İnyupikler Mutfak |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İnyupikler MutfakMutfak Açık mutfak, Nome, 1916 Maktak (yağlı deri altı katmanıyla birlikte balina derisi) Beyazların yiyecekleri (Taniktaq) ile karşılaşmadan önce İnyupikler kendi yiyeceklerini (Iñupiaqtaq) iklim ve coğrafi koşullara göre şekillendirmişlerdi En temel besin maddesi et (niqipiaq 'gerçek yiyecek' > niqi 'yiyecek' + -piaq 'gerçek') olup, bunu ateşsizliğin çaresizliğiyle değişik yöntemlerle yenebilir kılmışlardır Maktak : Çiğ olarak yenen yağlı deri altı katmanıyla birlikte balina derisi Çiğ olarak yenmesi derideki vitaminlerin alımı için gereklidir, zira İnyupik coğrafyasında meyve ( o da kiraz çekirdeği kadar ufak üzümsü meyveler) ender bulunur Pişirildiğinde Uunaalik adını alır Quaq : Çiğ olarak dondurulmuş et ya da balık Quaq, avcıların tipik kahvaltısıdır (Diğer Eskimo dillerinde: Doğu Kanada İnuitçesi (= Nunavut Inuktitut & Nunavik Inuttitut) : á?á?á?? quaq ; Kingarmiut İnuitçesi xuaq ; Labrador İnuitçesi (= Inuttut) Kuak ; Grönland İnuitçesi (= Kalaallisut) quaq) Uiḷaq : Kurutulmuş et Mikigaq : Fermente balina eti, dil ve maktak'ın miksere çekilmesiyle yapılır IgamaaqÅ?uk : Fok yağında kızartılan yarı kurutulmuş et Igaapiaq : Haşlama et Akutuq : Erimiş ren geyiği yağı ile ince kıyılmış ren geyiği etinden bulamaç gibi hazırlanıp bir tepsiye dökülüp çiğ yenir Mevsimine göre malzeme değişkenlik gösterebilir ve de eklenebilir Bunlar içinde en makbulü, böğürtlensi ya da üzümsü meyvelerin de dahil edilmesidir İngilizcede Eskimolar sözkonusu olduğunda "Eskimo dondurması" (Eskimo ice cream ) ya da Kızılderililer sözkonusu olduğunda da "Kızılderili dondurması" (Indian ice cream) denen Akutuq, Türkçedeki külahlı "dondurma" kavramıyla uyuşmaz Kaynak : Wikipedia |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|