Kavallı Köyü Sivrice Elazığ

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kavallı Köyü Sivrice Elazığ

Kavallı Köyü Sivrice- Kavallı Köyü Hakkında - Kavallı Köyü Tanıtımı - Kavallı Köyü Resimleri

Köy Muhtarı: MEHMET ASLAN

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:

0(424) 2631259

Elazığ

Bilgiler

Nüfus 140 (2000)

Koordinatlar

Posta Kodu 23900

Alan Kodu 0424

Yönetim

Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi

İl Elazığ

İlçe Sivrice

Web Sitesi

Kavallı, Elazığ ilinin Sivrice ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Kavallı Köyün tarihçesi 1400 yıllarda , Elazığ ilinde Harput mevkiinde ikamet eden Sarı Hatun geldiği ve köyün şimdiki yerine yerleştiği bilinmektedir Kavallı Köyünde tarihi eser olara sarı Hatun tarafından yapılan cami bulunmaktadır Köyün eski adı HELEZÜR olarak bilinmektedir Kavallı köyü Sivrice ilçe merkezine 28 Km mesafede olup , doğusunda Dedeyolu köyü , batısında Günbalı köyü , Kuzeyinde Dedepınarı , Güneyinde Kavak ve Kösebayır köyleri ile sınırlıdır Kavallı köyünde Seküler mezrasında 5 hanede 27 kişi yaşamaktadır,Ayrıca yaz aylarında köy nufusu kalabalık olur ve Bahçe evlerine ikamet ederlerBogaz mevkii,Karaçalı mevki ve kacer mevkiileride vardırKışın Toplam 27 hane mevcuttur Yerleşik nüfusu 136 kişidirKavallı Köyü’nde bir ilköğretim okulu mevcut olup eğitim öğretim bu okulda devam etmektedirKavallı Köyü;gelenek,görenek ve adetleriyle Elazığ kültürüyle bire bir benzerlik gösterirDüğünlerde düğün sahibinin ekonomik durumuna göre davul ,Kranlet veya teyp çalınır Köyde kendi aralarında kız istemelerine müteakip imam nikahı kıyılır düğün günüde resmi nikah kıyılır

Kültür

Elazığ kültürüyle bire bir benzerlik gösterirDüğünlerde düğün sahibinin ekonomik durumuna göre davul ,zurna veya teyp çalınır Köyde kendi aralarında kız istemelerine müteakip imam nikahı kıyılır düğün günüde resmi nikah kıyılırTamamen Elazığ yöresel folkloru düğünlere hakimdir Bayramlar akrabalar içinde en büyük yaşlı olanın evinde toplanılıp bayramlaşıldıktan sonra bayram yemeği yenilirTüm komşulara bayramlaşma amacıyla karşılıklı olarak ev ziyaretleri gerçekleştirilir Cenaze Törenlerinde cenaze sahibi olan aileye hiçbir iş bırakılmazÖlen kişinin yakınlarına haber vermek, mezarın kazılması ve ölen kişinin hazırlanmasına kadar her şey köy halkınca yapılır Ayrıca cenaze evindeki ev halkı ve misafirler komşuları tarafından yemeğe alınırlarKöy halkı misafirperverdirGelen misafirleri ağırlar ve hizmet ederler

Köyün gelenekleri kadınların giysileri şalvar giyerler başlarına tülbent ve yazma takarlar genelde çarşaf giyerlererkekler ise şalvar ve işlik (yelek)giyerler başlarına 8 köşe şapka takarlar

EN ÖNEMLİ YEMEKLERİ:

yaprak sarması,ayranlı çorba,yalancı harput köfte,keşküş,tarhana,sırın,ter e yağlı bulgurpilavı, eşkili köfte,ayranlı köfte gibi meşhur yemekleri bulunmaktadırBaharın ilk aylarında ise her evde yoncalı pilav pişer

Coğrafya

Elazığ iline 28 km, Sivrice ilçesine 25 km uzaklıktadır

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2000 140

1997 163

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa özellikle sebzecilik ağırlıklıdırKavallı köyü ve mezralarında arpa , buğday , sebze olarak domates , biber salatalık patlıcan gibi tüm sebzeler yetiştirilirEN ÖNEMLİ İSE Köyün yerli ÇİLEĞİ çok meşhurduryazın Elazığ İlinin özellikle KİRAZ,ÇİLEK,DOMATES,gibi sebze üretiminin büyük bölümünü karşılar

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Mehmet Aslan

2009 - Mevlüt ASLAN

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktu

Kaynak:Vikipedi Özgür Ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com