlayan nedir? Bununla nasıl başa çıkabilirim? Öneri 3: Kendinizi, kişisel özelliklerinizi başkalarına açık tutunuz ![]() Bizler hepimiz farklıyız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öneri 4 : İletişim kurma becerinizi geliştiriniz İnsanlar arası iletişim anlayın her türlü insanlar arası ilişkilerde , iletişim , bütünlük sağlayıcı, çok yönlü ve çok anlamlı bir konudur ![]() ![]() İletişim kurma kabiliyetinin öğrenilmesi ve geliştirilmesi- Eğer kendinizde iletişim kurma becerisi konusunda eksiklik hissediyorsanız, bunu düzeltmek için çok şey yapabilirsiniz: Çok çeşitli seminerler vasıtasıyla daha etkili iletişim kurmayı öğrenebilirsiniz ![]() ![]() Kendinizi ifade etme yöntemlerinizi geliştirin- Bazen kendimizi ifade edebilme sıkıntısı çekeriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öneri 5: Problem çözücü olun Problemleri giderebilme, her zaman bir çıkış yolu bulabilme becerisi duygusal zekanın önemli getirilerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Öneri 6 : Eleştiriye açık olun Duygusal zekada eleştiri yapabilmek ve eleştiriye açık olmak da çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öneri 7: İnsanlar ile İlgilenin Duygusal zeka insanın kendisi ile başkaları ile olduğundan son önerimiz de: insanlar ile ilgilenin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|