Hindistan Ceviziağacı

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hindistan Ceviziağacı




Hindistan Ceviziağacı Alm Kokosbaum (m), Fr Cocotier (m), İng Coconut pAlm Familyası: Palmiyegiller (Palmae) Türkiyede yetişmez


Güneydoğu Asyada, Hindistan, Seylan, Endonezya ve Filipinlerin Özellikle sahil bölgelerinde yetişen, 20-25 m yüksekliğinde, ekseriya meyilli gövdeli bir ağaç Yaprakları gövdenin tepesinde, 3-6 m boyundadır Meyvesi 20-25 cm boyunda, toparlakçadır Meyvenin dış çeperi düz ve derimsi, orta kısmı hava boşluklu, lifli ve birkaç cm kalınlıktadır İç kısmı serttir Tohumun esmer bir kabuğu, 1-2 cm kalınlığında beyaz etli bir endosperması (besi doku) vardır Tohumun ortasındaki geniş boşlukta süte benzeyen bir sıvı bulunur Bitkinin faydalı kısmı meyveleridir


Hindistancevizi ağacı, diğer ağaçlardan farklı bir yapıya sahiptir Diğer ağaçlarda besi suyu genel olarak gövdedeki kabuktan geçer Hindistancevizinin besi suyu ise bütün gövdeden geçmektedir Ağacın en tepesinde "kalp" denilen bir tomurcuk bulunur Kesilmesi veya çizilmesi ağacın kurumasına sebeb olur


Hindistancevizi 7-13 yaşları arasında meyve vermeye başlar, 60 yıl kadar ürün verir 90-100 yıl kadar yaşar Bakımlı bir ağaçtan yılda 70-120 tane meyve alınabilmektedir Yetişmesi için bol güneş ve yağmur ister Dünyanın 4500000 hektarlık yerini bu ağaçlar kaplamaktadır


Kullanıldığı yerler: Meyvenin orta kısmını kaplayan ipliksi lif "koir" adını alır Bu liften kaba tekstil sanayiinde, halat imalinde, şiltelerin doldurulmasında faydalanılır Tohumun besi dokusuna "kopra" adı verilir Kopra, yağ bakımından zengindir ve olduğu gibi yenir Ayrıca tazyik suretiyle, kopradan yağ elde edilir Hindistancevizi yağı denilen bu yağ, adi hararette katıdır Sabun ve mum imalinde, kozmetik sanayiinde, sentetik kauçuk ve plastik maddeler imalinde kullanıldığı gibi, rafine edildikten sonra yemeklik yağ olarak ve margarin imalinde kullanılır Protein ve şekerce zengin, tortusu ise kümes hayvanları için çok önemli bir besin maddesidir


Diğer bir hindistancevizi de küçük hindistancevizi olarak anılan fakat tamamen farklı olan bir bitkidir


Küçük hindistancevizi (Myristica Fragrans):


Tropik bölgelerde (Moluk Adaları) yetişir Yaz ve kış yeşil olur 10 m yüksekliğindedir Avrupalılar buna muskatcevizi de derler Çünkü Avrupaya eskiden Arabistan limanlarından Muskattan gönderilirdi Tohumları tıpta kullanılır Meyveleri kapsül biçimdedir Her kapsül irice bir tohum ihtiva eder Tohumun içinde "arillus" denilen ağsı bir örtü vardır


Kullanıldığı yerler: Tohumları ve etli olan aril denilen kısmı kullanılır Tohumları miristisin, uçucu yağ, nişasta ihtiva eder Aromatik kokusundan dolayı bazı ilaçların bileşimine girer Sindirim kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır Bu sebeple Özellikle küçük çocuklara verilir Etli kısmı da aromatik kokuludur Baharat olarak kullanılır Yüksek dozları zehirlidir


Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.