Bir Rizeli'nin Anlattıkları

Eski 07-23-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

Bir Rizeli'nin Anlattıkları

Sevgili Arkadaslar,

Bu Rizeli, Kabatas Erkek Lisesi'nden arkadasimdir ve kendisiyle tam 20 senenin üzerine geçen cumartesi günü görüstük O'nun ne kadar degerli bir insan oldugunu, Karadeniz için ne kadar anlamli ve önemli bir örnek teskil ettigini, asagida yazdiklarimdan sonra zannediyorum siz de teslim edeceksiniz Esir Sehrin Insanlarinin son bölümüne kaynaklik da edecek öneme sahip olmasi hasebiyle bu yaziyi kaleme aliyor ve sonuna kadar sabirla okumanizi rica ediyorum

Bu arkadasim, lise birinci sinifta F Bahçe adli bir kulübün taraftariydi Istanbul'da dogup büyümüs filan degil, bilâkis, Rize'den dogruca tahsil için Istanbul'a gelmis birisiydi Elbette O'nun kulübü tutmasi beni ziyadesiyle üzüyordu ve üstüne üstlük malûm nedeniyle iflah olacagindan da en ufak bir umudum yoktu Ilerleyen yillarda O'nu Trabzonspor tribünlerinde gördüm, çok sasirdim ama bu büyük degisimin nasil ve neden gerçeklestigini kendisine soramadan birbirimizi kaybettik

Iste geçen cumartesi günü, 20 yildir içimi yakan soruyu ona sordum: Nasil ve neden olmustu bu kansiz devrim? Anlatti:

"Benim gibi F Bahçeli olan amcaoglu ile birlikte bir FBahçe-Trabzonspor maçina gitmistik Henüz maç baslamadan, taraftarlar arasinda kavga çikti Okulda bizim sinifta olan ve o anda orada bulunan bir iyi aile çocugu, bizi isaret ederek 'Sunlara da vurun! Onlar casus!' gibi bir seyler söyledi ve millet üstümüze yürüdü Allah'tan oradaki birisi 'Deli misiniz siz? Hiç bir Trabzonsporlu FBahçe kaskolu takar mi?' dedi de paçayi kurtardik Sive de kaçiyor tabii O olay beni çok düsündürdü 'Demek ki' dedim, 'bu adamlarin gözünde bizim bir farkimiz yok' Evet, gerçekten farkimiz yoktu 1923'ten önce biz zaten ayni sehrin insanlari degil miydik? Bizi farkli kilan, Faik Resit Unat'in Türkiye Siyasi Haritasi miydi? O zaman kararimi verdim ve Trabzonsporlu oldum"

Arkadasimin anlattiklari bununla kalmadi Ibret verici seyler söyledi Kulak verelim:

"Ben yasim itibariyle Trabzonspor'un 1 Lig'e çiktigi günleri çok iyi hatirliyorum ve o zamanlar Rize'deydim Orada istisnasiz herkes, daha önce tuttugu takimi birakmis ve Trabzonsporlu olmustu Ben yine F Bahçeli kaldim Aradan uzun yillar geçti, ben biraz önce anlattigim olay üzerine Trabzonspor saflarina geçtim Sonra Rize'ye gittigimde bir de baktim ki, o Trabzonspor'un 1 Lig'e çiktigi günlerde Trabzonspor taraftari olanlarin çogu eski takimlarina dönmüs Bu bilinçli bir politikanin ürünüydü Provokasyona son derece müsait bir yapiya sahip olan bizim insanimiz 'o seni küme düsürdü', 'o senin kafani yardi' gibi kiskirtmalar sonucu birbirine düsman oldu Yoksa bütün bir Karadeniz Trabzonspor'u destekleseydi, çok büyük bir güç odagi ortaya çikacakti ve malûm güçler böyle bir gelismeye razi olmadilar"

Ne kadar düsündürücü degil mi? Rizeliler'in, Giresunlular'in, Ordulular'in, Artvinliler'in ve hâttâ Samsunlular'in büyük çogunlugunun Trabzonsporlu oldugu bir ortami tahayyül edebiliyor musunuz? Fakat maateessüf, denize pike yapan martinin kuyrugunun suya degip degmedigi konusunu bile cinayet sebebi yapan Karadeniz insani dereleri tersine akitmayi basarmis, önüne kurulan çakal tuzagina düsmüs, kendisini adam yerine dahi koymayan malûm kulüpleri; ayni radyasyonu gövdeye çektigi, ayni denize lagim akittigi, ayni havayi soludugu bir sehrin kulübüne tercih etmistir

Bütün bu süreçte Trabzonlular'in hiç mi kabahati yoktur? Elbette vardir Ancak bugüne kadar ne olmussa olmustur ve bundan sonra yapilmasi gereken, Trabzon disindaki Karadenizliler'in kazanilmaya çalisilmasidir

Münasip görürseniz bu ve benzer konularin devamini "Esir Sehrin Insanlari"nin son bölümüne birakalim Yalniz yeri gelmisken genç kardeslerime bir agabey tavsiyesinde bulunmak istiyorum: Lisede, mahallede, dershanede, üniversitede, askerde edindiginiz dostlarinizi kesinlikle kaybetmeyin Mutlaka telefon ve adreslerini alin ve böyle bizim gibi ortalama bir insan ömrünün üçte birini degerli dostlarinizdan ayri geçirmeyin Insan bu yaslarda dostlugun, arkadasligin, vefanin degerini daha iyi anliyor ama giden yillar geri gelmiyor

Simdilik hosçakalin, saglicakla kalin Görüsmek üzere

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com